Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-05-12">12 maj 2016</time>

Hörsammat nr 4 2016

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Då närmar vi oss HRF:s kongress. Cirka 90 motioner kommer att avhandlas. Föreningarnas och den från HRF Uddevalla återkommer jag till i nästa Hörsammat. Vi kommer att under året förutom våra medlemsmöten även i år ha Hörselskadades dag på Museet i oktober. För oss i styrelsen önskar vi alla medlemmar en riktig skön sommar

Information från Hörselskadades riksförbund

Mattias Lundgren, 37, föreslås bli ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).Från HRF distriktet Västra Götaland har vi fått valberedningens förslag att Eivor Johansson från Göteborg att bli nominerad till förbundsstyrelsen. Vi föreningar i distriktet nominerade Eivor. Vi hoppas att kongressen väljer in Eivor till förbundsstyrelsen.

Över 90 motioner från hela landet

Det finns ett stort engagemang i HRF! Det har kommit in över 90 motioner från hela landet inför kongressen i maj, med bra förslag på hur vi tillsammans kan skapa en bättre framtid för alla hörselskadade. Imponerande! tycker förbundsstyrelsen.

 

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

  • Vid årsmötet lyckades man inte få ihop en hel styrelse. Det saknas 5 stycken i styrelsen. Valberedningen tillsammans med styrelsen skall arbeta med att ta fram personer som vill vara med i styrelsen
  • I övrigt fick styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.
  • Bo Strandqvist omvaldes till ordförande, kassör valdes Barbro Prästbacka och sekreterare valdes Eivor Johansson. Övriga i styrelsen är Harry Eriksson, Karin Strandqvist och Nick Lindholm
  • Till revisorer 2016-2017 valdes Henry Karlsson  Uddevalla. Marianne Schewenius valdes 2015
  • Den 23 april var det föreningsmöte i Göteborg. Man gick genom verksamhetsplanen för 2016 och justerade budgeten för 2016.
  • Möte med ombuden och observatörer till Kongressen 2016 – 28 april (Scandic Mölndal) Distrikt Västra Götaland kommer att representeras på Kongressen av 13 ombud samt 3 observatörer. Ombuden (alla utom 3) samt 2 observatörer gick tillsammans igenom delar av kongressmaterialet samt det digitala mötessystemet.

Under Handlingsprogrammet finns 8 motioner från distriktet samt under Övriga motioner finns 2 motioner från distriktet. På mötet diskuterades hur vi skall förhålla oss till Förbundsstyrelsens svar på motionerna och hur vi eventuellt går vidare med några av dem.

  • Fortsatt samarbete med Distrikt Skaraborg Bo och Eivor träffade två representanter från Distrikt Skaraborg (Agne Fröjd, Mariestad och Ingrid Nordquist, Lidköping) den 21 april. Fastän vi inom distrikten arbetar på olika sätt så har vi flera frågeställningar gemensamma. Det känns i grunden mycket positivt att fått till detta samarbete. Bl.a. har vi kommit överens om att vi tillsammans kommer att utvärdera kongressen och inrikta oss på att vi fokuserar på samma saker från den på kongressen beslutade handlingsplanen.
  • Nya ordföranden i våra föreningar. Två av våra föreningar har nya ordföranden: Tanum – Munkedal´s nya ordförande är Gudrun Tobiasson. Ny ordförande i Ulricehamn är Leif Hidgård.

Information från HRF Uddevalla

Hörselhjälpare

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg. 

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellhemmet och på Lotsens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Hörselverksamheten. Brukarrådet.

Lokaler

Efter Hörselverksamhetens samlokalisering i Vänersborg så blev varken patienter eller personal så nöjda med placering på receptionen. Patienter har svårt att hitta rätt i huset och det är inte optimalt ur en arbetsmiljösynpunkt. Receptionen kommer eventuellt att flyttas så det finns i anslutning till mottagningarna.

Just nu ser våningsplanen på Vänerparken 21 ut enl. nedan:

Plan 3: Audionommottagning

Plan 4: Hörselteam

Plan 5: Tom för närvarande

Hörapparatverkstaden

Detta är en servicefunktion som tar emot inskickade och inlämnade hörhjälpmedel från hela Fyrbodal. Ej bokade besök. Det mesta som skickas in kan åtgärdas på plats. Nyare hörapparater med garanti kvar, ska skickas till leverantör för reparation. Det finns enstaka apparater som skickas till verkstaden på Hörselverksamheten i Göteborg. Dessa är dock få. Om verkstadsaudionomen kasserar en hörapparat, så kontaktas patienten och ny utprovning bokas in. Jourtiderna finns kvar om man vill komma på besök istället för att lämna in på lagning. Låneapparater brukar gå att lösa under väntetiden.

