Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2016-01-26">26 januari 2016</time>

Hörsammat nr 1 2016

HÖRSAMMAT

Ordförande har ordet

God fortsättning på det nya året. Ett år med många aktiviteter i Förbundet, Distriktet och HRF Uddevalla. Vi har kongressen 27-29 maj. Där vi beslutar vilka frågor som förbundet ska driva de kommande fyra åren. I distriktet påbörjas ett förändringsarbete inom styrelsen, arbete med ny hemsida m.m. Vi i HRF-Uddevalla kommer att medverka i olika arrangemang både egna och ihop med HSO och Uddevalla Kommun. Väl mött till ett intressant år.

Information från Hörselskadades riksförbund

Hörapparatindustrin styr offentlig hörselvård: ”Rena svindleriet” – Med ”Fritt val av hörapparater” har landstingspolitiker öppnat för rena rama svindleriet inom hörselvården. Det säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), efter SVT Nyheters avslöjande att hörapparatindustrin styr vilka hörapparater som provas ut inom landstingsfinansierad hörselvård i Stockholm och Skåne. Två multinationella holdingbolag äger de mottagningar som utför så gott som alla hörapparatutprovningar i Stockholms läns landsting och Region Skåne. Nu har HRF fått fram ny statistik som visar att patienter som vänder sig till flera av dessa mottagningar förskrivs i stort sett bara de hörapparatmärken som produceras av den koncern som äger mottagningen. Och för detta får de ersättning från landstinget/regionen. – Hörapparatindustrin utnyttjar helt ogenerat ”fritt val-systemet” för att gynna sina egna affärsintressen, på bekostnad av både landstinget/regionen och patienterna, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren. – Syftet med “Fritt val av hörapparat” var att öka valfriheten, men det har snarare lett till motsatsen. Vid mottagningskedjorna Avesina, Audionomerna och Hörsam, som ägs av William Demant Holding, får över 98 procent av patienterna Oticon- eller Bernafon-apparater – det vill säga just de märken som ägarkoncernen tillverkar. Det visar HRFs genomgång av företagens fakturor till Stockholms läns landsting. – Självfallet är det helt oacceptabelt. Det är som om ett landsting skulle lägga ut vård på en vårdcentral ägd av läkemedelsindustrin, och sedan tillåta att läkarna där ordinerade i stort sett alla patienter just de läkemedel som deras egen ägarkoncern tillverkade, säger Jan-Peter Strömgren, som nu utkräver ansvar av politikerna i landsting och region: – Politikerna har öppnat för systematiskt utnyttjande av hörselskadade. Nu måste de omgående sätta stopp för hörapparatindustrins kontroll över hörselvården. HRF har redan tidigare slagit larm om allvarliga övertramp inom systemet med ”fritt val”, bland annat att patienter luras att betala tusentals kronor för hörapparater, helt i onödan. Detta beskrivs i rapporten ”Myternas marknad”.

Information från Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland

I HRF. Nytt nr 7 presenteras de nya kandidaterna till posten som förbundsordförande. Som tidigare meddelats kommer vi – i föreningarna – få möjlighet att träffa kandidaterna i s.k. hearings. För vår del blev detta till en del en besvikelse, eftersom inte någon av denna hearings blir förlagd till västra Sverige, utan följande platser och datum gäller: · Borlänge 23/1, Stockholm 24/1, Hässleholm 6/2, Nässjö 7/2, Skellefteå 13/2 Detta har inte stått oemotsagt av oss. Det är inte bara långa avstånd som vi reagerar mot utan också att västra Sverige förbisetts i detta avseende. Vi har agerat via såväl mail som telefonsamtal med Förbundet. Tyvärr utan resultat så här långt……

Valberedningen

Till förtroendevalda i föreningarna tillhörande Hörselskadades distrikt i Västra Götaland. Vi i valberedningen för distriktet håller på med arbetet inför årsmötet 2016. Det är valberedningens uppgift att prata med och föreslå personer som kan och vill ingå i styrelsen. Vi behöver hjälp med nomineringar till kommande distriktsstyrelse och revisorer. Avgående ledamöter och revisorer är tillfrågade om de vill fortsätta med sitt uppdrag.  Nomineringslistan visar vilka som står i tur att avgå och vilka som har ett år kvar. De föreslagna ska vara tillfrågade och de behöver inte vara ledamot i någon förening, men givetvis medlem i HRF, den föreslagna behöver ha tid att avsätta till detta arbete, ha intresse för hörselfrågor, och ha viss datavana. Valberedningens uppgift är sedan att föreslå personer som vi anser passar in, som är engagerad och flexibel i arbetet med att driva hörselfrågor, gillar att samarbeta, är lyhörd, och intresserad att utveckla sig själv som person.    Nomineringslistan vill vi ha in senast 6 Mars  2016  Även om ni inte har någon att föreslå önskar vi få in nomineringsblanketten, då ser vi att ni har diskuterat frågan i er förening. Du/ni hör av er till någon i valberedningen om du/ni har några frågor.

