Datum: <time datetime="2022-10-04">4 oktober 2022</time>

Föreläsning: Hörsel, minne och demens – En introduktion till ELU-modellen

Jerker Rönnberg är professor emeritus i psykologi med inriktning mot funktionsnedsättningar och funktionshinder. Den 19 oktober kommer han att föreläsa om forskning kring sambandet mellan hörsel, minne och demens.

Den 19 oktober bjuder distriktet in till en digital föreläsning med Jerker Rönnberg. Jerker är professor emeritus i psykologi med inriktning mot funktionsnedsättningar och funktionshinder. Han har varit föreståndare för Institutet för Handikappvetenskap (IHV) och fortsätter som emeritus att forska inom ramen för Linnécentrum HEAD (forskning om HEaring And Deafness). Hösten 2020 fick Jerker Rönnberg Stora hörselpriset från HRFs Hörselforskningsfond.

I sin föreläsning för distriktet kommer Jerker att berätta om den forskning som lett fram till ett perspektiv som kallas kognitiv hörselvetenskap. Ease of Language Understanding (ELU)-modellen är ett exempel på hur man kan se på samspelet mellan den hörda signalen, förvrängd, maskerad eller distorderad, och de kognitiva funktioner (framförallt arbetsminne) som kan spela roll vid kontextutnyttjande och ”reparation” av felhörda ord och meningar. 

Han kommer även att presentera och diskutera forskning som rör relationen mellan hörselnedsättning, minnesstörningar och demens utifrån ELU-modellen. Tonvikten läggs på samspelet mellan olika minnessystem (arbetsminne, semantiskt långtidsminne och episodiskt långtidsminne) och selektiviteten i relationen mellan hörselnedsättning och typen av minnessystem, alldeles oberoende av hur minnesinformationen ursprungligen var inkodad (motoriskt, textuellt, audiovisuellt, auditivt). Avslutningsvis kommer Jerker att berätta om framtida forskningsprojekt som är på gång.

Självklart finns även tid för åhörarnas frågor. 


Tid: onsdagen den 19 oktober, kl. 18:00-19:30.

Plats: Videomötesverktyget Zoom. Alla anmälda deltagare får en länk till Zoom.

Anmälan: Anmäl dig via det här formuläret, senast den 18 oktober.

Önskar du skrivtolk, teckenspråkstolk eller TSS-tolk, tänk på att anmäla dig i god tid för att öka chansen att få tolk beviljad till föreläsningen.

Föreläsningen kommer att spelas in och publiceras på distriktets hemsida i efterhand.

Relaterade nyheter

  • Föreningsverkstad, 16 april
    Datum: <time datetime="2024-04-18">18 april 2024</time>

    Föreningsverkstad, 16 april

    Den 16 april samlades ett glatt och kunskapshungrigt gäng på distriktets kansli under några timmar för att få lära sig mer om bland annat hemsida, medlemsregister, intranät, sociala medier och Microsoft 365. Det blev en...

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...

  • Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!
    Datum: <time datetime="2024-04-04">4 april 2024</time>

    Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

    Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Nu är anmälan till Vad sa-loppet öppen! Du kan välja att arrangera ett eget lopp – eller delta i flera. Spring, hoppa, gå eller...