Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2015-09-23">23 september 2015</time>

Hörsammat nr 6 2015

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Hoppas alla haft en skön sommar. Under hösten har vi i föreningen många arrangemang på gång. Förutom våra medlemsmöten har vi Hörselskadades dag i oktober och seniormässan i november. Vi kommer att arbeta med att få fler att bli medlemmar i föreningen. Ju fler vi blir desto större möjlighet har vi att påverka beslutfattare om rätten till tillgänglighet för oss hörselskadade. Här har vi i föreningen mycket arbete att jobba med.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Hörselhjälpare

I våra föreningar inom distriktet finns det ett antal medlemmar och de verkar som hörselhjälpare och är till för att hjälpa andra hörselskadade med sin hörapparat etc. De flesta säljer också batterier.

Hörselhjälpare är:

  • medmänniska och stöd för personer med hörselproblem
  • medlem i HRF med egen hörselrelaterad hörselnedsättning
  • en produkt av samarbetet mellan Hörsel- och Dövverksamheten och Hörselskadades distrikt i Västra Götaland
  • utbildade, och har regelbunden fortbildning, av Hörsel- och Dövverksamheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och HRF-representanter.
  • Hörsel- och Dövverksamhetens samt hörcentralernas förlängda arm.

Hörselhjälpare kan:

  • vara ett mycket viktigt bollplank för personer med hörselproblem
  • byta slang, byta batteri, sälja batterier till hörapparaten, rengöra insatsen, utföra enklare felsökning mm
  • informera om hörselnedsättningar, HRF, hur man når och kan förmedla kontakt med Hörsel- och Dövverksamheten samt din hörcentral.

Hörselhjälparna finns enbart i Västra Götaland och har verkat sedan ca 15 år tillbaka. Är verksamma i de flesta föreningar inom distriktet, se resp. förenings hemsida.

Hörselhjälparna:

  • har tystnadsplikt
  • arbetar helt ideellt
  • är gratis

Verksamhetsansvariga i distriktet är Styrelsen.

Hörselhjälpare HRF  Uddevalla

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

Hörselverksamheten/Brukarrådet

Nästa Brukarråd är den 14 oktober. Om det är något ni vill framföra till hörselverksamheten prata med Henry Karlsson – Gunnar Särnbratt.

Ombud för äldre och personer med funktionsnedsättning

Råd och vägledning inom den kommunala organisationen.

  • Svara på dina frågor samt vägleda dig till att hitta rätt i kommunala organisationen
  • Vara en samtalspartner och stödperson
  • Ta emot synpunkter verksamheter inom äldreomsorgen och/eller verksamheter för personer med funktionsnedsättning.
  • Förklara och skapa förståelse vid beslut och handläggningsärenden

Ombudet finns tillgänglig vardagar kl 09.00-12.00 på Medborgarkontoret vid Kungstorget (Gamla rådhuset). Ni kan nå Jana Persson-Edgren på mobil 0522-69 60 28 eller e-post aldreombud@uddevalla.se

Bruksanvisningar till hörapparater

Bruksanvisningar på hörapparaterna ska patienten ha med vid alla sina kontakter med hörselvården.

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellhemmet och på Lotsens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset

Tema för kongressen 2016:

Stark, synlig och hörselsmart

Nu är det bara drygt ett år kvar till kongressen i Linköping den 27–29 maj 2016. Då samlas ombud från hela landet för att till­sammans ta ut kompassriktningen för HRFs framtida färdväg.

Temat för kongressen blir ”Stark, synlig och hörselsmart”, det har förbundsstyrelsen beslutat. Orden speglar HRFs ambitio­ner för varje hörselskadad individ och för vår organisation.

STARK: Vi vill att varje hörselskadad individ ska vara stark nog att våga ta tillvara sina möjligheter och kräva sin rätt. Vi vill också att HRF ska vara en stark och drivande kraft, med tyngd och inflytande i samhället.

SYNLIG: Vi vill att hörselskadade ska bli mer synliga i samhället, med självförtroende att tala öppet om sin hörselskada. Vi vill också att HRF ska bli synligare – en tydlig, trovärdig och angelägen röst i debatten.

HÖRSELSMART: Vi vill att varje hörselskadad individ ska kunna möta vardagen på ett hörselsmart sätt, med kunskap om möjligheter och rättigheter, med tillgång till strategier och praktiska lösningar. Vi vill också att HRF ska bli ännu hörsels­martare – en befrielserörelse som sprider kunskap och driver på utvecklingen för ett samhälle med full delaktighet och jäm­likhet för alla hörselskadade.

