Datum: <time datetime="2022-10-04">4 oktober 2022</time>

Föreläsning: Hörsel, minne och demens – En introduktion till ELU-modellen

Jerker Rönnberg är professor emeritus i psykologi med inriktning mot funktionsnedsättningar och funktionshinder. Den 19 oktober kommer han att föreläsa om forskning kring sambandet mellan hörsel, minne och demens.

Den 19 oktober bjuder distriktet in till en digital föreläsning med Jerker Rönnberg. Jerker är professor emeritus i psykologi med inriktning mot funktionsnedsättningar och funktionshinder. Han har varit föreståndare för Institutet för Handikappvetenskap (IHV) och fortsätter som emeritus att forska inom ramen för Linnécentrum HEAD (forskning om HEaring And Deafness). Hösten 2020 fick Jerker Rönnberg Stora hörselpriset från HRFs Hörselforskningsfond.

I sin föreläsning för distriktet kommer Jerker att berätta om den forskning som lett fram till ett perspektiv som kallas kognitiv hörselvetenskap. Ease of Language Understanding (ELU)-modellen är ett exempel på hur man kan se på samspelet mellan den hörda signalen, förvrängd, maskerad eller distorderad, och de kognitiva funktioner (framförallt arbetsminne) som kan spela roll vid kontextutnyttjande och ”reparation” av felhörda ord och meningar. 

Han kommer även att presentera och diskutera forskning som rör relationen mellan hörselnedsättning, minnesstörningar och demens utifrån ELU-modellen. Tonvikten läggs på samspelet mellan olika minnessystem (arbetsminne, semantiskt långtidsminne och episodiskt långtidsminne) och selektiviteten i relationen mellan hörselnedsättning och typen av minnessystem, alldeles oberoende av hur minnesinformationen ursprungligen var inkodad (motoriskt, textuellt, audiovisuellt, auditivt). Avslutningsvis kommer Jerker att berätta om framtida forskningsprojekt som är på gång.

Självklart finns även tid för åhörarnas frågor. 


Tid: onsdagen den 19 oktober, kl. 18:00-19:30.

Plats: Videomötesverktyget Zoom. Alla anmälda deltagare får en länk till Zoom.

Anmälan: Anmäl dig via det här formuläret, senast den 18 oktober.

Önskar du skrivtolk, teckenspråkstolk eller TSS-tolk, tänk på att anmäla dig i god tid för att öka chansen att få tolk beviljad till föreläsningen.

Föreläsningen kommer att spelas in och publiceras på distriktets hemsida i efterhand.

Relaterade nyheter

  • Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)
    Datum: <time datetime="2024-06-27">27 juni 2024</time>

    Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)

    Välkommen till en digital föreläsning i september med Elin Karlsson, Phd in Disability Research & Reg. Audiologist vid Örebro Universitet. Den 12 september kommer Elin att föreläsa för oss om Hearing and Functioning in Everyday...

  • Öka din digitala delaktighet i höst
    Datum: <time datetime="2024-06-26">26 juni 2024</time>

    Öka din digitala delaktighet i höst

    Till hösten bjuder distriktet in till en serie tematräffar som syftar till att minska digitalt utanförskap. Under dessa träffar får du lära dig mer om hur du: Missa inte chansen att förbättra dina digitala färdigheter...

  • Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson
    Datum: <time datetime="2024-06-04">4 juni 2024</time>

    Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson

    Den 22 maj föreläste professor Gerhard Andersson för oss om tinnitus på ABF-huset i Stockholm. Nu kan du som missade den se den i efterhand på vår hemsida eller på vår YouTube-kanal. Till videobiblioteket Se...