Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

Hörsammat nr 7 dec

 

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet.

Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi in en styrelseledamot från HRF Västra Götaland distriktet. Vilket gör det lättare att få information vad som händer i förbundet. VI ÖNSKAR ER ALLA ”EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR

Information från Hörselskadades riksförbund.

Medieutredningar på kollisionskurs om textning.

Textning måste bli ett lagstadgat krav, anser HRF – och Mediegrundlags­kommittén går på samma linje. Men den nya Medieutredningen föreslår att tillgänglighet ska vara frivilligt för medieföretagen.
– Det här är ett rejält magplask. Medieutredningen väljer att strunta i hörselskadades rättigheter, säger HRFs förbundsordförande.

 

Carl von Essen ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund

Carl von Essen har utsetts till ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han tillträder tjänsten den 1 januari 2017, samtidigt som HRF sjösätter ett nytt handlingsprogram på temat ”Stark, synlig, hörselsmart”.

 

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Nyhetsbrev nr 9 – oktober 2016

Distriktsmötet ägde rum den 8 oktober i Vänersborg. Föreningarna i Mellerud, Sotenäs, Tanum-Munkedal, Vänersborg-Trollhättan med omnejd, Uddevalla, Stenungsund-Tjörn-Orust, Mark, Lerum, Ulricehamn, Göteborg var representerade. Så också Västplantorna.

Distriktets Verksamhetsplan för 2017 tillika Budget för 2017 gicks igenom och sanktionerades av mötesdeltagarna.

Bo Strandqvist refererade från Seniordagen, en informationsträff som ägde rum på kansliet i Stockholm den 5 oktober. En standard för äldreboenden (”Kvalitet i omsorg, service, omvårdnad och rehab för äldre med omfattande behov i ordinärt och särskilt boende”) kommer att införas och vi får säkert anledning att återkomma i denna fråga.

Hörselhjälpare. Om intresset är tillräckligt stort kommer distriktet att anordna utbildning för hörselhjälpare (både ny- och vidareutbildning). Regionens Hörselverksamhet är beredd att medverka med utbildare. Föreningarna ombeds att efterhöra om intresse finna att verka som hörselhjälpare och inkomma med förslag på kursdeltagare. Som det ser ut idag är hörselhjälparnas arbete mycket uppskattat inte bara av våra medlemmar utan också av regionens Hörselverksamhet.

Distriktsmötet var utökat med ett Extra Årsmöte för val av nya ledamöter till distriktsstyrelsen. Valberedningens ordförande, Michael Melby, ledde förhandlingarna. · Barbro Prästbacka har avsagt sig uppdraget som kassör. Detta antogs av mötet. · Henry Carlsson, Uddevalla, valdes till ny kassör i distriktet fram till årsmötet 2017. Nya ledamöter i distriktsstyrelsen: · Barbro Prästbacka, Mellerud, fyllnadsval fram till årsmötet 2017 · Britt-Marie Claesson, Sotenäs, nyval fram till 2018. · Alma Hodzic, Uddevalla, nyval fram till årsmötet 2017. Revisorer: · Jerker Törnros (nu ersättare) utsågs till ordinarie revisor fram till årsmötet 2018. · Marianne Schewenius kvarstår som ordinarie revisor fram till årsmötet 2017.

Med detta val består distriktsstyrelsen av 9 ledamöter och 2 ordinarie revisorer.

 

Nyhetsbrev 9 – Oktober 2016

Besök i Göteborg av förbundsledningen Den 22 november får vi i västra Sverige (distrikt Västra Götaland, distrikt Skaraborg, distrikt Halland) besök av förbundsordförande, Mattias Lundekvam, och generalsekreterare, Hans Ericson. Förmiddagen kommer att ägnas åt diskussioner med distriktsstyrelserna. På eftermiddagen ges tillfälle för representanter från alla våra föreningar att diskutera och ställa frågor. Inbjudan har gått ut till samtliga föreningar och vi hoppas på ett stort deltagande och några givande timmar med förbundsledningen. Mötet kommer att äga rum på Scandic Hotel Europa – bredvid Centralstationen i Göteborg.

Vissa trådlösa hörhjälpmedel förbjuds från årsskiftet Förhoppningsvis har alla noterat att från årsskiftet är det inte längre tillåtet att använda hörhjälpmedel som använder vissa frekvenser. Det berör främst produkter ur Comfort Audios Digisystem, framförallt system med flera mikrofoner. Mer information finns i senaste hrf.nytt (nr 6 2016) eller på www.hörsellinjen.se. Samtliga ombeds att sprida denna information till medlemmar och andra berörda.

 

Information från HRF Uddevalla

Hörselhjälpare

En timma före medlemsmötena och styrelsemöten finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson, Alma Hodzic, Karin Apel och Bengt Fliesberg.