Temat är tänkt att vara en röd tråd även under den kommande kongressperioden, 2017–2020. ”Stark, synlig och hörselsmart” är därför en av rubrikerna i det förslag till handlingsprogram som förbundsstyrelsen just nu arbetar fram.

Syn- och hörselinstruktör

Ann-Christine Christensson träffas på anhörigcentralen Rosenhäll för enklare hjälp med hörapparater. Byte av filter, domer, slangar och batterier m.m. Ni måste ta med ert filter, domer, slangar och batterier m.m. Bästa sättet är att boka tid med henne på telefon 0522-697669.

INFO.  FRÅN HRF UDDEVALLA

Medlemsmöte 28 september Nättjebacka kl 14.00

Nore Berndtsson visar bilder från Lelångebanan. Smörgåstårta – kaffe – Lotteri.

Bil avgår från parkeringen mittemot Bohusläns Länsmuseum kl 13.30. Anmälan till Henry Karlsson 070-296 25 22 eller Britta Berndtsson 070-277 05 28 för samåkning. Senast 27 september.

Medlemsmöte 26 oktober kl 18.00 på Lotcen Uddevalla

Budget och verksamhetsplan 2016 samt information från brukarråd, HRF-distriktet och HRF Uddevalla

Vår webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

Nya styrelsen 2015 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson        Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson      Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Bengt Fliesberg        Ledamot ers.  Alma Hodzic

KRIG PASSAR BÄST PÅ MUSEUM

Det regnar, ja öser ner i dag 27 augusti 2015. Då är det är lämpligt att går på museum och jag väljer Bohusläns försvarsmuseum. Själva byggnaden uppfördes 1993, kort efter att I17 lags ner. Det är ingen stor lokal men rymmer mycken svensk krigshistoria. En pågående specialutställning som belyser hästens betydelse i forna krig, i synnerhet under stormaktstidens 1600-tal.

Jag undrar vilken ras arméhästarna tillhörde. De som fotfolket använde var lätta, starka, små i maten och härdiga. Kavalleriet med lättare skyddsutrustning var en kraftfull del av de svenska och europeiska arméerna fram till första världskriget då de moderna eldvapnen gjorde det omöjligt för hästen att delta i vidare större krigsinsatser. I och med andra världskriget hade kavalleriet helt spelat ut sin roll och arméerna ”avhästades”. Men hästar användes en del under andra världskriget också, främst till transporter av olika slag. De blev inkallade som soldater och fick ett nummer inbränt på sina länder. Här på museet en inblick i hovslagarens arbete.

I forna tider stod kristendomen på stabil grund i samhället. Inte minst i fält och det finns särskilda fältpräster. Död väntade många, inte bara i strid utan även genom sjukdomar och svält. Då var det viktigt med att få sista nattvarden. Museet har tre uppsättningar av Kommunionskärl, dvs. utensilier för nattvardsgång, alla i yppersta skick. Knut Knutsson från antikrundan var här och han värderade samlingen till en och en halv miljon kronor.
Landstormen ägnades det ett litet hörn åt. Landstormens uppgifter var många och även betydelsefulla samt hänförde sig oftast till lokalförsvarets område. Den lades ner 1942.
Ingen tvekan om vems den här servisen är. Men var finns de andra? Det borde finnas många ute i stugorna. Maten spelade en stor roll. Den skulle vara billig och näringsrik vare sig den serverades hemma på regementet eller ute.  I fält hade man ambulerande kök och man åt ur sin egen ”snuskburk”. Sova är en lyx under intensivt krig. Men för övrigt när soldaterna sov, gjorde de i våningssängar och på madrasser stoppade med halm vilket var rätt hygieniskt. En sovalkov visade detta. Fältpost och telefon. Ljusår ifrån vår moderna teknik men under svåra omständigheter fungerade det faktiskt.
På skyltar markerar man att vapnen är obrukbara. Trots det, stals en pistol så nu är varje vapen fastsatt utom Boforskanonen som står mitt på golvet. En alldeles särskild plats ägnades åt nedskjutningen av det tyska planet 14 april 1940. Två stycken Bofors 40 mm luftvärnsautomatkanoner stod redo En intensiv händelse i 17:s historia. Och så försvarslinjen mellan Uddevalla – Vänersborg. En historik över alla kupolvärn inklusive Bunkerpromenaden som utgår en bit från regementet. På dryga 600 meter stöter Du på fem kupolvärn. Litet inredningsdetaljer från värnen visade man upp.
Det finns försvarsmuseer över hela landet som överlever tack vare eldsjälar. Nu på lördag är det Totalförsvarets dag här i Uddevalla och man visar det senaste. Saker som om 100 år finns på museer. Låt oss hoppas att själarna fortfarande brinner!

˜˜˜Maj-Britt Jonasson ˜˜˜

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...