Mer resurser till funktionshinderområdet!
Ledare i Språkröret 3/2016
Fina program men hur vet vi vad som förbättras?
I år går Stockholms stads Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning ut. Programmet antogs 2011 och är en del av Stockholms stads vision om ett ”Stockholm i världsklass år 2030”.
I visionen ingår att Stockholm ska vara en tillgänglig och trygg plats utan sociala och fysiska hinder. Programmet bygger på bland annat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och den nationella strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken.
Som en del av programmet finns sju delmål, ett som direkt berör oss hörselskadade är att alla ska kunna få information och kommunicera utifrån sina förutsättningar.
En viktig del i programmet är uppföljning av indikatorer som ska vara mått på hur väl målen uppfylls. Men uppföljning som gjorts av konsultföretaget Ramböll visar att det finns påtagliga problem, bland annat att indikatorerna är vagt formulerade och övergripande. Det är svårt att utläsa vad som faktiskt har gjorts och hur det påverkar olika grupper av personer med funktionsnedsättning.
Det finns inte heller påföljder för nämnder eller styrelser om aktiviteter enligt programmet inte verkställs.
Det är väldigt svårt att i det nuvarande programmet utläsa vad som förbättrats för hörselskadade.
Det finns liknande problem även på nationell nivå med funktionshinderpolitiken och uppföljningen som Myndigheten för delaktighet (MFD) gjort. Den visar att utvecklingen inom de flesta politikområden har gått långsamt. Det finns påtagliga problem att mäta hur utvecklingen har gått också bland annat inom skolan. Detta är något som behöver åtgärdas i kommande program.
Såväl nationellt som för Stockholm ska nu nya program och mål tas. Det behövs starkare koppling till FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och mycket tydligare uppföljning där det går att utläsa vad som faktiskt har hänt. Inom funktionshinderområdet behövs resurser och satsning på forskning för att få bättre och utvecklad analys.
Lars Lindberg
ordförande