Datum: <time datetime="2022-09-09">9 september 2022</time>

Så tillgängliga är partierna i sociala medier

I våras gav alla partier i Region Stockholm oss ett löfte om att texta materialet i sina sociala medier. Nu har Hörselskadades distrikt i Stockholms län gjort en uppföljning för att ta reda på om partierna lever upp till löftet. 

Var femte väljare har en hörselskada. Att texta videomaterial på sociala medier är ett enkelt sätt för partierna att säkerställa att även personer med hörselskada kan ta del av deras budskap inför valet till regionfullmäktige. Detta är en viktig del i arbetet med att skapa en tillgänglig demokratisk arena, även för personer med hörselskada.

Partiernas löfte om textning

I våras skickade Hörselskadades distrikt i Stockholms län ut en enkät till alla partier i Region Stockholm. I enkäten fick de bland annat svara på om de skulle texta allt videomaterial som publiceras i partiets och dess kandidaters kanaler inför valet till regionfullmäktige. På den frågan svarade alla partier ja. Vissa gjorde det dock med vaga brasklappar. Här kan du läsa partiers svar. 

Distriktets uppföljning 

Distriktet har gjort en uppföljning för att ta reda på hur väl partierna lever upp till löftet de gett. 

Vi har gått igenom det som postats på de regionala kontona för varje parti på Instagram, Facebook, Twitter och YouTube. Det är framförallt på Instagram som partierna postar videomaterial. Efter vår genomgång kan vi konstatera att tillgängligheten varierar mycket. 

Kristdemokraterna de enda som håller löftet

Kristdemokraterna i Region Stockholm visar sig vara det parti som bäst lever upp till sitt löfte till HRF-distriktet. De textar alla filmer med talad information som de publicerar på Instagram. 

Några partier, till exempel Centerpartiet och Vänsterpartiet textar en del, men inte allt. Det händer också att filmer textas på ett sådant sätt att texten hamnar för långt ned på mobilskärmen och täcks av ikonerna på Instagram. Det är något som bland annat skett på Socialdemokraternas konto, där de flesta filmerna annars har väl synlig text. Moderaterna är också ganska bra på att texta videomaterial på Instagram, men på deras konto förekommer även otextade filmer och filmer där texten knappt är synlig på grund av dess placering. 

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet sämst på textning

De partier som sticker ut i distriktets genomgång är Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Miljöpartiet har bara publicerat ett fåtal filmer med talad information på Instagram, men dessa är inte textade. Sverigedemokraterna har däremot en stor mängd material med talad information och ingen av filmerna har textats.

Distriktets uppmaning

Distriktet har skickat ett brev till alla partier för att berätta om resultatet av vår uppföljning. Vi skickade även med en uppmaning om att de partier som är bra på att texta ska fortsätta med det och att de partier som inte är lika bra behöver bättra sig. Både i valspurten och efter valet. 

Relaterade nyheter

  • Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!
    Datum: <time datetime="2024-04-04">4 april 2024</time>

    Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

    Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Nu är anmälan till Vad sa-loppet öppen! Du kan välja att arrangera ett eget lopp – eller delta i flera. Spring, hoppa, gå eller...

  • Glad påsk!
    Datum: <time datetime="2024-03-28">28 mars 2024</time>

    Glad påsk!

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län önskar alla våra medlemmar en glad påsk! Distriktskansliet håller stängt 28/3-1/4.

  • Ta del av din journal i hörselvården
    Datum: <time datetime="2024-03-21">21 mars 2024</time>

    Ta del av din journal i hörselvården

    Digitala framsteg inom primär hörselrehabilitering i Stockholm. Under våren 2022 framhöll HRF i Stockholms län att Region Stockholm inte följde upp avtalet med vårdgivarna inom primär hörselrehabilitering gällande digital funktionalitet. Vid den tiden mötte ingen...