Datum: <time datetime="2023-07-04">4 juli 2023</time>

Lär dig TSS i höst

Under hösten fortsätter distriktets kurser i TSS (tecken som stöd). Det kommer både att finnas en nybörjarkurs och några fortsättningskurser.

Vad är TSS?

Tecken som stöd för talet (TSS) är tecken plockade ur det svenska teckenspråket. Du använder dig inte av teckenspråkig grammatik, utan följer istället det svenska talets ordföljd och tecknar för att förstärka de ord som uttrycks på talad svenska. TSS bygger på att du talar och tecknar samtidigt. 

Att höra dåligt kan vara energislukande och väldigt tufft i vissa sammanhang. Du måste förlita dig på en god ljudmiljö och att tekniken fungerar. Genom att lära dig TSS så är det möjligt att i sammanhang där du tycker att det passar, använda tolk som förtydligar genom TSS-tolkning och du har möjlighet att tala och använda TSS samtidigt i en grupp där fler kan TSS. 

Det kan också underlätta vardagen avsevärt om närstående lär sig TSS för att förtydliga kommunikationen hemma.

Höstens kurser

Under hösten 2023 arrangerar Hörselskadades distrikt i Stockholms län flera kurser i TSS. En kurs är för nybörjare och de andra är fortsättningskurser för dig som redan kan lite TSS. 

Samtliga kurser är digitala och sker i Zoom. För att delta behöver man tillgång till en dator/ surfplatta med kamera. Man behöver också internetuppkoppling. 

Första och sista träffen i varje kurs sker på plats i våra lokaler på Skytteholmsvägen 2 i Solna. Mer information om detta kommer efter anmälan.

Nybörjarkurs

Nybörjarkursen är ett bra tillfälle för dig som är nyfiken på TSS, men som inte har provat på det tidigare, då kursen inte kräver några förkunskaper alls. Under kursen kommer deltagarna att få lära sig handalfabetet och grundläggande tecken inom olika vardagliga områden som siffror, färger, djur och natur, mat och dryck, familj och känslor mm. 

Kursen startar måndagen den 25 september, kl. 10-12 inklusive paus. Totalt har kursen tio träffar.

Fortsättningskurser

Under hösten ger distriktet tre fortsättningskurser som passar dig som redan kan lite TSS. Kanske har du gått en kurs för några år sedan och vill fräscha upp kunskaperna. Under kurserna kommer vi att repetera handalfabetet, handformer och grundläggande vardagstecken som siffror, djur, mat & dryck, familj m.m. samt utöka med flera tecken inom olika vardagsområden. 

Fortsättningskurserna ges på olika nivåer och preliminär kursstart är i slutet av september.

Gratis för medlemmar

Alla distriktets TSS-kurser är gratis för dig som är medlem i en HRF-förening inom distriktet. Den som inte är medlem kan enkelt bli det här. Medlemsskapet kostar 300kr/år. 

Anmälan 

Anmäl dig via mail till ingalill.bjorkstrand@hrfstockholmslan.se, senast den 18 september.

Kurserna startar under förutsättning att det finns minst fem deltagare/grupp. 

En avgift på 500 kr kommer att tas ut om deltagare hoppar av kursen utan giltigt skäl som exempelvis sjukdom. Frånvaro vid enstaka kurstillfällen räknas inte. 

Relaterade nyheter

  • Vilket Vad sa-lopp deltar du i?
    Datum: <time datetime="2024-05-03">3 maj 2024</time>

    Vilket Vad sa-lopp deltar du i?

    Den 6 maj kickar Vad sa-loppet i gång runt om i Sverige. Promenera, spring eller dansa fram! Under Vad sa-loppet kan du delta i hur många lopp du vill. Vi på Stockholmsdistriktet kommer i samband med...

  • Sommarfika hos Nina i parken
    Datum: <time datetime="2024-05-02">2 maj 2024</time>

    Sommarfika hos Nina i parken

    Den 29 maj kl. 14-16 ses vi på Nina i parken i Skytteholmsparken i Solna. Där bjuder vi på fika i trevlig samvaro med medlemmar från länets olika föreningar. Vi anordnar också ett quiz till förmån för...

  • Seniordagen 2024
    Datum: <time datetime="2024-05-02">2 maj 2024</time>

    Seniordagen 2024

    Den 7 maj hittar ni oss på plats på Seniordagen i Kungsträdgården. Seniordagen i Kungsträdgården bjuder på en heldag med aktiviteter, utställare och föreläsningar för seniorer och vi på HRF Stockholms län finns självklart på...