Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2015-12-07">7 december 2015</time>

Hörsammat nr 8 2015

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Detta är vår sista ”Hörsammat” för i år. Året som gått har varit händelserikt. Mycket händer i Förbundet och Distriktet och föreningarna. Nästa år har vi kongress där vi ska staka ut vad vi vill de närmsta fyra åren.

Här är det viktigt att föreningarna motionerar i frågor som berör oss hörselskadade. Avslutningsvis önskar vi från styrelsen alla EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR.

Information från Hörselskadades riksförbund

Nästan 80 föreningar anordnade aktiviteter i samband med Hörselskadades dag runt om i landet. Många föreningar bjöd på hörseltest, föredrag och öppet hus.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Den 20 november samlades föreningarna till möte med distriktet. Anledningen var att tillsammans med distriktet diskutera och skriva motioner inför nästa års kongress. Detta mynnades ut i att vi tillsammans fick i uppdrag att skriva motioner. Efter två timmar hade vi ett antal motioner som vi tog med oss hem för att slutföra och skicka till HRF-förbundet. I början på nästa år när förbundet behandlat motionerna skall vi träffas igen och se vad förbundet uttalat om våra motioner och om vi ska gå upp på kongressen och motivera varför kongressen skall godkänna motionerna

Hörselhjälpare HRF Uddevalla

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

Hörselverksamheten/Brukarrådet

Hörsel, Syn och Tolks Informationsgrupp. I februari 2015 så startades en ny arbetsgrupp upp inom Hörsel, Syn och Tolk. Denna grupp fick uppdrag från verksamhetschef Mattias Johansson att arbeta med. Dessa uppdrag var:

  • Skapa en ny hemsida som ska vara tillgänglig för så många som möjligt och ha tilltalande och lättförståelig information.
  • Se över alla trycksaker och broschyrer som finns inom verksamheten för att arbeta fram en ”standard” av informationsmaterial som ska se likadan ut på samtliga enheter.

En ny hemsida är nu uppbyggd. Den kommer att publiceras den 15/10. En hemsida är ju dock aldrig helt färdig, utan detta är ju en ständigt pågående process. Den är dock tillräckligt klar för att sjösättas. Tanken med den nya hemsidan är att den ska vara mer tillgänglig. Den har grundare strukturer, vilket innebär färre klick för besökaren. Vi har tagit till oss av önskemål från brukarna och placerat ofta efterfrågad information långt upp, väl synligt. Det finns nu inte längre en startsida för varje enskild verksamhet, nu är Habilitering & Hälsa en helhet som kan erbjuda service och stöd till dig som patient eller till dig som extern vårdgivare.

Vi tar tacksamt emot feedback, maila oss eller hör av er på annat sätt. De som eventuellt skulle vilja tycka till lite extra, får gärna höra av sig och ingå i en referensgrupp. Detta kommer att innebära att man som besökare på hemsidan kommer att få i uppdrag att leta upp olika information, tycka till om det är lätt eller svårt att hitta rätt och så vidare.

Susanne Frisell informerar att vi har en mycket god tillgänglighet i Fyrbodal. Vi bokar in första tiden för patienterna inom 60 dagar. Lokalsjukhusen är också inräknade i detta, men här behövs utökning för att klara efterfrågan.

Det finns idag 30 audionomer i vårt område. Vilket innebär att vi är fullt bemannade

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellhemmet och på Lotsens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

 

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Information från HRF Uddevalla

Medlemsmöte 25 januari 2016 kl 18.00. Äldreombud Jana Persson Edgren medverkar.

Medlemsmöten 2016

25 januari kl 18.00 Lotsen
29 februari kl 18.00 Lotsen
21 mars kl 18.00 Lotsen (årsmöte)
16 maj kl 16.00 våravslutning, Lotsen.
26 sept. kl 14.00 Nättjebacka
31 okt. kl 18.00 Lotsen
5 dec. kl 16.00, julbuffé, Lotsen

Vår webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

Nya styrelsen 2015 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                               Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                            Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Bengt Fliesberg                                               Ledamot ers.   Alma Hodzic

 

Nio goda råd när du samtalar med en hörselskadad

  • Tala direkt, försök få ögonkontakt.
  • Tala tydligt – inte för fort. Repetera om nödvändigt.
  • Använd normal talstyrka. Ropa inte in i örat och aldrig mot hörapparaten.
  • Se till att du har den hörselskadades uppmärksamhet. Han måste både höra och se dig när du talar.
  • Dölj dig aldrig bakom en tidning eller liknande. Tala aldrig med handen för munnen eller med något i munnen.
  • Placera dig så att ljuset faller på ditt ansikte. Då kan den hörselskadade avläsa dina munrörelser bäst.
  • Undvik onödigt oväsen, dämpa radion och andra ljudkällor. Försök få en lugn miljö.
  • Vid samtal mellan flera personer, upplys den hörselskadade om vad det talas om.
  • Om man skrattar eller ler i sällskapet tala då om orsaken för den hörselskadade.

