Datum: <time datetime="2023-02-20">20 februari 2023</time>

Transkriberat radioinslag – Bröt mot lagen när döva nekades tolk

Den 19 februari rapporterade P4 Stockholm om att Region Stockholm under förra året inte levde upp till sin lagstiftade skyldighet att fullt ut erbjuda tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade personer. Nedan finns inslaget transkriberat.

Bröt mot lagen när döva nekades tolk – ”Leder till oro och stress”

Reporter Isak Jarnehäll: Region Stockholm levde under förra året inte upp till sin lagstiftade skyldighet att erbjuda tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade personer, fullt ut. 

Patientnämnden tog, under slutet av 2022, emot 13 anmälningar från personer som nekats tolktjänst för vardagstolkning. Elsa Brunemalm är intressepolitisk sekreterare i Stockholms dövas förening.

Elsa Brunemalm: Tolktjänsten är ju en väldigt viktig funktion, både för våra målgrupper, men också för samhället i stort. Många av våra medlemmar har berättat att de upplever att de är mindre värda, de får inte samma möjligheter till kommunikation, vilket leder till att man känner ett utanförskap, oro, stress. Det inskränker ju möjligheten att delta i samhället på ett demokratiskt sätt.

Reporter: I Hälso- och sjukvårdslagen står det att regionerna ska erbjuda vardagstolkning. Det kan bland annat gälla besök hos sin bank, men också sociala aktiviteter. Men i början av november förra året meddelade regionen att man tvingas prioritera ärenden inom hälso- och sjukvården. Anledningen? Ja årets budget var redan nådd. Men detta var alltså inte förenligt med lagen enligt patientnämndens förvaltning. 

Marina Skarbövik är enhetschef inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

Marina Skarbövik: Det är jättetråkigt och beklagligt och jag vill absolut inte att det ska uppstå igen. Och vi ska göra allt vad vi kan så att det inte, försöka att göra allt vi kan så att det inte uppstår igen. Men vi måste ju också ta tillvara på skattemedlen på ett så optimalt sätt som det bara går. 

Relaterade nyheter

  • Distriktets årsmöte 2024
    Datum: <time datetime="2024-04-26">26 april 2024</time>

    Distriktets årsmöte 2024

    Den 24 april samlades representanter för distriktet och föreningarna för distriktets årsmöte 2024. Ombud och observatörer från de flesta av distriktets föreningar hade samlats för årsmötet, tillsammans med representanter från distriktsstyrelsen, valberedning och revisorer. UH:s...

  • Föreningsverkstad, 16 april
    Datum: <time datetime="2024-04-18">18 april 2024</time>

    Föreningsverkstad, 16 april

    Den 16 april samlades ett glatt och kunskapshungrigt gäng på distriktets kansli under några timmar för att få lära sig mer om bland annat hemsida, medlemsregister, intranät, sociala medier och Microsoft 365. Det blev en...

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...