Om oss

Vi är en distrikts-organisation som verkar inom Västmanlands län.
Vi arbetar med länsövergripande frågor där hörselvården och tolkservicen är två stora bitar i vårt påverkansarbete.
Dessutom är vi en samlingspunkt för våra lokalföreningar där informationsutbyte, utbildning och olika former av samarbeten sker.

Distriktet samarbetar med de närliggande HRF-distrikten genom sk DUST-träffar. Vi har bra kontakt med andra funktionsrättsorganisationer och vi har haft kansli hos Funktionsrätt Västmanland, men efter pandemin har vi avvecklat detta. 

I Västmanland finns i dag cirka 36 000 hörselskadade mellan 16-110 år, 15.8% av befolkningen. Av dessa har cirka 11 000 hörapparat enligt SCB:s statistik, men det är cirka 20 000 som är i behov av hörapparat. I hela landet finns cirka 9 000 barn, i åldern 0-20 år registrerade hos hörselvården och i Västmanland cirka 200.

Distriktet består för närvarande av 4 aktiva och 4 vilande lokalföreningar med totalt cirka 800 medlemmar. Vi vill inget hellre än att få igång de vilande föreningarna.

Vår viljeinriktning

Hörselskadade barn ska få en rättvisare start i livet. Yrkesverksamma hörselskadade ska få de hjälpmedel de är berättigade och den arbetsmiljö som krävs vid hörselskador.
Äldre och sjuka hörselskadade ska få vård av personal som har kunskap om hörselskadornas problematik.
Dessutom vill vi att avgifterna för hörapparater skall avskaffas.

Intressegrupper

Distriktet har inga egna intressegrupper, men vi försöker bevaka de olika intressegruppernas områden. Har du någon specifik undran om tinnitus, Menières, yrkesverksamma, är förälder eller anhörig, vuxendöv, bärare av cochleaimplantat eller upplever att ditt funktionshinder gör att du inte riktigt passar in nånstans kan du vända dig till oss, enklast via mail så försöker vi lotsa dig rätt.