Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2021-09-28">28 september 2021</time>

Kommunikation i vården – uppskattad utbildningsdag

Lördag 25 september ordnade distriktet en utbildningsdag för aktiva i länets föreningar. Temat var Kommunikation i vården.

Utbildningsdagen samlade 15 deltagare från fem av länets sju föreningar. Särskilt  inbjudna var Karin Borgström, verksamhetsområdeschef VO Funktionshinder, Nära Vård och Hälsa, Kajsa Hellström, gruppchef, Hörcentralen samt Anna-Karin Vas Contreiras, ordförande i Rådet för Delaktighet.

Inledningsvis fick vi en presentation där Karin Borgström visade vad som ingår i Nära Vård och Hälsa respektive verksamhetsområdet Funktionshinder. En viktig utmaning inom hörselvården är rekryteringen av audionomer. Något som vi själva bör fundera över är hur hörsel- och synverksamheten kan ta plats i framtida vårdcentrum.

Deltagarna delade sedan med sig av sina erfarenheter från olika situationer inom vården och vi fick mycket bra återkoppling från både Karin och Kajsa. Flera av situationerna handlade om personalens brist på kunskap och olika lösningar diskuterades, t ex utbildningsfilmer via intranät. Vi lämnade också tips på olika tekniska lösningar.
Ett underlag till diskussionerna finns här: Diskussion_Kommunikation i vården.

Dagen innehöll också ett avsnitt om syn-och hörselinstruktörer, där vi tog upp vikten av att den funktionen finns i varje kommun. Här pågår nu ett arbete inom samrådsorganet HSVO (Hälsa, stöd, vård och omsorg) där man ska se över var ansvaret ligger – hos kommunen eller regionen – eftersom flera kommuner hävdar att det inte är en lagstyrd verksamhet. Vi har påpekat att det stöd som en syn- och hörselinstruktör ger är i enlighet med socialtjänstlagen.
Karin Borgström berättade att man genomfört en kartläggning i alla kommuner men mer arbete återstår innan ett planerat VIS-dokument är framtaget.

Både deltagare och regionens representanter var mycket nöjda med den information som lämnats från båda håll under dagen.

Relaterade nyheter

  • Svindlande vindlingar
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-04-17">17 april 2021</time>

    Svindlande vindlingar

    ”Svindlande vindlingar. En personlig berättelse om örats inre skönhet” av Helge Rask-Andersen, kommer nu ut i handeln och vi är säkert många som vill läsa den. Boken tillägnas HRF och alla fantastiska patienter som författaren...

  • Ny audionommottagning i Uppsala
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-03-01">1 mars 2021</time>

    Ny audionommottagning i Uppsala

    Den 1 mars startar Nära vård och hälsa en ny audionommottagning på Kronparksgården i Uppsala. Nära vård och hälsa driver sedan tidigare audionommottagning på fyra orter i länet: Enköping, Heby, Tierp och Östhammar. Primärvården kan...

  • Eartech Hörselklinik öppnar i Uppsala och Enköping
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-01-09">9 januari 2021</time>

    Eartech Hörselklinik öppnar i Uppsala och Enköping

    Eartech Hörselkliniker finns sedan tidigare i Stockholm, Örebro och Göteborg. Eartech är ett relativt nytt företag inom hörselområdet. 2016 startade man med hörselkliniker i Stockholm. Företaget beskriver sig själv som ett oberoende företag vilket betyder...