Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2015-10-26">26 oktober 2015</time>

Hörsammat nr 7 2015

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Under hösten har vi flera arrangemang där vi i styrelsen kommer att medverka. Förutom våra medlemsmöten kommer vi att ha Hörselskadades Dag och Seniormässan där vi kommer att visa upp vad HRF vill. Vårt arbete för att alla hörselskadade skall deltaga i samhället fullt ut utan massa hinder. Vi kommer att visa upp olika hjälpmedel som kan göra det lättare för oss hörselskadade.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Den 1 oktober kallades alla föreningar till föreningsmöte. Detta var andra gången vi kallades. Detta kommer att bli i stället för kretsmötena i fortsättningen. Anledningen är att HRF-distriktet vill ha en närmare kontakt med föreningarna och byta synpunkter om HRF:s budget, verksamhetsplan m.m. Att vi tillsammans arbetar med rätt verksamhet som gagnar HRF:s medlemmar.

Den 10 oktober genomfördes HRF-distriktets höstmöte. Vi behandlade budget och verksamhetsplan. Dessa godkändes med små ändringar. Lars Hartelius journalist och bosatt här i Uddevalla genomförde mötet på ett förtjänstfullt sätt. Han kåserade efter mötet om sin tid som journalist och om sin tid i Bosnien som pressofficer.

Hörselhjälpare HRF Uddevalla

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20.

Hörselverksamheten/Brukarrådet

Vi har nu en ny hemsida som ska göra det lättare att hitta de olika funktionerna för avbeställning, frågor m.m. Adressen för hemsidan är http://www.vgregion.se/sv/Habilitering–Halsa/

Vi har i dag 30 audionomer i vårt område Fyrbodal. Detta innebär att väntetiderna kommer att förkortas framöver. Övriga frågor som diskuterades var hörapparater. Insatser, hjälpmedel m.m.

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

 

Tema för kongressen 2016:

Stark, synlig och hörselsmart

Nu är det bara drygt ett år kvar till kongressen i Linköping den 27–29 maj 2016. Då samlas ombud från hela landet för att till­sammans ta ut kompassriktningen för HRFs framtida färdväg.

Temat för kongressen blir ”Stark, synlig och hörselsmart”, det har förbundsstyrelsen beslutat. Orden speglar HRFs ambitio­ner för varje hörselskadad individ och för vår organisation.

STARK: Vi vill att varje hörselskadad individ ska vara stark nog att våga ta tillvara sina möjligheter och kräva sin rätt. Vi vill också att HRF ska vara en stark och drivande kraft, med tyngd och inflytande i samhället.

SYNLIG: Vi vill att hörselskadade ska bli mer synliga i samhället, med självförtroende att tala öppet om sin hörselskada. Vi vill också att HRF ska bli synligare – en tydlig, trovärdig och angelägen röst i debatten.

HÖRSELSMART: Vi vill att varje hörselskadad individ ska kunna möta vardagen på ett hörselsmart sätt, med kunskap om möjligheter och rättigheter, med tillgång till strategier och praktiska lösningar. Vi vill också att HRF ska bli ännu hörsels­martare – en befrielserörelse som sprider kunskap och driver på utvecklingen för ett samhälle med full delaktighet och jäm­likhet för alla hörselskadade.

Temat är tänkt att vara en röd tråd även under den kommande kongressperioden, 2017–2020. ”Stark, synlig och hörselsmart” är därför en av rubrikerna i det förslag till handlingsprogram som förbundsstyrelsen just nu arbetar fram.

 

Syn- och hörselinstruktör

Ann-Christine Christensson träffas på anhörigcentralen Rosenhäll för enklare hjälp med hörapparater. Byte av filter, domer, slangar och batterier m.m. Ni måste ta med ert filter, domer, slangar och batterier m.m. Bästa sättet är att boka tid med henne på telefon 0522-697669.

 

Information från HRF Uddevalla

Medlemsmöte/julbord 7 december kl 18.00 på Lotsen Uddevalla. Anmälan. Inbjudan kommer.

Medlemsmöte 25 januari kl 18.00. Äldreombud Jana Persson Edgren medverkar.

Vår webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

Nya styrelsen 2015 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                       Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                     Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Bengt Fliesberg                                        Ledamot ers.   Alma Hodzic

 

SJÖMANSHUS

Arbetade man till sjöss skedde en registrering på ett sjömanshus innan man fick mönstra ut på en båt. Sjömanshus har funnits sedan 1748. Numera har de spelat ut sin roll, registrering sker på respektive rederi. I Uddevalla finns ett museum över Sjömanshusen. Dit beger jag mig i dag, lördag 3 okt 2015. När jag kommer står jag i begrepp att fråga en tjänsteman som satt i ett rum och skrev, om Rune jobbar i dag. Äh, det var en rekonstruktion av ett mönstringskontor och mannen var ombudsmannen för Uddevalla Sjömanshus, Knut Beckeman som jobbade 1919 –  1955. En faslig massa stämplar.

Jag träffade Rune som är en av de drivande krafterna här. Han berättade att det var Sjömansklubben som startade stiftelsen som inkluderar bl. a Klubb Maritim, Sjömanskyrkan, Uddevalla Hembygdsförening.

Gustav Thordén är den man som i modern tid, betytt mest för Uddevallas utveckling. Här sitter han på sitt kontor. Skåp och skrivbord i finaste intarsia. Inte mycket använt, skrivbordsstolen var nog det minsta han nötte! En modell av det största fartyget, Josefina Thordén. Så träder jag in i Kaptenssalongen till rederiets första båt, Savonia, 1890 – 1956. Elegant inredning. En korridor med en del fakta om Thordénrederiet.
Ett rum med historik över Sjömanshusen. Den vetgirige får verkligen sitt lystmäte tillfredsställt!

Jag går en trappa upp. En skärmutställning om Ångbåtsepoken i Bohuslän (1823 – 1923 cirka). Ångbåtarna var revolutionerande mot segelfartygen! Men vad tyckte eldarna? Läs en snutt från Taubes Eldarvals här intill! En hel del bilder på båtar. Vi har Valborg som gick traden Göteborg – Uddevalla – Lysekil i 70 år.

Ett läsrum där det finns rikligt med sjölitteratur. Slå Er ner i de bekväma sittmöblerna från Thordénkontoret och läs en stund. Garanterat! Det blir en lång stund. En miniflaggborg från många rederier. Sjömansklubbens kontor, dator minsann men hur klarade sig Beckeman & Co utan en sådan egentligen?
Utställning från Uddevallahamn, Från Kolkärra till Kombilastning. Dramatiskt när hjulångaren Uddewalla (1852) skulle vända i den nybyggda hamnbassängen. Från hamnen skeppades det allt ifrån kanoner till Indien till moderna pappersprodukter till världens alla hörn. I dagläget sker den mesta utskeppningen från Sörviksområdet efter varvets nerläggning 1986.

Sjöfolk brukar ta med sig saker från främmande länder. Här en provkarta allt ifrån krokodilungar till läckert lackmålade japanska album. Utensilier från kök och hantverk. En manskapshytt, ej så fin som kaptenshytten nyss. Men efter mödosamma vakter var det ändå ett paradis. Åtta kojer på 10 m2!
I annexet utställningar om krigsseglare och rederier och varv.
Det är inte lätt att krama ner denna mångfald som finns här, på en A4-sida. Gå dit och se med egna ögon. Det kostar inget i inträde och det finns sakkunniga som svarar på Dina frågor.

Maj-Britt Jonasson

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...