Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-09-25">25 september 2016</time>

Hörsammat sept. nr 5 2016

IMG_1221

 

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet.

Hoppas alla haft en skön sommar. HRF har genomfört sin kongress. Vi har fått ny förbundsordförande, vilket ni kan läsa om här nedanför. Under hösten kommer föreningen förutom våra medlemsmöten ha Hörselskadades dag, Julbord och andra aktiviteter för att få fler medlemmar till föreningen.

Information från Hörselskadades riksförbund.

Mattias Lundgren, 37, är ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).– Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han.

Mattias Lundgren från Västerhaninge valdes till förbundsordförande för en fyraårsperiod av hörselskadades kongress, som samlades i Linköping den 27-29 maj. Han valdes med röstsiffrorna 111-24.

– Jag tycker att det ska bli otroligt spännande att leda HRFs arbete för ett hörselsmart samhälle, säger Mattias Lundgren.
– Jag är övertygad om att ett samhälle där hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet, och känna sig trygga och starka – det är ett samhälle som är bra för alla.

Ny förbundsstyrelse

Kongressen utsåg Jonas Sahlberg, Sollentuna, till ny förbundskassör, samt valde nio övriga ledamöter till förbundsstyrelsen: Carina Albertsson, Skellefteå (omval); Eva Blomquist, Jönköping (omval); Lena Thorén, Uppsala (omval); Sune Wadenheim, Malmö (omval); Agneta Österman, Möja (omval); Susanna Ahlström, Linköping (nyval); Jan Fryklund, Åled (nyval); Susanne Gärtner, Örnsköldsvik (nyval); Eivor Johansson, Göteborg (nyval).

 Vill lyfta hörselskadades frågor

Temat för HRFs kongress är ”Stark, synlig, hörselsmart”, och det kommer också att vara en röd tråd under de kommande åren, förklarar HRFs nye förbundsordförande.
– Hörselskadades frågor måste komma högre upp på samhällets dagordning. I dag är det alltför många hörselskadade som inte kan leva sina liv fullt ut, på grund av diskriminerande otillgänglighet, brist på hörselvård och negativa attityder. Så får det inte vara.

Har jobbat med intressepolitik

Mattias Lundgren har tidigare varit ordförande för Unga Hörselskadade (UH), 2006–2008. Under åren 2008–2016 var han anställd som ombudsman vid HRFs förbundskansli i Stockholm, där han har arbetat med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Han har bakgrund som kock och som lärare, samt har studerat statskunskap och historia.

Medlemsavgiften 2017-2020

Direktmedlemmar 300 kronor, två medlemmar i samma familj 375 kronor, maxavgiften för en familj 420 kronor, och 75 kronor för ungdomar under 18 år. Maxavgiften för familjer som är större än två personer infördes på HRFs kongress 2012.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Patricia Widenheim började på kansliet den 25 juli och arbetar måndag till torsdag 8-13.

Höstens första möte med föreningarna planeras till den 3 september.

Distriktsmöte den 8 oktober kommer att förläggas till Vänersborg.

Om valberedningen har fått fram ytterligare kandidater till distriktsstyrelsen (nu är vi bara sex) kommer vi att utlysa ett extra årsmöte i samband med distriktsmötet.

Kurs i sociala medier för föreningslivet

Vänersborg den 6 oktober

Borås den 12 oktober

Fortsättningskurs för hörselhjälpare + tekniska hjälpmedel 14 okt och 20 okt. Mer information kommer.

Information från HRF Uddevalla

Hörselhjälpare

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

 

Batterier

  • För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

  • Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Hörselverksamheten. Brukarrådet.

Lokaler

Efter Hörselverksamhetens samlokalisering i Vänersborg så blev varken patienter eller personal så nöjda med placering på receptionen. Patienter har svårt att hitta rätt i huset och det är inte optimalt ur en arbetsmiljösynpunkt. Receptionen kommer eventuellt att flyttas så det finns i anslutning till mottagningarna.

