Årsmötesförhandlingarna saknade inte dramatik
Brittiska dramaserier går inte av för hackor, speciellt inte i pandemitider. Möten med okända och kända människor, väderdramatik, stängda rum, öppna landskap, testunder, oväntade frågeställningar…
Ändå är det hart när omöjligt för ett tv-avsnitt att konkurrera ut ett årsmöte i HRF Stockholm. I alla fall det som ägde rum den 26 mars. Bara välbehaget att få trängas med människor utan munskydd och faktiskt uppfatta vad de säger. Och än tydligare blir det naturligtvis med TSS (tecken som stöd). Civilsamhället levererar.
Äventyret började på ett blåsigt Tegelbacken där vi bordade 3:ans buss för vidare färd mot Malmgårdsvägen.
Allt som allt var vi drygt 40 medlemmar som samlades i de kaffedoftande föreningslokalerna där vackra buketter med videkissar och blåbärsris krönte borden med dukar i sirligt bladmönster. Buffén var redan uppdukad, allehanda wraps samt Mayvor Gammals eminenta kokosprydda chokladrutor och delikata gräddbakelser med hallon.
Årsmötesförhandlingarna saknade inte dramatik, men flöt på såväl när det gällde avtackningar, ekonomi som den nya styrelsen som består av tre kvinnor och fyra män: Nicke Wikman, Louise Edlund, Jan-Åke Danielsson, Anne-Marie Persson, Jan Lamby, Dorota Kuczynska och Christer Nygren. Veteraner men också nyval.
Engagemanget var påfallande, armar sträcktes i luften och det viftades frekvent med de gröna och röda röstkorten. Av skrivtolkningens skyddsängel Ulrika Voghera fick vi också lära oss ett nytt ord, permutation. Nämligen att riktlinjer och inriktningar på gåvor och testamenten som getts för åtskilliga decennier sedan legalt kan förändras. Något som innebär att tidigare ”låsta” tillgångar åter kan komma till nytta.
Skrivtolkningen fungerade perfekt, teleslingan likaså. Föreningens inventering av 40 av stadens bibliotek, visade (2019) att endast tre bibliotek hade välfungerande hörselslingor. Trist och skrämmande och dessutom ett hot mot demokratin ansåg såväl de inbjudna lokalpolitikerna som mötesdeltagarna. Krafttag efterlystes och medel har nu anslagits för att alla bibliotek ska vara utrustade med slinga senast 2025. Förhoppningsvis kommer det då också att finnas personal som ser till att slingorna slås på och fungerar utan mankemang, exempelvis vid debatter och föredrag.
Kersti Bergold
medlem och årsmötesdeltagare