Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-03-18">18 mars 2016</time>

Hörsammat nr 3 2016

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

Då är det på väg mot våren och en skön sommar. För oss i styrelsen är det årsmötet samt våravslutningen i maj som planeras. Vi kommer att som förra året bjuda på sill och potatis i maj. Vi kommer att arbeta med olika aktiviteter för att få in flera medlemmar i föreningen. Här kommer ni medlemmar att kunna hjälpa till att värva någon ni känner som är hörselskadad och inte är medlem. Ställ frågan att bli medlem.

Information från Hörselskadades riksförbund

Det är dags för staten att ställa krav på att alla mediers sändningar i tv, på webben med mera ska vara textade och ha god hörbarhet, så att det är lätt att uppfatta vad som sägs. Det säger HRF till Medieutredningen.

HRF ställer nu tuffa krav på staten när det gäller att ta itu med den bristande tillgängligheten i olika medier. I ett utlåtande till den statliga Medieutredningen föreslår HRF bland annat att staten ska införa regler som innebär att alla sändningsföretag måste texta sina sändningar, filmer och program, oavsett om de visas i tv, på webben eller på någon annan plattform. HRF anser också att det ska ställas krav på utbildningsinsatser om talhörbarhet riktade till sändningsföretag och olika berörda yrkesgrupper, till exempel programmakare, producenter, journalister och programledare

För lite textning, sämre taluppfattbarhet

”När det gäller textning finns flera problemområden. I regionala sändningar (till största delen nyheter) saknas textning helt. I direktsändningar, även i public service, är texten – om den finns – ofta långsam, av dålig kvalitet och ofullständig. I den växande floran av sändningar på webben, från en mångfald olika producenter, saknas allt som oftast textning helt.”

”Taluppfattbarheten har på många sätt försämrats, då det blir allt vanligare med olika former av ljudillustrationer/omgivningsljud/musik bakom tal. HRFs intryck är att kunskapen om bra talhörbarhet finns på vissa håll i sändningsföretagen, men att den har svårt att slå igenom hos programmakare, producenter och programledare. Ett tydligt exempel på sändningar med ofta mycket dålig taluppfattbarhet är dagstidningars webbsändningar – som därtill saknar text.”

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

Intressepolitiskt arbete

Den 23 mars har HRF-distriktet bokat ett möte med personer från Region Västra Götaland för att försöka få en inblick i och förståelse hur vi på bästa sätt kan arbeta intressepolitiskt. Deltagare blir: Sven-Olov Tingbratt och Lars-Åke Carlsson från Rättighetskommittén (politiker), Åsa Olsson från Avd. Rättighet (tjänsteman), Agne Fröjd och Ingrid Nordquist från Distrikt Skaraborg, Bo Strandqvist och Eivor Johansson från Distrikt VG.

Nya rutiner för Brukarråden har införts, där Distriktets kansli har en central uppgift med att hantera frågorna som kommer in. Vi anser att vi har kontroll på detta, trots att kansliet inte fungerar.

Möte med föreningarna 23 april

Inblick i Social Ekonomi. Utveckling av en god hörmiljö och hur föreningarna (och distriktet) kan arbeta vidare med detta. Datum ej fastställt.

Information från HRF Uddevalla

Hörselhjälpare

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellhemmet och på Lotsens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Medlemsmöten 2016

16 maj  2016 kl 15.00-1700 Lotsen. Föreningen bjuder på sill och potatis.

26 sept. kl 14.00 Nättjebacka

31 okt kl 18.00 Lotsen

5 dec kl 16.00 julbuffé Lotsen

 

Nya styrelsen 2015 HRF Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                                    Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Bengt Fliesberg                                                        Ledamot ers.   Alma Hodzic

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20

Vår Webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

ATT FÖRLORA ETT SINNE
(För vår del är det hörseln)

Människor har fötts med defekter ända sedan uppkomsten för X antal år sedan. Skador har uppstått i strider och liknande. Att förlora något av de fem sinnena är katastrofalt för den drabbade. Hörseln är viktig och många har varit och är drabbade. Det skulle dröja ända tills 1921 tills en organisation bildades för att hjälpa människor till ett bättre liv. Döva och hörselskadade var personer man drev gäck med. De visades upp på marknader eller var narrar vid hoven.

23 februari 1921, bildades ”Svenska föreningen för dövas väl”, som så småningom blev HRF. Men man tog upp de dövas problem tidigare. Det finns källor som visar att man redan under 1700-talet utvecklade teckenspråk. Fast det nådde inte ut till de breda lagren. I början av 1800-talet gjordes flera försök att undervisa döva i vårt land men det var en person som utan tvekan fick störst betydelse för skolornas utveckling, Per Aron Borg. Hans intresse för de döva väcktes när han på stora Operan i Stockholm såg pjäsen ”Den döfve och dumbe”. Denna handlar om en döv pojke som luras på ett stort arv men efter att han kommit till dövskolan och fått hjälp av abbé de l’Epée får han tillbaka förmögenheten. Pjäsen gjorde djupt intryck på Per Aron Borg och han började snart, utan ersättning undervisa en döv pojke. Han blev uppmärksammad och fler blinda och döva sökte sig till honom. Det blev början till Manillaskolan.

HRF arbetar starkt för att förbättra tekniska hjälpmedel för oss som inte hör så bra. Det är gott och väl med teckenspråk men tyvärr är de inte internationella. Utvecklingen har verkligen gått framåt från ”cigarren” från 1600-talet till 2016 års tekniska underverk.

Den var drygt en meter lång och stod på ett stativ. Den såg ut som ett rör eller en stor cigarr, tjock på mitten och smalare mot ändarna, i den ena änden skulle den hörselskadade sitta med örat mot rörets ena öppning, i den andra änden satt en hörande vän och talade rakt in i röret. Vi minns hörlurar liksom en tratt. Doktorerna använde sådana för att lyssna på våra hjärtan innan stetoskopens tid! Ungefär samma effekt får man med rullen inne i våra hushållspapper! Moderna hörapparater kan vara så små som en klump inne i hörselgången!

Har man en grav hörselskada där hörapparat inte hjälper, finns möjlighet att få ett cochlea-implantat. Det innebär en elektrisk stimulering av hörselnerven.

Den vetenskapen, som i dag kallas audiologi, är ett direkt svar på kraven från de hörselskadade soldaterna i andra världskriget. I dag har vi audiologier till vår hjälp. Namnet kommer ifrån latinets ord audio och det grekiska ordet logos, vilket på svenska blir läran om hörseln. I dag har vi audiologier till vår hjälp.

Maj-Britt Jonasson

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...