Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2015-04-29">29 april 2015</time>

Hörsammat nr 4 2015

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Att driva frågor som är viktiga för hörselskadade är ett av HRFs viktigaste uppdrag. Genom att lyfta fram behov, brister, konsekvenser och lösningar påverkar vi beslutsfattare och skapar förutsättningar för positiva förändringar. Det kallar vi intressepolitik.

Att alla som behöver ska få tillgång till likvärdig hörselvård av hög kvalitet, oavsett var de bor, oavsett hörselskada och oavsett personlig ekonomi. Att alla hörselskadade ska kunna vara fullt delaktiga i alla delar av samhället.

Att hörselskadade ska kunna kommunicera och känna sig delaktiga på äldre dagar och i andra perioder av livet då vi kan behöva vård och omsorg.

 

Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

HRF-distriktet årsmöte gick lugnt tillväga. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Valberedningen förslag av styrelse, revisorer m.m. godkändes. Även förslag om arvoden godkändes.

 

Hörselverksamheten/Brukarrådet

Vid årsskiftet kommer en ny patient lag att träda i kraft. Denna lag syftar till att stärka patientens ställning ytterligare i kontakten med hälso- sjukvården. Den lägger stor tyngd på delaktighet, förståelse och påverkansmöjlighet.

 

Ombud för äldre och personer med funktionsnedsättning

Råd och vägledning inom den kommunala organisationen.

  • Svara på dina frågor samt vägleda dig till att hitta rätt i kommunala organisationen
  • Vara en samtalspartner och stödperson
  • Ta emot synpunkter verksamheter inom äldreomsorgen och/eller verksamheter för personer med funktionsnedsättning.
  • Förklara och skapa förståelse vid beslut och handläggningsärenden

Ombudet finns tillgänglig vardagar kl 09.00-12.00 på Medborgarkontoret vid Kungstorget (Gamla rådhuset). Ni kan nå Jana Persson-Edgren på mobil 0522-69 60 28 eller e-post aldreombud@uddevalla.se

 

Bruksanvisningar till Hörapparater

Bruksanvisningar på hörapparaterna, belyser audionomen vikten av att patienten ska hålla ordning på denna? Många kastar den när de kommer hem… Denna skickas alltid med vid utprovning. Det poängteras att den är viktig att spara. Brukarrådet föreslår att den läggs i en plastficka och att patienten måste ha denna med vid alla sina kontakter med hörselvården.

 

Rehabiliteringsplanen

Rehabiliteringsplanen görs alltid i samråd med patienten. Man sätter upp delmål och mål för att sedan kunna utvärdera resultatet. Målen som sätts upp bör vara realistiska. Ibland måste audionom och patient diskutera förväntningar och vad som är rimligt att uppnå utifrån givna förutsättningar. Tillvänjning och anpassning är viktiga ledord under denna process. Ett förslag från brukarrådet är att införa ”testprotokoll” för att patienten lättare ska kunna föra dagbok över hur tillvänjningen och anpassningen förbättras över tid.

 

Batterier

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset

 

BO TRYGGT

Här visas stöd inom områden som syn, hörsel och kognition i en hemlik miljö. Utställning av smarta saker som kan underlätta i vardagen, som exempelvis tydliga telefoner och burköppnare

Kom-kläm, känn och prova!

Dropp in tider:
Måndagar klockan 13.00–15.00
Onsdagar klockan 10.00–12.00.
Du kan även boka en tid med arbetsterapeut, telefon 0522-69 75 87. Vi finns på anhörigcentralen, Rosenhäll.

Syn-och hörselinstruktör Ann-Christine Christensen träffas på Anhörigcentralen Rosenhäll, för enklare hjälp med hörapparater. Byte av filter-slangar m.m. Tel. 0522-697669. Ni måste ta med ert filter, slangar och batterier. Bästa sättet att ringa och boka tid.

 

Hörselhjälpare HRF Uddevalla

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg

 

INFO.  FRÅN HRF UDDEVALLA

Majmötet

Medlemsmötet den 25 maj kl 15.00 kommer HRF Uddevalla bjuda samtliga medlemmar på sill och potatis. Plats: Lotsen. Ingen avgift tas ut.

Vår Webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

UDDEVALLAS GRÖNA KULLAR

Vi ser dem jämt, kanske vi tar med oss en kaffekorg går upp och njuter av utsikten över fjord och skogar. Jag tänker främst på Skansberget, Kålgårdsberget och Lövåsberget. Absolut idyll och vi är totalt ovetande om den sjudande aktiviteten i kullarnas inre. Man kan säga att de är totalt ihåliga.

Skansberget. De flesta kommuner har sina reningsverk utanför stadskärnan, men Uddevalla har sitt mitt inne i stan! Jag var här inne på rundvandring för några år sedan. Man kan inte tro att man är inne i ett berg. År 1974 sprängde man ett stort bergrum och det mesta av anläggningen finns inne i berget. Vårt avloppsvatten går igenom många reningsprocesser innan det rinner ut i Bäveån. Reningsgraden för kväve är 60 %. Jag frågade en jobbare om de hade akvariet kvar. Fiskarna var en indikation på att vattnet var rent innan det släpptes ut. Hur ofta de bytte ut fiskarna, förmäler inte historien. Nej, akvariet var inte kvar. I processen bildas metangas som används till uppvärmning av verket. 2010 tog Skansverket emot 16 100 kbm avloppsvatten per dygn.
På motsatta sidan av reningsverket, vid f d slakteriet, finns ett bergrum 240 m2 stort där de en tid hanterade hudar från slaktade djur. Sedan byggde de en modernare ungefär där teatern nu ligger.

Kålgårdsberget. Den 18 april 1940 skrev Bohusläningen att det skulle byggas skyddsrum i Kålgårdsberget, Hasselbacken och på Margretegärde. Andra världskriget hade pågått sedan september 1939 men det som gjorde att man just nu satte fart på planerna var förstås nedskjutningen av det tyska krigsflygplanet den 14 april, dvs bara några dagar innan. där grupperades en lokalförsvarscentral (LFC) där kommunledningen med Civilförsvaret skulle grupperas i krig.
Man har sprängt ut ett enormt stort utrymme inne i berget och sedan i princip byggt ett två våningshus därinne. Där finns några stora sovsalar med plats för många personer. Ja i princip så finns det allt som behövs för att man skall kunna vistas därinne i långa perioder utan att gå ut. (Utdrag från Uddevallabloggen 3 juni 2007) Stora porten ligger vid sidan av polishuset. Det verkar inte finnas någon reservutgång. Hade det hänt något hade de dödats som råttor de som befann sig där inne

Säker arbetsplats tycks det

Lövåsberget Längst där uppe finns en utsiktsplats med bord och bänkar. Jag fick infallet att cykla tvärs över berget. Du gode tid vad jag fick slita men utsikten var fantastisk. Inte märkte man att det låg en smörjoljefabrik inne i berget. Det är Exxon Mobil Corporation som trots att det är världens största ickestatliga petroleumbolag, har installerat sig i Uddevalla. Beslut om etablering togs 1951. Smörjolja vet varenda unge vad det är. Men hur gör man den? Det finns många sorter och man tillsätter additiv dvs filmer som skyddar ytmaterialen på olika metaller. Det är en omständlig process som inte går att beskriva på en ynka A-4 sida. Jag var här inne på området för en del år sedan och kollade en berguvsholk. Sjudande aktivitet. Då var det centrallager och fabrik för hela Norden inne i berget.

Maj-Britt Jonasson

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...