Datum: <time datetime="2023-02-23">23 februari 2023</time>

Stopp för tolkbeställningar via e-post

Från den 1 mars tar Tolkcentralen inte längre emot tolkbeställningar via e-post. Istället kan beställningar bland annat göras via Tolkportalen, eller per telefon.

Som anledning till beslutet att inte längre ta emot tolkbeställningar via e-post, hänvisar Tolkcentralen till lagen Dataskyddsförordningen (GDPR).

Region Stockholms e-posttjänst är inte krypterad, vilket är ett krav för att få hantera känsliga personuppgifter, dels enligt GDPR, dels enligt riktlinjerna för informationssäkerhet som finns inom hela Region Stockholm. Detta gäller även om personen vars uppgifter det rör, har lämnat sitt samtycke.

Från den 1 mars 2023 kan du beställa tolk via tolkportalen, bildtelefon, texttelefon och taltelefon. Du kan även besöka Tolkcentralen för att beställa tolk. Övrig kommunikation med Tolkcentralen kommer att ske via appen Alltid öppet. 

Så ser HRF på beslutet

Beslutet om att stoppa tolkbeställningar via e-post har fått kritik från distriktet och flera andra organisationer. Den 29 november hade organisationerna ett möte med berörda politiker samt tjänstepersoner från förvaltningen och SLSO. I slutet av januari skickade vi en gemensam skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tolkportalen och Alltid öppet-appen är plattformar som inte är tillgängliga för många av individerna i organisationernas målgrupper. Vi vill att Region Stockholm tar fram en ny plattform för tolkbeställningar. Den nya plattformen behöver både vara tillgänglig och uppfylla de krav som finns utifrån lagar och regler.

Relaterade nyheter

  • Glad påsk!
    Datum: <time datetime="2024-03-28">28 mars 2024</time>

    Glad påsk!

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län önskar alla våra medlemmar en glad påsk! Distriktskansliet håller stängt 28/3-1/4.

  • Ta del av din journal i hörselvården
    Datum: <time datetime="2024-03-21">21 mars 2024</time>

    Ta del av din journal i hörselvården

    Digitala framsteg inom primär hörselrehabilitering i Stockholm. Under våren 2022 framhöll HRF i Stockholms län att Region Stockholm inte följde upp avtalet med vårdgivarna inom primär hörselrehabilitering gällande digital funktionalitet. Vid den tiden mötte ingen...

  • Karolinska Universitetssjukhuset del av nytt projekt om hörsel
    Datum: <time datetime="2024-03-14">14 mars 2024</time>

    Karolinska Universitetssjukhuset del av nytt projekt om hörsel

    Nytt forskningsprojekt vid Örebro Universitet syftar till att höja kvaliteten i och tillgängligheten till hörselrehabiliteringen. I vår drarI HeAR-projektet i gång på Örebro Universitet med Erik Witte, Leg. audionom och universitetslektor vid Audiologiskt forskningscentrum och...