Datum: <time datetime="2024-09-12">12 september 2024</time>

50 miljoner extra till vårdval primär hörselrehabilitering

Stockholms läns vårdval för primär hörselrehabilitering får ett efterlängtat ekonomiskt lyft med ett tillskott på 50 miljoner kronor per år.

Vårdval primär hörselrehabilitering får ett tillskott på 50 miljoner kronor och ökar från 85 miljoner till 135 miljoner kronor per år. Det är ett viktigt steg mot en samhällsfinansierad hörselvård av god kvalitet i rimlig tid.

– Nu höjer vi ersättningen rejält inom primär hörselvårdsrehabilitering. Det är första gången som grundersättningen höjs. Vi gör det för att få till en ännu bättre vård som ges efter behov samtidigt som det fortsatt ska vara enkelt att få hjälp, säger Christine Lorne (C) primärvårdsregionråd i ett pressmeddelande från Centerpartiet idag.

Även om vi fortfarande inte vet detaljerna i det kommande beslutet, ser vi beskedet från mittenkoalitionen idag som ett kvitto på att vårt påverkansarbete har gett resultat.

– Vi har länge kämpat för att belysa underfinansieringen av hörselvården, och det här tillskottet är ett erkännande av behovet och ett steg i rätt riktning, säger Agneta Österman Lindquist, ordförande i Hörselskadades distrikt i Stockholms län.

Hörselnedsättning hos vuxna är ett allvarligt hälsoproblem som påverkar vardagen och ökar exempelvis risken för psykisk ohälsa, isolering och trötthet. Det är en av de största riskfaktorerna för demens, där 11 % av fallen skulle kunna undvikas om hörselskador eliminerades (Lancet commission on dementia prevention). Hörselnedsättning är ofta livslång, men hörselrehabilitering, med t.ex. utprovning av hörapparater, kan minska riskerna och förbättra livskvaliteten. Trots den positiva effekten är hörselvården underutnyttjad och undervärderad.

Relaterade nyheter

  • Mer vård, mindre försäljning när primärvårdsnämnden fattar beslut
    Datum: <time datetime="2024-09-25">25 september 2024</time>

    Mer vård, mindre försäljning när primärvårdsnämnden fattar beslut

    Ökat fokus på vård och modern teknik när primärvårdsnämnden idag fattar beslut om nytt uppdrag för primär hörselrehabilitering i Stockholms län. Idag fattar primärvårdsnämnden beslut om ett nytt uppdrag för den primära hörselrehabiliteringen. HRF i...

  • Seniorfestivalen 2024
    Datum: <time datetime="2024-09-24">24 september 2024</time>

    Seniorfestivalen 2024

    Träffa distriktet på Seniorfestivalen i Älvsjö den 1-3 oktober. Seniorfestivalen (tidigare Seniormässan) är Sveriges största mässa för dig som vill leva ett aktivt liv och upptäcka något nytt igen.  Distriktet finns på plats alla dagar....

  • Varning för bedragare
    Datum: <time datetime="2024-08-27">27 augusti 2024</time>

    Varning för bedragare

    Vi vill uppmärksamma våra föreningar och medlemmar på att det just nu förekommer försök till nätfiske via e-post inom vår organisation. Nätfiske (eller ”phishing” som det också kallas) är en form av bedrägeri där angripare...