Datum: <time datetime="2023-02-20">20 februari 2023</time>

Transkriberat radioinslag – Bröt mot lagen när döva nekades tolk

Den 19 februari rapporterade P4 Stockholm om att Region Stockholm under förra året inte levde upp till sin lagstiftade skyldighet att fullt ut erbjuda tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade personer. Nedan finns inslaget transkriberat.

Bröt mot lagen när döva nekades tolk – ”Leder till oro och stress”

Reporter Isak Jarnehäll: Region Stockholm levde under förra året inte upp till sin lagstiftade skyldighet att erbjuda tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade personer, fullt ut. 

Patientnämnden tog, under slutet av 2022, emot 13 anmälningar från personer som nekats tolktjänst för vardagstolkning. Elsa Brunemalm är intressepolitisk sekreterare i Stockholms dövas förening.

Elsa Brunemalm: Tolktjänsten är ju en väldigt viktig funktion, både för våra målgrupper, men också för samhället i stort. Många av våra medlemmar har berättat att de upplever att de är mindre värda, de får inte samma möjligheter till kommunikation, vilket leder till att man känner ett utanförskap, oro, stress. Det inskränker ju möjligheten att delta i samhället på ett demokratiskt sätt.

Reporter: I Hälso- och sjukvårdslagen står det att regionerna ska erbjuda vardagstolkning. Det kan bland annat gälla besök hos sin bank, men också sociala aktiviteter. Men i början av november förra året meddelade regionen att man tvingas prioritera ärenden inom hälso- och sjukvården. Anledningen? Ja årets budget var redan nådd. Men detta var alltså inte förenligt med lagen enligt patientnämndens förvaltning. 

Marina Skarbövik är enhetschef inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

Marina Skarbövik: Det är jättetråkigt och beklagligt och jag vill absolut inte att det ska uppstå igen. Och vi ska göra allt vad vi kan så att det inte, försöka att göra allt vi kan så att det inte uppstår igen. Men vi måste ju också ta tillvara på skattemedlen på ett så optimalt sätt som det bara går. 

Relaterade nyheter

  • Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)
    Datum: <time datetime="2024-06-27">27 juni 2024</time>

    Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)

    Välkommen till en digital föreläsning i september med Elin Karlsson, Phd in Disability Research & Reg. Audiologist vid Örebro Universitet. Den 12 september kommer Elin att föreläsa för oss om Hearing and Functioning in Everyday...

  • Öka din digitala delaktighet i höst
    Datum: <time datetime="2024-06-26">26 juni 2024</time>

    Öka din digitala delaktighet i höst

    Till hösten bjuder distriktet in till en serie tematräffar som syftar till att minska digitalt utanförskap. Under dessa träffar får du lära dig mer om hur du: Missa inte chansen att förbättra dina digitala färdigheter...

  • Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson
    Datum: <time datetime="2024-06-04">4 juni 2024</time>

    Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson

    Den 22 maj föreläste professor Gerhard Andersson för oss om tinnitus på ABF-huset i Stockholm. Nu kan du som missade den se den i efterhand på vår hemsida eller på vår YouTube-kanal. Till videobiblioteket Se...