Datum: <time datetime="2023-02-23">23 februari 2023</time>

Stopp för tolkbeställningar via e-post

Från den 1 mars tar Tolkcentralen inte längre emot tolkbeställningar via e-post. Istället kan beställningar bland annat göras via Tolkportalen, eller per telefon.

Som anledning till beslutet att inte längre ta emot tolkbeställningar via e-post, hänvisar Tolkcentralen till lagen Dataskyddsförordningen (GDPR).

Region Stockholms e-posttjänst är inte krypterad, vilket är ett krav för att få hantera känsliga personuppgifter, dels enligt GDPR, dels enligt riktlinjerna för informationssäkerhet som finns inom hela Region Stockholm. Detta gäller även om personen vars uppgifter det rör, har lämnat sitt samtycke.

Från den 1 mars 2023 kan du beställa tolk via tolkportalen, bildtelefon, texttelefon och taltelefon. Du kan även besöka Tolkcentralen för att beställa tolk. Övrig kommunikation med Tolkcentralen kommer att ske via appen Alltid öppet. 

Så ser HRF på beslutet

Beslutet om att stoppa tolkbeställningar via e-post har fått kritik från distriktet och flera andra organisationer. Den 29 november hade organisationerna ett möte med berörda politiker samt tjänstepersoner från förvaltningen och SLSO. I slutet av januari skickade vi en gemensam skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tolkportalen och Alltid öppet-appen är plattformar som inte är tillgängliga för många av individerna i organisationernas målgrupper. Vi vill att Region Stockholm tar fram en ny plattform för tolkbeställningar. Den nya plattformen behöver både vara tillgänglig och uppfylla de krav som finns utifrån lagar och regler.

Relaterade nyheter

  • Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)
    Datum: <time datetime="2024-06-27">27 juni 2024</time>

    Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)

    Välkommen till en digital föreläsning i september med Elin Karlsson, Phd in Disability Research & Reg. Audiologist vid Örebro Universitet. Den 12 september kommer Elin att föreläsa för oss om Hearing and Functioning in Everyday...

  • Öka din digitala delaktighet i höst
    Datum: <time datetime="2024-06-26">26 juni 2024</time>

    Öka din digitala delaktighet i höst

    Till hösten bjuder distriktet in till en serie tematräffar som syftar till att minska digitalt utanförskap. Under dessa träffar får du lära dig mer om hur du: Missa inte chansen att förbättra dina digitala färdigheter...

  • Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson
    Datum: <time datetime="2024-06-04">4 juni 2024</time>

    Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson

    Den 22 maj föreläste professor Gerhard Andersson för oss om tinnitus på ABF-huset i Stockholm. Nu kan du som missade den se den i efterhand på vår hemsida eller på vår YouTube-kanal. Till videobiblioteket Se...