Datum: <time datetime="2022-10-14">14 oktober 2022</time>

Fritt val avskaffas – en seger för hörselskadade och HRF

Agneta Österman Lindquist, ordförande Hörselskadades distrikt i Stockholms län

Idag presenterades ett nytt styre i Region Stockholm. Den nya majoriteten har träffat överenskommelse om att avskaffa det Fritt val-system som tillämpats för hörapparater. 

– Det här är ett enormt glädjande besked. Distriktet har haft otaliga möten med regionpolitikerna genom åren och det har gett resultat, säger Agneta Österman Lindquist, ordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län.

Stockholm sämst i landet

Hörselskadade i Stockholms län har i dag en av landets sämsta hörselrehabiliteringar, enligt det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Distriktet möter regelbundet patienter som har utsatts för vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri i samband med hörapparatutprovning. 

Fritt val-systemet avskaffas

Det här är en följd av Fritt val-systemet, som lett till att hörapparatindustrin äger de flesta av mottagningarna och provar ut i stort sett bara sina egna produkter. Försäljningsintressen har satts före patientens behov, men nu ska systemet avvecklas. Vårdvalet kommer finnas kvar, men de som tillverkar hörapparater ska inte längre kunna vara förskrivare i Region Stockholm och regionen ska också ha mottagning. 

Viktig process framöver

Hörselskadades distrikt i Stockholms läns främsta prioritet är nu att förändringen genomförs på ett bra sätt. Regionen behöver ställa krav på vårdgivarna utifrån moderna standarder och vårdgivarna måste ges hållbara förutsättningar att uppfylla kraven.

– Vi är redo att vara en partner i den process som nu inleds och att bidra med våra kunskaper och erfarenheter, för att länets invånare ska få en hörselvård att lita på, säger Agneta Österman Lindquist. 


den här sidan besvarar vi vanliga frågor om avskaffandet av Fritt val-systemet.

Relaterade nyheter

  • Glad påsk!
    Datum: <time datetime="2024-03-28">28 mars 2024</time>

    Glad påsk!

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län önskar alla våra medlemmar en glad påsk! Distriktskansliet håller stängt 28/3-1/4.

  • Ta del av din journal i hörselvården
    Datum: <time datetime="2024-03-21">21 mars 2024</time>

    Ta del av din journal i hörselvården

    Digitala framsteg inom primär hörselrehabilitering i Stockholm. Under våren 2022 framhöll HRF i Stockholms län att Region Stockholm inte följde upp avtalet med vårdgivarna inom primär hörselrehabilitering gällande digital funktionalitet. Vid den tiden mötte ingen...

  • Karolinska Universitetssjukhuset del av nytt projekt om hörsel
    Datum: <time datetime="2024-03-14">14 mars 2024</time>

    Karolinska Universitetssjukhuset del av nytt projekt om hörsel

    Nytt forskningsprojekt vid Örebro Universitet syftar till att höja kvaliteten i och tillgängligheten till hörselrehabiliteringen. I vår drarI HeAR-projektet i gång på Örebro Universitet med Erik Witte, Leg. audionom och universitetslektor vid Audiologiskt forskningscentrum och...