Just nu ser våningsplanen på Vänerparken 21 ut enl. nedan:

Plan 3: Audionommottagning

Plan 4: Hörselteam

Plan 5: Tom för närvarande

Hörapparatverkstaden

Detta är en servicefunktion som tar emot inskickade och inlämnade hörhjälpmedel från hela Fyrbodal. Ej bokade besök. Det mesta som skickas in kan åtgärdas på plats. Nyare hörapparater med garanti kvar, ska skickas till leverantör för reparation. Det finns enstaka apparater som skickas till verkstaden på Hörselverksamheten i Göteborg. Dessa är dock få. Om verkstadsaudionomen kasserar en hörapparat, så kontaktas patienten och ny utprovning bokas in. Jourtiderna finns kvar om man vill komma på besök istället för att lämna in på lagning. Låneapparater brukar gå att lösa under väntetiden.

Konferenssystem Comfort Contego, kan Contego fås även om man inte är yrkesverksam? En del har fått svar att man inte får det när man är pensionär.

Regionens uppdrag är att förskriva personliga hjälpmedel. Finns ingen åldersgräns, det ska göras individuella bedömningar av behov.

 

Medlemsmöten 2016.

31 okt kl 18.00 Lotcen

  5 dec kl 16.00 Jul buffé. Lotcen

 

Nya styrelsen 2016 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                                    Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Alma Hodzic

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

 

Vår  nya Webbsida:

Alla föreningar har nu fått ny hemsida. Den skiljer sig från den tidigare väldigt mycket från den förra.

 

Adressen är https://hrf.se/uddevalla/

eller hrf uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com.

Mobil: 070-2962522

EN OTROLIG OCH SANN HISTORIA.

På en mindre gård i Kambo i smålandssocknen Färgaryd föddes 1849 en pojke som fick namnet Bengt Johan. Hemmet var fattigt och skolundervisningen knapp. Som yngling närde han en önskan om att bli präst. Då det inte syntes vara möjligt för honom här hemma reste han till Amerika. Han blev där omvänd till metodismen och hade lyckan att få en arbetsgivare som insåg hans begåvning och ambition. Denne beslöt att bekosta Bengt Johans studier. Så blev han pastor i Moline, Illinois, och slutligen biskop i Metodistsamfundet. I USA blev Bengt Johans tilltalsnamn John och han antog släktnamnet Bendix efter sin morfar, rusthållaren Benedictus Ambiörnsson (1758–1838) som var ägare till Kråkås i Långaryd. Biskop John Bendix gifte sig med en svensk flicka, Anna Danielson, och de fick tre barn. Det äldsta av dessa var Vincent.

Vincent Hugo Bendix, född 12 december 1882 i Moline, Illinois, död 27 mars 1945.

1907 grundade han företaget Bendix Corporation of Chicago för att tillverka bilar under varumärket Bendix Buggies. Mellan 1907 och 1909 tillverkade hans företag över 7000 bilar innan det slutade i konkurs.

Tidigare hade alla bilar startvev. Alternativet till startvev var automatstart., men ingen hade lyckats konstruera en användbar starmotor.

1910 uppfann han Bendixkopplingen som gjorde det möjligt att starta med en strömbrytare på instrumentbrädan.1923 grundade han bolaget Bendix Brake Company som konstruerade det första bromssystemet för fyrhjulsbromsar. 1928 startade han Bendix Aviation Corporation som 1931 satte upp Bendixtrofén för flygtävlingar över Atlanten. 1942 startade han företaget Bendix Helicopters, Inc. Senare kom företagen Bendix Aviation och Bendix Brake gå samman under namnet Bendix Corporation. Bendix har personligen över 5500 patent inom bil, fartyg, och flygindustrin.

Alla dessa uppfinningar gjorde honom till en av USA:s tio rikaste personer.