Valberedningen/Michael Melby Ordförande

Hörselhjälpare HRF- Uddevalla

En timma före medlemsmötena finns våra hörselhjälpare tillgängliga. Kan vara byte av batterier, slangar och rengöring. Det är viktigt att ni tar med er slangar, domer m.m. då vi inte har dessa på lager. Hörselhjälpare är Gunnar Särnbratt, Henry Karlsson och Bengt Fliesberg.

Hörselverksamheten/Brukarrådet

Susanne Frisell informerar att vi har en mycket god tillgänglighet i Fyrbodal. Vi bokar in första tiden för patienterna inom 60 dagar. Lokalsjukhusen är också inräknade i detta, men här behövs utökning för att klara efterfrågan.

Fråga: Patienter med CI, som även har andra hörhjälpmedel och upplever försämrad hörsel eller har andra bekymmer- var vänder sig denna patient? CI-teamet ansvarar endast för CI, hur samverkar CI-teamet och Hörselverksamheten?

Svar. Oavsett vilka frågor ni har, så går det bra att kontakta vuxenteamet först. Audionomerna i vuxenteamet har specialistkunskap kring hörhjälpmedel och CI. Kan inte vi hjälpa er lokalt, kan vi hjälpa till att lotsa vidare till rätt ställe. Vi kommer att träffa CI-teamet under hösten för ett samverkansmöte. Barnteamet hade motsvarande möte i våras.

Fråga. Var finns avtrycket efter att det är taget? Hos Hörselverksamheten eller leverantören?

Svar. Avtrycket finns inskannat hos leverantören. Detta avtryck får då ett serienummer som är sökbart. Serienumret är noterat i patientens journal. Cirka 1 år kan vi beställa insatser på samma avtryck.

Batterier

För medlemmar finns batterier att köpa till förmånligt pris vid varje möte. Även på HSO-expeditionen på f.d. Kapellehemmet och på Lotcens café på Kungsgatan 30 kan man köpa batterier till samma låga pris. 35 kr för en karta 6 st.

Innan batteriet sätts in i hörapparaten ta av skyddspapperet och låt batteriet lufta sig cirka 1 till 2 minuter. Batteriet varar längre om man gör på detta viset.

Information från HRF Uddevalla

Medlemsmöten 2016.

Medlemsmöte 29 februari 2016 kl 18.00. Lotsen. Program ej klart.

21 mars kl 18.00 Lotsen (årsmöte)
16 maj kl 16.00 våravslutning, Lotsen.
26 sept. kl 14.00 Nättjebacka.
31 okt kl 18.00 Lotsen
5 dec kl 16.00 Jul buffé, Lotsen

Vår Webbsida: https://hrf.se/uddevalla

Mailadress: uddevalla.hrf@gmail.com

Nya styrelsen 2015 HRF-Uddevalla

Ordförande:    Henry Karlsson                                         Ledamot:          Arne Magnusson

Kassör, v.ordf Britta Berndtsson                                      Ledamot           Gunnar Särnbratt

Sekreterare:   Bengt Fliesberg                                         Ledamot ers.   Alma Hodzic

Kontakt med Hörselverksamheten i Vänersborg. Tele. 010-441 49 20.

Relaterade nyheter

  • Ny styrelse vald
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2017-10-09">9 oktober 2017</time>

    Ny styrelse vald

    Vid årsmötet valdes ny ordförande och styrelse. Se flik Kontakt

  • Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Bilder från medlemsmötet 5 dec. Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

    Årets sista medlemsmöte bjöd föreningen på julbord och julmusik. Ordförande tackade alla och önskade ETT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • Hörsammat nr 7 dec
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2016-12-06">6 december 2016</time>

    Hörsammat nr 7 dec

    HÖRSAMMAT Ordförande har ordet. Då börjar vi närma oss slutet på 2016. Det har varit ett händelserikt år. Vi har haft kongress med många motioner som behandlades. Vi har ny förbundsordförande. Vi fick vi...