Så påverkas personer med hörselskada
Jobbet
De som kan arbeta hemifrån uppmanas att göra det för att minska smittspridningen. Detta innebär att de möten som behöver genomföras behöver ske på distans, ofta genom videosamtal, vilket får varierande resultat för personer med hörselskada. För vissa är videosamtal ett jättebra sätt att ha möten. Mötena blir ofta mer fokuserade och det blir viktigare för alla att hålla på mötesdisciplinen och tala en i taget. För andra är möten via videosamtal problematiskt. Tekniken kan strula, någon kollega kanske har en dålig mikrofon, eller kanske blir det svårt att avläsa när man inte ser personer lika bra som vid fysiska möten. Det är viktigt att hitta en lösning som fungerar och gör mötena tillgängliga för alla deltagare. Prata med din arbetsgivare och dina kollegor så att de förstår vilka problem som finns och så att ni tillsammans kan komma fram till lösningar.
Hos Hörsellinjen hittar du en guide till hörselsmarta distansmöten.
Social interaktion
För att minska smittspridningen måste vi alla begränsa våra fysiska kontakter. Det innebär tyvärr att många kan komma att känna sig ensamma och isolerade. Bara för att det inte är läge att träffas fysiskt just nu innebär det inte att vi inte kan umgås alls. Det finns många andra sätt att umgås på och det här är ett perfekt tillfälle att testa tekniska lösningar och plattformar som man inte använt förut. Telefon- eller videosamtal med vänner och familj är ett enkelt sätt att hålla kontakten och interagera med andra, men det är inte alla som kan höra eller känner sig bekväma i sådana sammanhang. Då kan det passa bättre att kommunicera i textform. Man kan skicka sms, chatta, skicka e-post eller kanske skicka ett vanligt brev eller vykort.
Det finns också många sociala sammanhang att delta i online. Till exempel har distriktet en grupp på Facebook som heter Hörselfrågor i Stockholms län där den som vill kan diskutera sådant som är relaterat till hörsel. Riksförbundet har också flera diskussionsgrupper för olika hörselfrågor.
I och med att det just nu inte heller är möjligt för HRF-föreningarna att hålla sina fysiska träffar kommer distriktet att öka sin kommunikation med medlemmarna. Varje vecka kommer en videoblogg från distriktsstyrelsen att publiceras på vår nya YouTube-kanal, e-postutskicket Medlemsnytt kommer att komma lite oftare och det kommer även att göras ett medlemsutskick via post före sommaren. Självklart är alla medlemmar också välkomna att ta kontakt med distriktet via e-post eller telefon. Antingen för att ställa någon fråga kring hörsel eller HRF, eller om man bara vill byta ett par ord. Kontaktuppgifter till distriktskansliet finns här.
Informationsflödet
Det är mycket information om covid-19 i omlopp. Distriktet rekommenderar som många andra att lyssna till myndigheterna och att vara källkritisk. Tyvärr är inte all information som sprids från trovärdiga aktörer tillgänglig för personer med hörselskada. Detta är en av de frågor distriktet arbetar med just nu. Läs mer om det i avsnittet om distriktets intressepolitiska arbete nedan. Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffar var inledningsvis inte tillgängliga ur ett hörselperspektiv. Efter påtryckningar från riksförbundet är de nu både teckenspråkstolkade och skrivtolkade.
Kommunikation i vården
En annan följd av covid-19 är att det i större utsträckning används skyddsutrustning som täcker munnen inom vården. Detta kan försvåra kommunikationen med vårdgivare för personer med hörselskada och det är viktigt att det finns kompetens inom vården för hur man löser detta. Även den som besöker vården behöver vara medveten om att kommunikationen kanske kommer behöva fungera på ett annat sätt än vad man är van vid. Till exempel kan även en person som inte annars brukar ha ett behov av skrivtolkning behöva skrivtolk när det stöd som läppavläsning ger inte längre finns.
Tolkning inom vården ser lite annorlunda ut just nu på grund av covid-19. Tolkcentralen har meddelat att tolkning inom sjukvården, till döva och till personer med hörselskada endast kommer att ske via distanstolkning. Det är vårdgivaren och tolken som ordnar samtalet. Läs mer hos Tolkcentralen.
Så påverkas HRF
En av konsekvenserna av covid-19 är att förbundet valt att skjuta upp HRF-kongressen som skulle ägt rum i maj 2020. Men HRF påverkas även på regional och lokal nivå.
Distriktet
Distriktet har tyvärr behövt ställa in ett antal aktiviteter. Det rör sig bland annat om en föreläsning, en workshop och ombudsträffen inför kongressen. Distriktet kommer att behöva se över planeringen av verksamheter för resten av 2020.
