Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2015-05-27">27 maj 2015</time>

Hörsammat nr 5 2015

HÖRSAMMAT
Ordförande har ordet
Vi närmar oss sommaruppehåll fram till 28 sept. Vi i styrelsen har en del att planera och ordna. Både när det gäller styrelsearbetet och höstens medlemsaktiviteter. Vi kommer att bevaka alla offentliga lokaler där hörselslinga finns och att de fungerar. Under hösten kommer vi att arrangera Hörselskadades dag på Länsmuseet och vara med på Seniormässan utöver våra egna medlemsmöten. Ha en riktig skön sommar.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland
Tinnitus- och Menièreverksamheter i HRF
I distriktets föreningar kan personer med tinnitus och Menières Syndrom få stöd och goda råd av andra med samma diagnos. Föreningarnas tinnitusgrupper brukar dessutom arrangera föreläsningar och olika aktiviteter för hjälp till självhjälp.

Tinnitusgrupper
Flera av våra föreningar har särskilda intressegrupper för personer som har tinnitus. Informella träffar över en kopp kaffe, inbjudna föreläsare och opinionsbildande arbete är vanliga aktiviteter. En viktig fråga för grupperna är att åstadkomma ett bättre bemötande inom vården, där det saknas kunskap om tinnitus, samt bättre behandlingsmetoder.

Menièregrupper
Några av våra föreningar har särskilda intressegrupper för personer som lider av Menières sjukdom. Att leva med Menière är påfrestande, man vet nästan aldrig i förväg när anfallet kommer och det kan vara jobbigt för närstående att förstå hur det känns. Då kan det vara skönt att kunna prata av sig med personer som har upplevt samma sak och man kan tipsa varandra om olika saker för att göra både tillvaron och anfallen lättare.

Ta kontakt med distriktets kansli telefon 033-10 08 18 för information om det finns en tinnitus- eller Menièregrupp i din närhet.Verksamhetsansvariga i distriktet är:
Karin Strandkvist, Annmarie Tisell & Göran Mellgren

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 80

Hörselverksamheten/Brukarrådet
Hörselverksamheten arbetar med en förändring av hemsidan. Tanken är att det ska bli lättare att hitta för oss brukare. När den kommer att vara klar är inte klart. Vi från brukarrådet påpekade att vi vill vara med och komma med synpunkter.

Ombud för äldre och personer med funktionsnedsättning
Råd och vägledning inom den kommunala organisationen.
• Svara på dina frågor samt vägleda dig till att hitta rätt i kommunala organisationen
• Vara en samtalspartner och stödperson
• Ta emot synpunkter verksamheter inom äldreomsorgen och/eller verksamheter för personer med funktionsnedsättning.
• Förklara och skapa förståelse vid beslut och handläggningsärenden

Ombudet finns tillgänglig vardagar kl 09.00-12.00 på Medborgarkontoret vid Kungstorget (Gamla rådhuset)
Ni kan nå Jana Persson-Edgren på mobil 0522-69 60 28 eller e-post aldreombud@uddevalla.se

Bruksanvisningar till hörapparater
Bruksanvisningar på hörapparaterna skall patienten ha med vid alla sina kontakter med hörselvården.

Rehabiliteringsplanen
Rehabiliteringsplanen görs alltid i samråd med patienten. Man sätter upp delmål och mål för att sedan kunna utvärdera resultatet. Målen som sätts upp bör vara realistiska. Ibland måste audionom och patient diskutera förväntningar och vad som är rimligt att uppnå utifrån givna förutsättningar. Tillvänjning och anpassning är viktiga ledord under denna process.

Batterier
• För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.
• Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset

Var hörselsmart: Testa din hörsel!

Ofta märker vi inte själva när vi börjar höra dåligt.
Därför är det viktigt att testa hörseln regelbundet. Och nu är det enkelt.
Har det blivit svårare att höra när flera pratar? Klagar familjen på att du har tv:n på för högt? Det finns många vanliga tecken på hörselnedsättning, men de kan vara lätta att missa eftersom förändringen ofta kommer gradvis. Att ha svårt att höra är påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Om vi inte söker hjälp är det lätt att få olika hälsoproblem – till exempel trötthet, huvudvärk, förstärkt tinnitus och andra stressymptom. Därför bör du regelbundet göra ett gör-det-själv-test. På så sätt kan du söka hjälp i tid, och undvika både jobbiga missförstånd och hälsorisker. Många väntar alldeles för länge innan de testar hörseln. Det visar en undersökning från HRF/Novus (2011). Gå till HRF hemsida. https://hrf.se/

HRF-Kongressen 2016
HRF-kongressen äger rum i Linköping 2016
Förbundsstyrelsen har beslutat att förlägga nästa HRF-kongress till Linköping, närmare bestämt till Linköping Konsert & Kongress. Kongressen äger rum den 27–29 maj 2016.
Kongressen, som är HRFs högsta beslutande organ, består av valda ombud för HRFs föreningar. Den samlas vart fjärde år för att diskutera och besluta om HRFs framtida färdriktning. Nästa kongress ska bland annat besluta om nytt handlingsprogram för 2017–2020, revidering av stad¬gar, medlemsavgift och val av förbundsstyrelse, revisorer och valberedning.
Dagen före kongressen, den 26 maj, anordnar HRF och HRFs hörselforskningsfond konferensen Hörselforskning 2016 i Linköping. Då berättar ledande hörselforskare om de senaste rönen inom medicin, teknik och beteendevetenskap.

