Datum:

HRFs arbete ger hörselskadade i Solna och Nynäshamn mer stöd i vardagen

I både Solna och Nynäshamn har de lokala HRF-föreningarna varit framgångsrika i dialogen med lokalpolitikerna. Nu kommer de kommuninvånare som har en hörselskada att få mer stöd i vardagen.

Solna tittar på att anställa syn- och hörselinstruktör 

HRF Solna-Syndbyberg-Ekerö har fått positiva signaler från staden om att man tittar på att anställa en syn- och hörselinstruktör. Syn- och hörselinstruktörer arbetar med att bistå och träna personer med syn- och/eller hörselnedsättning för att öka personernas förmåga att bli så självständiga som möjligt i sina dagliga liv. Det kan till exempel handla om att sköta underhåll av hörapparater, eller hjälpa till med tekniska hjälpmedel i hemmet. 

Att Solna stad nu är ett steg närmare att anställa en syn- och hörselinstruktör är resultatet av den lokala HRF-föreningens dialog med staden. Hörselskadades förening i Solna-Sundbyberg-Ekerö har, tillsammans med SRF Solna-Sundbyberg, under lång tid påtalat vikten av att anställa en syn- och hörselinstruktör för politikerna i Solna stad. 

Nynäshamns invånare får hjälp av kommunens fixare

Även i Nynäshamn kommer personer med hörselskada att få mer stöd från kommunen framöver. Nynäshamns kommun har nämligen bestämt att kommunens Fixare ska hjälpa kommuninvånare att byta batterier i hörapparaterna. Fixaren finns för att hjälpa personer från 75 år och uppåt och personer med funktionsnedsättningar med praktiska saker i hemmet. Tjänsten är gratis och kommer nu även att innefatta hjälp med att byta batterier i hörapparaterna. 

Liksom i Solna är den positiva förändringen i Nynäshamn ett resultat av den lokala HRF-föreningens arbete. 

– Det känns jättebra att kommunen fattat det här beslutet nu. För många äldre är det pilligt att göra sådant som att byta batterier och då är det lätt hänt att hörapparaterna blir liggande i en byrålåda, i stället för att användas, säger Hans Moberg som är ordförande i Hörselskadades förening i Haninge-Tyresö-Nynäshamn.

Viktigt för individen och samhället

Att använda hörapparater gör inte bara att personer med hörselskada blir mer delaktiga i samhället och får ett rikare vardagsliv. Det har också visat sig att obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för att utveckla demens. 

– Att få hjälp med att byta batterier i sina hörapparater kan verka som en liten grej, men det kan göra stor skillnad, både för individen och för samhället. Demensvården är dyr för kommunen och detta blir en viktig förebyggande insats, säger Hans Moberg.


Finns det någon syn- och hörselinstruktör där du bor? På den här sidan kan du hitta en lista med kontaktuppgifter till alla länets syn- och hörselinstruktörer.

Relaterade nyheter

  • Skicka in din motion till HRF:s kongress senast 22 januari
    Datum:

    Skicka in din motion till HRF:s kongress senast 22 januari

    Har du en idé eller ett förslag till HRF:s kongress i maj? Skicka in din motion senast den 22 januari och var med och påverka inför kongressen. En motion är ett skriftligt förslag som används för...

  • Julstängt på kansliet
    Datum:

    Julstängt på kansliet

    Mellan den 23 december och 6 januari håller vi stängt på kansliet. Vi ses igen den 7 januari. Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

  • Fritt val avskaffas. Vad händer nu?
    Datum:

    Fritt val avskaffas. Vad händer nu?

    Den 1 januari 2025 försvinner systemet med fritt val av hjälpmedel i Stockholms län, och vi följer utvecklingen noga för att hålla er informerade om vad förändringarna innebär. Från och med den 1 januari 2025...