Konferenssystem Comfort Contego, kan Contego fås även om man inte är yrkesverksam? En del har fått svar att man inte får det när man är pensionär.

Regionens uppdrag är att förskriva personliga hjälpmedel. Finns ingen åldersgräns, det ska göras individuella bedömningar av behov.

Medlemsmöten 2016

26 sept. kl 14.00 Nättjebacka

31 okt. kl 18.00 Lotsen

5 dec kl 16.00 julbuffé Lotsen

 

Nya styrelsen 2016 HRF Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                                    Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Alma Hodzic

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

Vår webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI                               

Vad vet vi om detta? Själv vet jag väldigt litet men vill ändå försöka ge Er en repetition över detta fenomen som vi möter varje dag. Självkörande bilar, smarta telefoner och den automatiska kundtjänsten som svarar när vi ringer ett företag styrs alla av artificiell intelligens. Tekniken kan komma att förändra världen och robotar kommer att bli en självklarhet inom några år. Därför måste vi vara medvetna om det. Begreppet AI kom till under en workshop vid Dartmouth College 1956.

Tänkande maskiner och artificiella varelser dyker upp i olika myter, animerade kultbilder dyrkades i Egypten och Grekland för länge sedan. Inget nytt under solen således! Under 1800- och 1900-talet hade artificiella varelser blivit ett vanligt inslag i fiktion, som i Mary Shelleys Frankenstein. Science fiction-genren skulle inte finnas alls. Filmen Stjärnornas krig är nästan helt uppbyggd på detta fenomen.

Spelvärlden skulle i våra dagar stå sig slätt om inte AI fanns. Som ett exempel är Den 11 maj 1997 blev Deep Blue den första schackspelsystemets dator att slå den regerande världsmästaren i schack, Garry Kasparov. Alla de miljoner spelautomater som finns. Exemplen är otaliga.

Kan en maskin agera intelligent? Kan den lösa alla de problem som en människa skulle kunna lösa genom att tänka? Ja, faktiskt! ”AI kommer framåt att ta en mer fysisk form. Man ser på robotars roll framåt som lika omvälvande som mobiltelefonen för några år sedan. Mobilen gjorde oss alla uppkopplade. Robotar kommer att ge oss en fysisk närvaro var som helst i världen. Du kan vara på 1 000 platser samtidigt. Vad gör man med den tekniken? Och vad kommer ens termen fysisk närvaro att betyda i framtiden?” uttalar sig en forskare vid Linköpings universitet.

”Utveckling av fullständig artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten.” Citat från Stephen Hawkins. Han lider av en svår nervsjukdom, som har gjort honom nästan helt förlamad. Han hör till det fåtal som trots sjukdomen fortfarande lever många år efter diagnosen. Han kommunicerar via en digital röstmaskin. En film om honom kom ut 2014. The Theory of Everything. Där kan Du få Ditt lystmäte beträffande AI.

Kan Du tänka Dig att ha den här figuren som bästa kompis? Som utför saker, Du själv inte vill göra. Fast jag tror inte den klarar av att diska Ditt fina ostindiska porslin! Ni kommer ihåg TV-serien Äkta människor som följer några människor vars liv förändras dramatiskt av den nya generationen robotar – hubotarna. Inte omöjligt att det kan bli verklighet. Hade någon sagt till Dig 1950, att Du kunde göra filmer via Din telefon, skulle Du sagt ”Restad nästa!”. Kanske kommande krig sköts av AI. IS byts ut av AI! Forskare varnar för en krigsteknologisk revolution för vapenutvecklingen, som kommer att göra ”krig” än mer brottsliga, och omöjliga att få slut på.  En automatisering av krig. Science fiction blir verklighet. ”Autonoma vapen som identifierar och verkställer eliminera av mål utan mänsklig inblandning,”

Usch då, nu tänker vi på något roligare! Det är vår ute och naturen visar sina underverk varje dag eller är det också Artificiell Intelligens? AI-sippan uti backarna står!

Maj-Britt Jonasson
Källor: Internet World ve 14 och Internetsidor

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...