Datum: <time datetime="2024-09-25">25 september 2024</time>

Mer vård, mindre försäljning när primärvårdsnämnden fattar beslut

Ökat fokus på vård och modern teknik när primärvårdsnämnden idag fattar beslut om nytt uppdrag för primär hörselrehabilitering i Stockholms län.

Idag fattar primärvårdsnämnden beslut om ett nytt uppdrag för den primära hörselrehabiliteringen. HRF i Stockholms län har under en längre tid arbetat för en modernisering av uppdraget, och vi kan med tillfredsställelse konstatera att flera av våra förslag har fått gehör. Det nya uppdraget fokuserar mer på vård och mindre på försäljning, vilket är en positiv utveckling för de 100 000 patienter som för närvarande får sin hörselvård inom regionen.

HRF har länge drivit frågan om att uppdraget ska innefatta moderna standarder för utprovning av hörapparater. Detta innebär bland annat högre krav på audionomernas utvärdering av hur utprovningen förbättrar patienternas hörsel, samt en bättre integrering av hörapparater med annan teknik, vilket förbättrar tidigare standarder.

För att säkerställa vård i rimlig tid och med hög kvalitet krävs det inte bara ett bra uppdrag, utan även en adekvat ersättning till vårdgivarna.

Regionen påpekar i sitt beslut att systemet med fritt val har inneburit en betydande medfinansiering från patienterna. Även om det föreslås en ökning av ersättningen, kan vi konstatera att denna ökning sker från en mycket låg nivå.

Eftersom regionen inte driver några egna mottagningar, är det särskilt viktigt att förvaltningen säkerställer transparens i hur ersättningsnivåerna har beräknats.

Det finns fortfarande vissa brister i uppdraget. I nuläget finns det ingen aktör med ansvar för att erbjuda hörselvård till patienter som inte har möjlighet att besöka en mottagning. Det är ett område vi kommer att fortsätta att jobba vidare med för en bra hörselvård för alla i Stockholm!

Relaterade nyheter

  • Seniorfestivalen 2024
    Datum: <time datetime="2024-09-24">24 september 2024</time>

    Seniorfestivalen 2024

    Träffa distriktet på Seniorfestivalen i Älvsjö den 1-3 oktober. Seniorfestivalen (tidigare Seniormässan) är Sveriges största mässa för dig som vill leva ett aktivt liv och upptäcka något nytt igen.  Distriktet finns på plats alla dagar....

  • 50 miljoner extra till vårdval primär hörselrehabilitering
    Datum: <time datetime="2024-09-12">12 september 2024</time>

    50 miljoner extra till vårdval primär hörselrehabilitering

    Stockholms läns vårdval för primär hörselrehabilitering får ett efterlängtat ekonomiskt lyft med ett tillskott på 50 miljoner kronor per år. Vårdval primär hörselrehabilitering får ett tillskott på 50 miljoner kronor och ökar från 85 miljoner...

  • Varning för bedragare
    Datum: <time datetime="2024-08-27">27 augusti 2024</time>

    Varning för bedragare

    Vi vill uppmärksamma våra föreningar och medlemmar på att det just nu förekommer försök till nätfiske via e-post inom vår organisation. Nätfiske (eller ”phishing” som det också kallas) är en form av bedrägeri där angripare...