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20.

 

DETTA ÄR BERÄTTELSEN OM EN MAN SOM BYTTE SIDA
”Framsteg är vägen från det primitiva via det komplicerade till det enkla”

Ni av den äldre generationen Ni minns väl V2 raketen, Vergeltungswaffe 2? Den kunde nå en maxhastighet av 5760 km/h och hade en hastighet på 2800 km/h när den träffade sitt mål. Den höga hastigheten gjorde det omöjligt att skjuta ner den. Det var nazisternas vedergällningsvapen 1944.

Ni som är litet yngre har säkert sett Disneyfilmerna Man in Space (1955), Man and the Moon(1955) och Mars and Beyond (1957). Typiskt amerikanska produktioner.

Vad har de för gemensamt? Jo upphovsmakaren var Wernher von Braun, 1912 – 1977. Nazitysklands ledande raketforskare och mannen bakom de första lyckade uppskjutningarna av raketer i atmosfären. Han kallas därför ibland ”rymdensbesegrare”. Han var 19371945 teknisk chef för utvecklingen av V-2-raketen, som iandra världskrigets slutskede användes av Tyskland mot Storbritannien. Det var ett djävulskt vapen på den tiden.
Von Braun blev medlem i nazistpartiet (NSDAP) 1937 och 1 maj 1940 blev han medlem i SS där han avancerade till SS-Sturmbannführer (motsvarande major iWehrmacht). Men när Tysklands krigslycka började svaja, vacklade han och gav kommunisterna sina sympatier. Hur SS fick nys om det, är en gåta. Han arresterades för förräderi. Men han var för viktig för Tyskland för att dö i ett fångläger. Man bönföll Hitler att släppa honom och von Braun kunde jobba vidare med massförstörelsevapen. För honom var det viktigare att utveckla sin vetenskap än att jobba politiskt, även politik låg honom varmt om hjärtat.

1945 var det uppenbart att Tyskland skulle ge upp. Wernher von Braun satt på ovärderliga fakta som USA ville ha till varje pris. Han satte upp en lista på 127 veteraner från raketprojekten och kapitulerade till amerikanerna. Att få ett gäng gamla nazister på halsen var inget man skyltade med utan det hela tystades ner och fick namnet Paperclip. De tre första åren var tyskarna internerade och arbetade med vad som sedan blev de första amerikanska interkontinentala kärnvapenmissilerna.

En gammal dröm hos von Brown var att sätta satelliter i omloppsbana och göra det möjligt för rymdfärder till mars. Han preparerade USA att satsa på civil rymdforskning. De var kallsinniga mot detta men så plötsligt den 4 oktober 1957 var Sputnik där och störde! Så nu minsann blev det fart. NASA bildades 1958 och 1960 blev von Braun dess högste chef. Hans karriär hade nått sin kulmen i och med Apollo II och månlandningen 1969. Följande år avgick han som chef. När USA hade fått ett ordentligt försprång i rymden, ströp de det ekonomiska flödet. Därmed krossades von Brauns drömmar om att fara till mars.
Hans bok Das Marsprojekt inspirerade till science fiction-filmen Conquest of Spacefrån 1955 som producerades av George Pal.

Givetvis blev han tillfrågad om sin bakgrund i Tredje riket Han distanserade sig frånnazismen men uttalade vid något tillfälle att han såg en egen skuld i de arbeten han gjorde för Tyskland under andra världskriget. Vid en hälsokontroll upptäcktes att han hade njurcancer. Under sin tid på sjukhuset fick han besök av astronauten Neil Armstrong. Von BraunS talade då om att han hade ytterst små chanser att överleva. Han avled den 16 juni 1977.

Man kan spekulera hur det varit om von Braun verkligen dött i ett fångläger. Hade det funnits ett annat snille eller hade Ryssland fått herraväldet i rymden och att V2 raketen hade varit deras egendom?

Maj-Britt Jonasson
Huvudsakliga källor: Ny Teknik nr 43 2015 och Wikipedia

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...