Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

Hörsamma nr 6 oktober

 

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet.

Vi har nu genomfört Hörselskadades Dag i hela landet. Många aktiviteter genomförs. Vår strävan att vara delaktig i samhället för oss hörselskadade slutar aldrig. Vi ska se till att påverka politiker, tjänstemän för vår rätt till hörslingor, tillgänglighet och textning av TV-program. Denna strid kommer alltid att föra.

Information från Hörselskadades riksförbund.

Vad händer? Vad gör vi? Vad säger vi? På den här sidan tar vi upp några av de många intressepolitiska frågor HRF jobbar med just nu – smått och stort, rykande aktuellt

Tolktjänsten: Minister bjuder in HRF till dialog

Skrota förslaget om ”Tolktjänst för vardagstolkning”! Det krävde nyligen HRF och Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) i ett mycket kritiskt brev till Socialdepartementet, där förslaget kallas ”en förolämpning mot landets alla tolkanvändare”. Förbunden vill ha ett statligt, samlat huvudmannaskap för hela tolktjänsten, för att komma till rätta med dagens allvarliga brister.

När statsrådet Åsa Regnér, som är ansvarig för frågan, talade på HRFs kongress i Linköping tog hon upp brevet och bjöd in HRF till dialog om tolkfrågan.

Hörselscreening: HRF vill ha hörseltester för äldre

Erbjud alla som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening. Det krävde HRFs kongress den 29 maj, i ett uttalanderiktat till Sveriges landsting och regioner. Det är inte ovanligt att äldre med hörsel­nedsättning drabbas av social isolering och så kallad ”kommunika­tions­undernäring”, vilket innebär en betydande hälsorisk. Screeningprogram gör att de som behöver kan få hörselrehabilitering och hjälpmedel tidigare. HRF arbetar nu med att väcka opinion och påverka ansvariga i landsting och regioner om denna fråga.

Ljudmiljö: HRF sprider kunskap för ljudsmart skola

HRF har just nu ett nära samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för att få en mer ljudsmart skola, med bättre förutsättningar för lärande. I november anordnar vi tillsammans en skolkonferens under två dagar – en dag för de som bygger, utformar och ansvarar för skollokaler och miljöer för lärande, och en dag då vi upplyser de som arbetar i skolan och har ansvar för den pedagogiska verksamheten.
Samtidigt är vi pådrivande för att delar av den satsning på bättre arbetsmiljö i skolan som finns i regeringens budget används till investeringar i bättre ljudmiljö. Satsningen, som kallas ”Skolmiljarden”, pågår under hela mandatperioden och innebär att kommuner och andra skolhuvudmän kan få 25 procent av kostnaderna för bättre skolmiljö betalda av staten. Mindre buller och bättre ljudmiljö är ett av de områden som omfattas.

Diskriminering: Nu testar HRF diskrimineringslagen

Numera anges bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i diskrimineringslagen. Lagen utvidgades efter flera års påverkansarbete av HRF tillsammans med andra organisationer inom funktionshinderrörelsen. Men HRF har varit kritiska till att lagen är alldeles för svagt formulerad. Nu har HRF-representanter lämnat in anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att pröva hur effektiv lagen är i praktiken.

 Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Patricia Widenheim började på kansliet den 25 juli och arbetar måndag till torsdag 8-13.

Höstmötet 8 oktober godkände förslag till budget och verksamhetsplan för 2017

 

Information från HRF Uddevalla

Hörselhjälpare

En timma före medlemsmötena och styrelsemöten finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson, Alma Hodzic, Karin Apel och Bengt Fliesberg.

 Batterier

  • För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.
  • Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Hemsidan

Nu har hemsidan börjat fungera bra. Gå in på Hörselskadades förening i Uddevalla

 

Hörselverksamheten. Brukarrådet.

Personliga hjälpmedel.

Regionens uppdrag är att förskriva personliga hjälpmedel. Finns ingen åldersgräns, det ska göras individuella bedömningar av behov.

