Datum: <time datetime="2022-06-15">15 juni 2022</time>

Distriktet vill se uppdaterat avtal för Vårdval primär hörselrehabilitering

Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande i HRF Stockholms län.

Tisdagen den 14 juni skickade Hörselskadades distrikt i Stockholms län en skrivelse till Region Stockholms avtalsutskott där vi uppmanar dem att göra om avtalet för Vårdval primär hörselrehabilitering. 

Det är avtalet för Vårdval primär hörselrehabilitering som styr hur den primära hörselrehabiliteringen i länet ser ut. Genom avtalet mellan Region Stockholm och de privata mottagningarna får vårdgivarna sitt uppdrag från regionen.

– Avtalet har i stort sett inte ändrats sedan 2018. Sedan dess har både hörselvården, samhället och tekniken utvecklats och därför behöver avtalet nu uppdateras igen. Vi vill att ett nytt avtal för vårdvalsområdet ska finnas på plats till World Hearing Day, den 3 mars 2023, säger distriktets ordförande Agneta Österman Lindquist. 

Åtta förslag på förändringar

I distriktets skrivelse till avtalsutskottet presenterades åtta punkter som vi anser behöver förändras i avtalet. Det handlar bland annat om att tillämpa den nya internationella standarden för utprovning av hörapparater och att se över hur vårdgivarna kompenseras för att utföra det uppdrag de fått från regionen. 

Distriktet vill också se att ett uppdaterat avtal innehåller krav på tydligare information till patienterna om fritt val-systemet. Dessutom anser vi att det bör vara obligatoriskt för vårdgivaren att informera patienterna om ägarförhållandena i de fall mottagningen ingår i en koncern där det också ingår företag som tillverkar hörapparater. 

Viktigt att poängtera är att distriktet fortfarande är kritiskt till Fritt val-systemet och inte ser avtalsförändringarna som en lösning för de omfattande problemen med systemet. 

– Vår förhoppning är att förändringarna ska kunna minska de negativa effekterna av Fritt val-systemet något, men vi anser fortfarande att systemet behöver avskaffas för att Region Stockholms invånare ska få en hörselvård att lita på, säger distriktets ordförande Agneta Österman Lindquist.

Förhoppningar om bättre kvalitet

Målet med de förändringar som distriktet föreslår är att skapa ett avtal för Vårdval primär hörselrehabilitering som är modernt och uppdaterat.

Distriktet anser att dessa förändringar krävs för att höja kvaliteten på den primära hörselrehabiliteringen i Stockholms län. På sikt är förhoppningen att Region Stockholm inte längre ska ligga i bottenskiktet i Nationella kvalitetsregistrets mätningar.

– De förändringar vi föreslår borde regionens politiker, oavsett partitillhörighet, kunna ställa sig bakom. Vi hoppas att avtalsutskottet nu ger hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att revidera avtalet utifrån de förslag vi presenterat, säger Agneta Österman Lindquist. 

Relaterade nyheter

  • Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)
    Datum: <time datetime="2024-06-27">27 juni 2024</time>

    Föreläsning i höst: Hearing and Functioning in Everyday Life Questionnaire (HFEQ)

    Välkommen till en digital föreläsning i september med Elin Karlsson, Phd in Disability Research & Reg. Audiologist vid Örebro Universitet. Den 12 september kommer Elin att föreläsa för oss om Hearing and Functioning in Everyday...

  • Öka din digitala delaktighet i höst
    Datum: <time datetime="2024-06-26">26 juni 2024</time>

    Öka din digitala delaktighet i höst

    Till hösten bjuder distriktet in till en serie tematräffar som syftar till att minska digitalt utanförskap. Under dessa träffar får du lära dig mer om hur du: Missa inte chansen att förbättra dina digitala färdigheter...

  • Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson
    Datum: <time datetime="2024-06-04">4 juni 2024</time>

    Inspelad föreläsning om tinnitus med Gerhard Andersson

    Den 22 maj föreläste professor Gerhard Andersson för oss om tinnitus på ABF-huset i Stockholm. Nu kan du som missade den se den i efterhand på vår hemsida eller på vår YouTube-kanal. Till videobiblioteket Se...