Datum: <time datetime="2023-02-01">1 februari 2023</time>

Gemensam skrivelse angående tolkbokningar

Tillsamman med flera andra organisationer har distriktet skickat en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden, med anledning av Tolkcentralens beslut att inte längre ta emot tolkbokningar via mail.

Tolkcentralen har tidigare beslutat att inte längre ta emot tolkbokningar via mail, med hänvisning till GDPR. Istället ska bokningar göras via Tolkportalen och all eventuell efterföljande kommunikation ska ske i Alltid öppet-appen. 

Verkställandet av beslutet att inte längre ta emot tolkbokningar via mail har skjutits upp två gånger, på grund av den otillgänglighet det skapar. Det senaste beskedet är att bokningar inte kommer att tas emot via mail från den första mars.

Stockholms Dövas Förening, Stockholms Dövas Ungdomsråd, FSDB Stockholm Gotland och Hörselskadades Distrikt i Stockholms län har länge påpekat att Tolkportalen och Alltid öppet-appen är plattformar som inte är tillgängliga för många individer i våra målgrupper.

Samsyn vid dialogmöte

Den 29 november arrangerade organisationerna ett dialogmöte med politiker och tjänstepersoner. Vid mötet beskrev vi situationen utifrån våra organisationers perspektiv och vi upplevde att det under mötet fanns en samsyn kring att en beställarplattform måste vara tillgänglig och användarvänlig för målgruppen som ska använda den.

Sedan mötet har vi dock inte fått återkoppling eller uppdateringar om hur arbetet fortskrider. Därför har vi organisationer nu skickat en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Krav på återkallat beslut och ny plattform

Vi kräver nu att Region Stockholm, med hänvisning till proportionalitetsprincipen, helt återkallar beslutet att inte ta emot tolkbeställningar via mail, till dess att en ny plattform för tolkbeställningar finns på plats. Vi anser också att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att ta fram en ny plattform, som både uppfyller krav utifrån lagar och regler och är tillgänglig för tolkanvändarna. Under arbetet med att ta fram den nya plattformen är det nödvändigt att vi organisationer involveras, för att säkerställa att den plattform som tas fram blir användarvänlig och tillgänglig.

Relaterade nyheter

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...

  • Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!
    Datum: <time datetime="2024-04-04">4 april 2024</time>

    Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

    Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Nu är anmälan till Vad sa-loppet öppen! Du kan välja att arrangera ett eget lopp – eller delta i flera. Spring, hoppa, gå eller...

  • Glad påsk!
    Datum: <time datetime="2024-03-28">28 mars 2024</time>

    Glad påsk!

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län önskar alla våra medlemmar en glad påsk! Distriktskansliet håller stängt 28/3-1/4.