Datum: <time datetime="2022-09-29">29 september 2022</time>

Dåliga resultat för Region Stockholm i ny rapport om hörselvården

I slutet av september 2022 publicerade kvalitetsregistret för hörselrehabilitering sin rapport för 2021. Rapporten baseras på en patientenkät där hörapparatsanvändare några månader efter avslutad utprovning får svara på ett antal frågor om hur de upplevt utprovningen och resultaten av den. 

Hörselrehabiliteringen i Region Stockholm har tidigare fått dåliga resultat i kvalitetsregistret, ett mönster som dessvärre upprepas i rapporten för 2021. 

Oförändrat resultat på viktigaste indikatorn

I rapporten sammanställs resultaten från patientenkäten utifrån tre kategorier, även kallade indikatorer. Den viktigaste indikatorn är tillfredsställelse/nytta. På den hade Region Stockholm samma värde som för 2021 som året innan. I rapporten för år 2020 innebar detta värde att Region Stockholm var sämst i landet på indikatorn tillfredsställelse/nytta. Till 2021 års rapport har två andra regioners resultat försämrats så pass mycket att Region Stockholm inte längre är sämst, trots att regionens värde för indikatorn tillfredsställelse/nytta är oförändrat.  

Stockholm sämsta vårdvalsregion

En intressant jämförelse är att se hur Region Stockholm klarar sig jämfört med de tre andra regioner som, liksom Stockholm, har vårdval för hörselrehabiliteringen. Dessa regioner är Östergötland, Skåne och Uppsala. Precis som i tidigare rapporter från kvalitetsregistret har Region Stockholm sämst resultat när det gäller tillfredställelse/nytta. Skillnaden mellan Region Stockholm och de andra vårdvalsregionerna är inte kliniskt relevant, men statistiskt signifikant. 

Försämrat resultat på två indikatorer

På de två andra indikatorerna (kontakt/information och funktion) får Region Stockholm ett sämre resultat än tidigare, men Region Stockholm får ändå en bättre placering jämfört med andra regioner i 2021 års rapport än i rapporten för 2020. Det beror på att andra regioner har haft större försämringar av sina resultat än Stockholm. 

Distriktet vill se förändringar

Hörselskadades distrikt i Stockholms län ser med oro på att Region Stockholms resultat i kvalitetsregistret försämrats. Distriktet har en kontinuerlig dialog med Region Stockholm och har lämnat flera förslag på förändringar som regionen bör göra för att förbättra hörselvården i länet. Vi hoppas att regionen kommer att ta till sig våra förslag och ge länets invånare en hörselvård att lita på. 

Kort väntetid – men låg kvalitet på vården

Sammanfattningsvis kan vi se att Region Stockholm fortsätter att vara bra på upplevd väntetid, dåliga på att prova ut hörapparater och dåliga på information/kontakt. Jämfört med andra regioner har man förbättrat sin placering, men denna förbättring beror endast på att andra regioner har haft ännu större försämringar av sina resultat än Region Stockholm.


Alla rapporter från Nationellt kvalitetsregister hörselrehabilitering finns att läsa här.

Relaterade nyheter

  • Föreningsverkstad, 16 april
    Datum: <time datetime="2024-04-18">18 april 2024</time>

    Föreningsverkstad, 16 april

    Den 16 april samlades ett glatt och kunskapshungrigt gäng på distriktets kansli under några timmar för att få lära sig mer om bland annat hemsida, medlemsregister, intranät, sociala medier och Microsoft 365. Det blev en...

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...

  • Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!
    Datum: <time datetime="2024-04-04">4 april 2024</time>

    Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

    Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Nu är anmälan till Vad sa-loppet öppen! Du kan välja att arrangera ett eget lopp – eller delta i flera. Spring, hoppa, gå eller...