Datum: <time datetime="2022-08-15">15 augusti 2022</time>

TSS-kurser i höst

Under hösten kommer distriktet att arrangera kurser i Tecken som stöd (TSS) för både nybörjare och för den som redan kan lite TSS.

Vad är TSS?

Tecken som stöd för talet (TSS) är tecken plockade ur det svenska teckenspråket. Du använder dig inte av teckenspråkig grammatik, utan följer istället det svenska talets ordföljd och tecknar för att förstärka de ord som uttrycks på talad svenska. TSS bygger på att du talar och tecknar samtidigt. 

Att höra dåligt kan vara energislukande och väldigt tufft i vissa sammanhang. Du måste förlita dig på en god ljudmiljö och att tekniken fungerar. Genom att lära dig TSS så är det möjligt att i sammanhang där du tycker att det passar, använda tolk som förtydligar genom TSS-tolkning och du har möjlighet att tala och använda TSS samtidigt i en grupp där fler kan TSS. 

Det kan också underlätta vardagen avsevärt om närstående lär sig TSS för att förtydliga kommunikationen hemma.

Höstens kurser

Under hösten 2022 arrangerar Hörselskadades distrikt i Stockholms län flera kurser i TSS. En kurs är för nybörjare och de andra är fortsättningskurser för den som redan kan lite TSS. 

Samtliga kurser är digitala och sker i Zoom. För att delta behöver man tillgång till en dator/ surfplatta med kamera. Man behöver också internetuppkoppling. 

Första och sista träffen i varje kurs sker på plats i våra lokaler på Skytteholmsvägen 2 i Solna. Mer information om detta kommer efter anmälan.

Nybörjarkursen är ett bra tillfälle för dig som är nyfiken på TSS, men som inte har provat på det tidigare, då kursen inte kräver några förkunskaper alls. Under kursen kommer deltagarna att få lära sig handalfabetet och grundläggande tecken inom olika vardagliga områden som siffror, färger, djur och natur, mat och dryck, familj och känslor mm. 

Kursen ges på dagtid måndagar kl. 14.00-15.45 (inkl 15 min paus). Kursen omfattar 10 tillfällen och startar måndagen den 12 september. 

Fortsättningskurserna passar dig som redan kan lite TSS. Kanske har du gått en kurs för några år sedan och vill fräscha upp kunskaperna. Under kurserna kommer vi att repetera handalfabetet, handformer och grundläggande vardagstecken som siffror, djur, mat & dryck, familj m.m. samt utöka med flera tecken inom olika vardagsområden. 

Två fortsättningskurser ges på måndagar kl 10.00-11:45 och kl. 19.00-20.45 (inkl. 15 min paus). Kurserna omfattar 10 tillfällen och startar måndagen den 12 september.

Gratis för medlemmar

Kurserna är gratis för medlemmar i HRF-föreningar inom distriktet. Den som inte är medlem kan enkelt bli det här. Medlemsskapet kostar 300kr/år. 

Anmälan

Sista anmälningsdag är onsdagen den 31 augusti. Kurserna startar under förutsättning att det finns minst fem deltagare/grupp. 

En avgift på 500 kr kommer att tas ut om deltagare hoppar av kursen utan giltigt skäl som exempelvis sjukdom. Frånvaro vid enstaka kurstillfällen räknas inte. 

Om du har frågor om kurserna är du välkommen att kontakta Ingalill Björkstrand via mail till ingalill.bjorkstrand@distriktet.info.

En hälsning från läraren

Lärare på kurserna är Isabel Ekman som presenterar sig själv så här: 

Hej! 

Jag heter Isabel och jag lärde mig Teckenspråk ganska sent i livet då jag verkligen behövde det för att klara universitetsstudierna. Efter det har jag jobbat som lågstadielärare inom specialskolan, modersmålslärare i Teckenspråk samt hållit i kvällskurser och undervisat andra i Teckenspråk och TSS. 

Jag är döv idag och använder både tal och Teckenspråk i min vardag samt i min undervisning. 

På fritiden läser jag gärna böcker. Jag har gått kurser i litteratur och för några år sedan var jag med och bildade en teckenspråkig bokcirkel. . Jag hoppas ni vill vara med och lära er TSS!

Så tycker tidigare deltagare

Det har varit en jätterolig och lärorik kurs med Isabel. Från att inte kunna någonting alls om TSS kan jag nu teckna enkla meningar.

Kursen har varit toppen, rolig, lärande, pedagogisk och trevlig! 

Rent allmänt tycker jag att både kursernas upplägg och innehållet har varit mycket bra! Isabel är en utmärkt kursledare och lägger nivån lagom i förhållande till var gruppen ligger kunskapsmässigt.

Jag rekommenderar verkligen alla som är det minsta nyfikna att prova på!

Formen för kursen och tekniken har funkat bra. Trots distans har det utvecklats en fin gruppkänsla. Tack för en lärorik och rolig kurs!

Relaterade nyheter

  • Distriktets årsmöte 2024
    Datum: <time datetime="2024-04-26">26 april 2024</time>

    Distriktets årsmöte 2024

    Den 24 april samlades representanter för distriktet och föreningarna för distriktets årsmöte 2024. Ombud och observatörer från de flesta av distriktets föreningar hade samlats för årsmötet, tillsammans med representanter från distriktsstyrelsen, valberedning och revisorer. UH:s...

  • Föreningsverkstad, 16 april
    Datum: <time datetime="2024-04-18">18 april 2024</time>

    Föreningsverkstad, 16 april

    Den 16 april samlades ett glatt och kunskapshungrigt gäng på distriktets kansli under några timmar för att få lära sig mer om bland annat hemsida, medlemsregister, intranät, sociala medier och Microsoft 365. Det blev en...

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...