 Batterier

  • För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.
  • Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Hörselverksamheten. Brukarrådet.

Personliga hjälpmedel.

Regionens uppdrag är att förskriva personliga hjälpmedel. Finns ingen åldersgräns, det ska göras individuella bedömningar av behov.

 Bli Medlem i HRF

Ansökan kan ske på HRF Uddevalla Hemsida eller kontakt med HRF Uddevalla på mobil

070–2962522

Medlemsavgiften 2017–2020

Direktmedlemmar 300 kronor, två medlemmar i samma familj 375 kronor, maxavgiften för en familj 420 kronor, och 75 kronor för ungdomar under 18 år. Maxavgiften för familjer som är större än två personer infördes på HRF:s kongress 2012.

 

Medlemsmöten 2017.

27 februari kl 17.00. Lotcen. OBS TIDEN

 

Nya styrelsen 2016 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v. ordf Britta Berndtsson                                                     Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Alma Hodzic

 

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

Vår nya Webbsida

Adressen är https://hrf.se/uddevalla/ eller hrf uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com.

Mobil: 070-2962522

ETT BARN VAR FÖTT — EN ANLEDNING TILL FIRANDE!

I ett stall i Betlehem och i en krubba med halm föddes Jesus och det firar vi med allt som hör julen till. Den händelsen känner ju alla till.

I Ghana i Västafrika är tvillingfödsel ett privilegium. I östra Nigeria däremot en olycka.

Mary Slessor (2 December 1848 – 13 January 1915) var en skotsk missionär som bott i Okyon-distriktet i Kalabar i aderton år. Mestadels ensam bodde hon i en glänta i skogen nära en av byarna i trakten. De svarta såg upp till henne för hon hade lärt känna dem så väl, deras språk, deras sätt att tänka, deras sjukdomar och svårigheter. Hon förstod dem, älskade dem och var tolerant mot dem. Både svarta och vita bad om hennes råd och litade på henne. Guvernören i Kalabar lät henne sköta många administrativa ärenden och hon blev så småningom utnämnd till vice konsul.

 

När Mary Kingsley, (född 13 oktober 1862 i London, död 3 juni 1900 i Sydafrika, var en brittisk upptäcktsresande, antropolog och författare), besökte henne första gången blev hon förvånad att finna så många barn hos miss Slessor – och alla var tvillingar? Förklaringen kom innan hon ens hunnit fråga.

Mary Kingsley skriver:

”Spring Ma, spring! Ett par grannar kom rusande för att be Ma, tilltalsordet på Mary Slessor, att skynda sig – ett par tvillingar hade blivit födda. Hon rusade iväg barfota och barhuvad på en djungelstig med en fart som bara hon kunde åstadkomma. Efter några kilometer mötte hon processionen med den flyende barnaföderskan i spetsen och resten av byn skrikande och ropande bakom. På sitt huvud hade kvinnan en gammal whiskylåda, vari hon stoppat sina tvillingar, ovanpå lådan en stor mässingskastrull och därovanpå två kalebasser. Det är onödigt att säga att Mary Slessor tog hand om allt. Hon befriade den vacklande kvinnan från hennes börda och tog den själv på sitt huvud. Ingen annan ville röra vid något som hade med farliga tvillingar att göra. Modern och barnen var räddade.”

Det var hårda bud för tvillingmödrar i dessa trakter. Att samtidigt föda två, liksom djuren, trodde man inte kunde stå rätt till. Denna kvinna av ibo-stammen, en av de mest ansedda stammarna, var slav hos en respektabel husmor som alltid hade behandlat henne väl. Men så snart hon fött tvillingar, fanns inget annat att göra än att låta sedvänjan ha sin gång – modern skulle ha lynchats och tvillingarna dödats om inte miss Slessor räddat dem. På samma eller liknande sätt hade hon räddat många.

Detta inträffade på 1890-talet. Den som studerar tvilling-attityder i samma områden ett sekel senare finner förhållandena oförändrade.

Varje dag år 2016, i Europa !,  flyr mödrar med sina barn och tillhörigheter för att rädda livet.

Allting förändras, bara ondskan består!

Med detta vill jag önska Er alla EN GOD JUL och att vi ska känna oss tacksamma för att vi har förmånen att få fira den på ett traditionellt sätt.

Bengt Sjöström

Källa: ”Mary Kingsley, forskningsresande i Västafrika” skriven av Signe Höjer. Boken finns på Uddevalla Stadsbibliotek.

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsamma nr 6 oktober
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsamma nr 6 oktober

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Vi har nu genomfört Hörselskadades Dag i hela landet. Många aktiviteter genomförs. Vår strävan att vara delaktig i samhället för oss hörselskadade slutar aldrig. Vi ska se till att påverka...