Datum: <time datetime="2023-11-14">14 november 2023</time>

Hälso- och sjukvårdsnämndens samt Primärvårdsnämndens förslag kring avskaffandet av Fritt val

I slutet av förra veckan publicerades handlingarna inför Hälso- och sjukvårdsnämndens och Primärvårdsnämndens beslut kring Fritt val den 21 och 22 november. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ta ställning till ett förslag att från 1 januari 2025 ta bort Fritt val inom hörselområdet. All utprovning av hörapparater ska ske utifrån ett av regionen upphandlat sortiment.

Primärvårdsnämnden kommer att ta ställning till ett förslag att ge förvaltningen i uppdrag att se över förfrågningsunderlaget med argumentet att man genom att ta bort Fritt val har gjort en större systemförändring.  

Vi på Hörselskadades distrikt i Stockholms län ser fram mot att tillsammans med professionen, vårdgivare och inte minst regionen se till att vi får en hörselvård att lita på. Inte minst är vi glada över att Hälso- och sjukvårdsnämnden är tydliga med att både vårdgivare och vi ska vara med när ett nytt hörapparatssortiment upphandlas.

”Det är glädjande att Region Stockholm nu ser ut att besluta att ta bort Fritt val inom hörselvården från den 1 januari 2025. Systemet är rörigt för patienterna och genom att ha kvar det har regionen hållit kvaliteten nere på hörselvården jämfört med andra regioner. Vi är även positiva till att regionen inser att det här är en större systemförändring som kräver att man nu ser över ersättningsmodellen. Vi kommer fortsätta att jobba för att se till att länets invånare får en samhällsfinansierad hörselvård med god kvalitet, i rimlig tid” säger HRF i Stockholms läns ordförande Agneta Österman Lindquist. 

Om Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar enligt förslag bedömer vi att detta inte kommer att påverka de som idag har Fritt val-apparater och att de också framöver kommer att kunna använda den rekvisition som finns för reparationer.  

Vi vet hur bra hörselvård ska vara. Med hjälp av hörselvården, hörapparater och andra hjälpmedel ges hörselskadade en möjlighet att vara en del av samhället och kunna samtala med andra människor utan oövervinnliga hinder. 

Stöd oss gärna i vårt fortsatta arbete genom att bli medlem i HRF.

Relaterade nyheter

  • Sommarfika hos Nina i parken
    Datum: <time datetime="2024-05-02">2 maj 2024</time>

    Sommarfika hos Nina i parken

    Den 29 maj kl. 14-16 ses vi på Nina i parken i Skytteholmsparken i Solna. Där bjuder vi på fika i trevlig samvaro med medlemmar från länets olika föreningar. Vi anordnar också ett quiz till förmån för...

  • Seniordagen 2024
    Datum: <time datetime="2024-05-02">2 maj 2024</time>

    Seniordagen 2024

    Den 7 maj hittar ni oss på plats på Seniordagen i Kungsträdgården. Seniordagen i Kungsträdgården bjuder på en heldag med aktiviteter, utställare och föreläsningar för seniorer och vi på HRF Stockholms län finns självklart på...

  • Distriktets årsmöte 2024
    Datum: <time datetime="2024-04-26">26 april 2024</time>

    Distriktets årsmöte 2024

    Den 24 april samlades representanter för distriktet och föreningarna för distriktets årsmöte 2024. Ombud och observatörer från de flesta av distriktets föreningar hade samlats för årsmötet, tillsammans med representanter från distriktsstyrelsen, valberedning och revisorer. UH:s...