Distriktets kanslipersonal arbetar hemifrån sedan en tid. Det är lite utmanande, men med hjälp av e-post, chatt och videosamtal, både med och utan tolk, fungerar arbetet bra. Distriktsstyrelsens arbete påverkas också och styrelsen höll sitt möte i april genom videosamtal.
Föreningarna
Föreningarna är troligtvis den del av HRF där konsekvenserna av covid-19 blir tydligast. Det är ju framförallt genom föreningarna som medlemmarna träffas på möten, vid aktiviteter och föreläsningar. Ett flertal föreningar har tvingats skjuta upp sina årsmöten och ställa in medlemsaktiviteter. Även om det är väldigt tråkigt att möten och aktiviteter måste ställas in är det fint att se att föreningar tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Att det inte passar att ha några fysiska möten just nu innebär dock inte att vi inte kan ha någon kontakt alls. Tvärt om är det just nu extra viktigt att hitta andra sätt för att hålla kontakt med kollegor, vänner och föreningsmedlemmar. Några tips på hur man kan göra detta nämns i avsnittet om social interaktion ovan.
Distriktets intressepolitiska arbete
Spridningen av covid-19 har aktualiserat nya frågor som distriktet arbetar med för att värna hörselskadades rättigheter.
Tillgänglig information
Att pressträffar och videor med information om covid-19 textas är mycket viktigt för personer med hörselskada. Den 9 mars publicerades en debattartikel i Dagens Samhälle som distriktet skrivit tillsammans med ett flertal andra intresseorganisationer. I debattartikeln belyser vi den bristande tillgängligheten i informationen om situationen kring covid-19 lokalt i Stockholm. Läs debattartikeln här.
Vi har sett att vissa uppfattat det som att teckenspråkstolkning är tillräckligt för att tillgodose tillgängligheten, men den övervägande delen av de som har en hörselskada kan inte teckenspråk. Videoklipp måste alltså textas också, för att informationen ska bli tillgänglig för både döva och personer med hörselskada.
Hittills har Region Stockholm inte direkttextat någon av sina pressträffar, vilket distriktet reagerat på. Vi har flera gånger tagit kontakt med regionen genom olika kanaler för att uppmana dem att direkttexta sina pressträffar, men det har de alltså ännu inte gjort. I något fall har pressträffarna textats i efterhand, men det har gjort nästan ett dygn efter att livesändningen och det fanns ingen information om att en textad version skulle komma. Att regionen inte direkttextar sina pressträffar innebär att den viktig information tyvärr inte är tillgänglig för en stor del av länets befolkning. Distriktet kommer att fortsätta att driva den här frågan tills regionen gör sin kommunikation tillgänglig även för de drygt 200 000 invånare i länet som har en hörselskada.
Tillgänglig vård
En annan fråga som distriktet arbetar med är tillgänglighet inom vården. Det är mycket som händer snabbt just nu och då finns det tyvärr en risk att tillgänglighetsperspektivet glöms bort. Ett fältsjukhus med ett stort antal sjukvårdsplatser har på kort tid byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö och då distriktet noterat bristande rutiner vad gäller tillgänglighet i Region Stockholms kommunikationsarbete väcktes en oro kring att rutiner inte heller skulle finnas för att tillgodose tillgängligheten på fältsjukhuset. För att uppmärksamma regionen på vikten av tillgänglighet och för att bidra med vår kunskap skickade distriktet tillsammans med ett antal andra intresseorganisationer en skrivelse till samtliga ledamöter i regionstyrelsen. I skrivelsen förklarar vi vår oro för bristande tillgänglighet och presenterar ett antal enkla åtgärder som regionen kan vidta för att säkerställa att kommunikationen vid vård på fältsjukhuset är tillgänglig även för döva, för personer med hörselnedsättning och för personer med dövblindhet.
Några tips
- Habilitering & Hälsa öppnar en tillfällig rådgivning för dig som behöver stöd i vardagen. Läs mer här.
- Hörsellinjen har svar på det mesta som har med hörsel att göra, både i vanliga fall och i den speciella situation vi befinner oss i nu. Hörsellinjens hemsida hittar du här.
- På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mycket information om covid-19 och där finns även en länk till den pressträff som FHM håller varje vardag kl. 14. Pressträffarna är sedan en tid tillbaka direkttextade.
- Distriktsordförande Agneta Österman Lindquist har skrivit om sina tankar kring den rådande situationen och delat med sig av några tips i en text som går att läsa här.
- På distriktets nya YouTube-kanal delas varje vecka en videoblogg med en hälsning och aktuell information från någon ur distriktsstyrelsen.
- Den som har en hörselnedsättning kan registrera sig för tjänsten SMS112, för att kunna skicka sms istället för att ringa till SOS Alarm. Gå in här och registrera dig redan idag.