Sven Hedin träffade Bendix i Chicago 1929. Hedin hade i tankarna ett kulturprojekt att köpa ett komplett lamatempel med allt innehåll. Allt utom själva byggnaden skulle fraktas till Stockholm.

Dessvärre hade han inte råd och begärde anslag av svenska staten. Regeringen sade dock nej. Hedin berättade för Bendix om sina planer och nämnde att kung Gustaf V hörde till sponsorerna. Bendix erbjöd sig bidra med lika mycket som kungen. Därmed utökades projektet att avse två hela tempel. Ett skulle ställas upp i Stockholm och ett i Chicago.

En arkitekt åtog sig att kopiera ett tempel i Jehol, den ”Gyllene paviljongen”. Den första kopian skulle gå till Chicago den andra till Stockholm. Våren 1931 skeppades alla delarna iväg till Chicago till världsutställningen 1933.

Något tempel till Stockholm blev det aldrig – alla pengarna gick åt till Chicagotemplet. En modell i skala 1:10 levererades dock i mars 1933 och finns för närvarande på Etnografiska museet i Stockholm. Fullskalekopian i Chicago monterades ner och flyttades till New Yorks världsutställning 1939. Därefter nermonterades templet på nytt och alla 28 000 delarna lagrades i en nerlagd fabrik i Ohio. Meningen var att templet skulle resas på nytt men andra världskriget kom emellan. Delarna blev liggande i 46 år då byggsatsen återupptäcktes av en svensk entusiast som såg till att delarna fraktades till Sverige. De lagras nu på olika platser i Stockholmstrakten. Det har varit på tal att resa templet i anslutning till Etnografiska museet på Djurgården. Medel till detta saknas emellertid. Entusiasterna väntar på att en ny generös sponsor ska ta vid där Bendix en gång slutade. Med Gyllene paviljongen återuppförd skulle Stockholm bjuda på ännu en sevärdhet i klass med Wasa!!

Bendix gjorde ständigt nya uppfinningar. Han uppträdde även som konstsamlare och mecenat. Av bröderna Studebaker köpte han ett magnifikt residens i South Bend.

1922 gifte Vincent Bendix sig med Elizabeth Channon, en dam ur Chicagos societet. Vår svenske konstnär Anders Zorn befann sig dessa år i Chicago. Bendix uppdrog åt Zorn att måla ett porträtt av sin hustru i naturlig storlek.

År 1929 begav sig Bendix och hans hustru ut på resa till Europa. Han skulle dit för att grundlägga dotterföretag i England och Frankrike men också för att besöka Sverige, hans föräldrars barndomsland. I Sverige var de gäster hos Sven Hedin. De blev också mottagna på Kungl. Slottet av kung Gustaf V, som då utnämnde Bendix till kommendör av Nordstjärneorden.

Vincent Bendix gav ofta påkostade mottagningar för finans- och affärsvänner. Som exempel på hans gästfrihet kan nämnas att då svenska olympiatruppen var på tillbakaresa från spelen i Los Angeles 1932 stannade de till i Chicago, där Bendix bjöd samtliga på stor middag. ”Det var det bästa mottagande vi fick röna på hela olympiaturnén”, berättade brottaren Johan Richthoff som var med.

Bendix’ tempel är dock alltjämt nedpackat.

Hyltebruk, Hylte kommuns centralort, i Småland är delvis utbyggt på Kambo bys ägor, och har uppkallat en gata – Bendixgatan intill Jehandergatan – till minne av Färgarydsbygdens son och sonson, vilkas namn blivit världsbekant genom uppfinnaren och industrimagnaten Vincent Bendix och det s k bendixdrevet.

Vincent Bendix drabbades i mars 1945 av hjärtinfarkt och avled, 63 år gammal. Han efterlämnade inga barn.

Källa: ”Hertig Larson, äventyrare, missionär och upptäckare ” av Axel Odelberg (2003)

Bengt Sjöström

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...