Uppskattad kurs för hörselskadade i yrkesverksam ålder
Den 9-10 augusti genomfördes kursen Hörselgemenskap på Wiks Folkhögskola, Uppsala. Den uppskattade kursen samlade 40 deltagare från sex regioner.
Den här kursen för hörselskadade i yrkesverksam ålder har under många år roterat mellan de tre regionerna Dalarna, Gävleborg och Stockholm/Hyvis. Förra året, då Dalarna hade arrangörsrollen, gick Uppsala med i gruppen. Modellen innebär att varje region ansvarar för att bjuda in sina egna medlemmar, och på andra sätt sprida information om kursen. Arrangören ansvarar för att ta fram ett program, kontakta föreläsare och avtala tid och lokaler med aktuell folkhögskola, som i sin tur administrerar bidragsansökan hos SPSM. Det gäller att ha ett bra program för att få bidraget som täcker kost och logi. Deltagarna betalar för övriga kostnader som består av ersättning till föreläsare och övrig administration.
Det har under flera år varit svårt att anlita föreläsare från professionen eftersom de ofta inte har möjlighet till sådana uppdrag under en helg. Uppsala tog därför beslut om att hålla kursen en fredag-lördag, istället för som tidigare en lördag-söndag. Tack var det lyckades vi få tag på flera intressanta föreläsare under fredagen. Det intressanta programmet lockade också några personer från två andra regioner, som önskade delta för att se om det var något de kunde ta efter i sina egna regioner.
Tyvärr lyckades vi inte få med någon från Försäkringskassan, företagshälsovården och facket som vi hade planerat inledningsvis. Men istället blev det fokus på aktuell forskning om friskfaktorer, arbetsmiljö och hälsa.
Först genom Sarah Granberg, med. dr och leg audionom vid Örebro Universitet, och sedan Magnus Svartengren, professor vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska Sjukhuset, Uppsala. Övriga föreläsare var Åsa Wiklund, hörselingenjör från Arbetsförmedlingen Hörsel Döv Syn i Uppsala, Gun-Britt Olsson, f d kurator vid Hörsel- och Balansmottagningen på Akademiska sjukhuset, och Sture Högosta, f d teknisk audiolog vid hörselvården i Dalarna. Birgitta Sandgren berättade om tolkcentralens rutiner i Region Uppsala och Bernt-Eric Spelbacken informerade om sina erfarenheter av vården som meniéredrabbad. Programmet finns att läsa här: Program Wik 2019.
Utöver alla föreläsningar skulle vi också hinna med erfarenhetsutbyte i form av grupparbete och därefter
gemensamma diskussioner. Utvärderingen visade att den delen borde ha fått mycket mer utrymme, vilket vi som arrangör absolut håller med om. I övrigt var programmet mycket uppskattat, liksom kursmiljön. Wiks folkhögskola har ett vackert läge invid Mälaren och då de illavarslande prognoserna om regn inte höll vad de lovade kunde vi efter fredagens middag avsluta dagen med en skön samvaro i parken.