Syn-och Hörselinstruktör
Ann-Christine Christensson träffas på anhörigcentralen Rosenhäll för enklare hjälp med hörapparater. Byte av filter, domer, slangar och batterier m.m. Ni måste ta med ert filter, domer, slangar och batterier m.m. Bästa sättet är att boka tid med henne på telefon 0522-697669.

Hörselhjälpare HRF Uddevalla
En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg

INFO. FRÅN HRF UDDEVALLA
Nästa medlemsmöte 28 september Nättjebacka kl 14.00
Nore Berndtsson visar bilder från Lelångebanan. Smörgåstårta – kaffe – Lotteri.
Bil avgår från parkeringen mittemot Bohusläns Länsmuseum kl 13.15. Anmälan till Henry Karlsson 070-296 25 22 eller Britta Berndtsson 070-277 05 28. Senast 24 september. Inbjudan kommer.

Lotsen har semesterstängt veckorna 28-29-30-31.

Vår webbsida: https://hrf.se/uddevalla
Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

Nya styrelsen 2015 HRF Uddevalla
Ordförande: Henry Karlsson                  Ledamot: Arne Magnusson
Kassör, v.ordf Britta Berndtsson            Ledamot Gunnar Särnbratt
Sekreterare: Bengt Fliesberg                Ledamot ers. Alma Hodzic

KAN EN MÖRDARE FÅ NOBELPRIS?
Ja! Jag tänker på Fritz Haber (1868-1934)som 1918 fick priset i kemi.
Vi gläds åt mognande sädesfält som ska ge oss bröd. Vi förfasar oss inför krigens gasattacker. Båda delarna framsprungna ur Habers hjärna. Han gjorde en agrar revolution 1913 kan man säga. Han kom på att man på ett billigt sätt kunde framställa konstgödsel genom att binda luftkväve till ammoniak. Tänk på detta när Ni strör ut N(kväve)P(fosfor)K (kalium) över era eventuella odlingar! Det var egentligen inte Habers mening utan det var en sidoeffekt av hans djävulska planer att förinta människor. Målet var att producera nitrat till ammunition och spränggranater för den tyska krigsmakten. Och han lyckades med råge. Den 22 april 1915 släppte Haber ut stridsgas i stor skala över de franska linjerna med en förödande effekt. Som skrivet han fick Nobelpris, en präktig bonus i det förödande forskandet minsann! Många trodde att han skulle dömas för krigsförbrytelser men så blev det alltså inte. Han experimenterade också med att utvinna guld ur havsvatten för att därmed kunna finansiera Tysklands krigsskuld. För visst finns det guld i vatten men det är så mikroskopiskt litet så utvinningsprocessen kostar mångdubbelt mera än vad man får ut. Så det fick stanna vid en god tanke.
Haber kom från en välbesutten köpmansfamilj i Breslau och hade gedigna kemistudier bakom sig från universitetet i Heidelberg, Berlins universitet (dagens Humboldt-Universität zu Berlin) och Tekniska högskolan i Charlottenburg (idag Technische Universität Berlin). Han hade en tjänst vid Kaiser Wilhelm-institutet, som han deltagit i grundandet av. Den mest kända av de upptäcker som skedde vid institutet är kärnklyvningen 1938 och som en kuriositet jobbade ”dödsängeln” Josef Mengele här innan han blev läkare för ett koncentrationsläger. Men då var Haber borta ur leken.
Det kom att blåsa andra vindar i Tyskland. 1933 fick Haber order från högsta ort att omedelbart avskeda alla judar som arbetade vid institutet. Du gode tid! Han var ju själv från en judisk familj och släkt! Visserligen hade han förnekat det judiska arvet och konverterat till kristendomen men han fann ändå för gott att säga upp sig och fly till England där han omgående fick jobb vid Cavendish-laboratoriet i Cambridge.
Som ett slags ödets ironi dödades ett stort antal judar i gaskamrarna med Zyklon-B gas. Gissa vem som uppfann den? Jo nobelpristagaren i kemi 1918, Fritz Haber. Men inte sände nazisterna honom en vänlig tanke för det. Han var jude, det räckte för dem! De var ju skadeinsekter precis som Zyklon-B ursprungligen var ämnat för!
¤ Maj-Britt Jonasson
Källor: Ny Teknik nr 16, 15 april 2015 och Wikipedia

Författare
Maj-Britt Jonasson

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...