Ombyggnad av Hörselverksamheten i Vänersborg kommer att ske under slutet på 2016.

Ombyggnaden pågår till våren 2017

 

Bli Medlem i HRF

Ansökan kan ske på HRF Uddevalla Hemsida eller kontakt med HRF Uddevalla på mobil 070-2962522

Medlemsavgiften 2017-2020

Direktmedlemmar 300 kronor, två medlemmar i samma familj 375 kronor, maxavgiften för en familj 420 kronor, och 75 kronor för ungdomar under 18 år. Maxavgiften för familjer som är större än två personer infördes på HRF:s kongress 2012.

 

Medlemsmöten 2016.

5 dec kl 14.00 Jul buffé. Lotcen. Anmälan senast 1 dec. Inbjudan kommer.

 

Nya styrelsen 2016 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v. ordf Britta Berndtsson                                                      Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Alma Hodzic

 

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

Vår nya Webbsida

Adressen är https://hrf.se/uddevalla/

eller hrf uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com.

Mobil: 070-2962522 

Smaklig måltid på Mårten gås

Säg 10 november och alla tänker på god mat, gås och Mårtens afton. Eller stämmer inte det på dig?
Att man firar Mårten gås den 10 november är en självklar tradition och denna novemberdag är en stor gastronomisk helg. Traditionen sedan förr, talar om att ”njuta hösten”. När skörden är bärgad, svampen plockad och veden huggen, kan vi dra oss inomhus för vila och njutning och”smörja kråset” med gås som fantastisk festma

Gåsuppfödning
Uppfödningen av de frigående gässen är i Sverige noggrant kontrollerad avseende salmonella och andra hygienaspekter. Men uppfödningen är inte särskilt stor och den räcker inte till landets efterfrågan av gåskött, därför importeras också gås.
I Sverige slaktas årligen drygt 20 000 gäss. Produktionen har gått lite upp och ner, och följande siffror kan nämnas: År 2003 producerades 32 148 gäss, 2006 22 576 gäss, 2007 19 865 gäss och föregående år (2008) producerades 23 976 gäss.
Den svenska uppfödningen kan sägas vara starkt knuten till årstidernas växlingar och till fodertillgången samt möjligheter för djuren till utegång. Det stora behovet av gås till konsumtion till just Mårten gås i november, gör också att uppfödningen inte är jämn över hela året.
Fest och tradition
Traditionen att smörja kråset med gås är inte bara svensk, eller skånsk. Mårtendagen, som infaller den 11 november firas till minne av S:t Martin av Tours, firas även i länder som Tyskland och Frankrike.
Historiken uppvisar olika beskrivningar av skälen till att gåsen fick sin egen helg. En erkänd beskrivning som brukar upprepas i exempelvis nordeuropeiska tidningar varje år i början av november låter berätta att det är den helige Martin, biskop av Tours och Frankrikes skyddshelgon än i dag, som firas på sin dödsdag den 11 november. Martin som levde på 300-talet, skall ha gömt sig i en gåsstia för att slippa bli biskop men gässens kacklande förrådde honom i hans gömställe. Därför ska gässen som straff, ätas upp varje höst vid Mårten gås.
En annan historia talar om att den fromme biskopen var så förtjust i gås att han föråt sig så att han dog. Men innan döden helt fångade honom, hann han förbanna gässen med beslutet att gässen skulle slaktas varje år på hans dödsdag.
Gåsen, som också kallas gudarnas fågel men tillhör familjen andfåglar, har funnits i människans tjänst mycket länge. Den nämns så långt tillbaka som i gamla testamentet och uppfödning var tidigt vanlig i länderna öster om Medelhavet.

Tips!

Många tycker att det är för mycket mat med en gås för två personer, i så fall kan man byta ut gåsen med en anka. Måltiden ska under alla omständigheter avslutas med äppelkaka och vaniljsås.—Smaklig måltid!

 

Med vänlig hälsning:

Bengt Sjöström

 

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...