Kategori: Nyheter
Datum:

Hundratals mässbesökare ville prata ljudmiljö i skolan

Nästan 450 mässbesökare skrev under våra vykort på Skolforum och de korten ska nu skickas/ges till Stockholms stads skolborgarråd Olle Burell.

Texten på korten lyder så här:

Forskning visar att dålig och bristande ljudmiljö försämrar
inlärningsförmågan hos alla elever. För elever som har en
hörselskada, koncentrationssvårigheter eller svenska som
andraspråk är bra ljudmiljö en förutsättning för att de över
huvudtaget ska kunna tillgodogöra sig undervisningen.
Enligt såväl skollagen och arbetsmiljölagen ska varje skola
vara en plats som präglas av trygghet och studiero. Trots
det dras en klar majoritet av stadens skolor av en ljudmiljö
som enligt gängse riktlinjer är olämplig för undervisning.
Vi vill att alla barn i Stockholm ska få den skolgång
de har rätt till och känna både studiero och studieglädje.
Vi kräver därför att Stockholm stad gör en ljudmiljöinventering
i alla sina grundskolor för att kunna göra något åt problemen.

Också i övrigt var mässan en succé för föreningens del. Vi hann inte räkna besökarna i vår monter men det var inte många minuter totalt som ingen var där. Att ljudmiljön i skolan engagerar och att den är ett stort problem för alla som vistas i skolan står helt klart efter att vi pratat med hundratals lärare och annan skolpersonal.

Vi utförde också flera hundra hörseltest under de två dagarna och lärarna var medvetna om att deras yrke hör till en grupp med stor risk för hörselskador och skador på stämbanden. Hörseltesten gjordes i vår ljudabsorberande hydda från vår samarbetspartner Götessons och ljudmiljön i den var väldigt bra jämfört med mässhallen i övrigt trots att den bara hade tre väggar. Många passade på att sitta en stund i hyddan och njuta av lugnet.

Konstfackstudenten Elin Söderlind hade gjort vårt fina väggkonstverk som illustrerade att sju av tio elever i en undersökning i högstadiet uppgav att de hade ont i huvudet varje dag efter skolan. Texten väckte uppmärksamhet och också igenkännande nickar av monterbesökarna och de som passerade förbi. Många passade på att fota konstverket.

Vi vet att bättre ljudmiljö i skolan förbättrar arbetsmiljön för både elever och lärare och alla andra som vistas där. Bättre arbetsmiljö leder till bättre välmående, bättre inlärning och att de som är beroende av bra ljudmiljö som elever med hörselskador, koncentrationssvårigheter eller svenska som andraspråk också har en chans att tillgodogöra sig utbildningen.

Enligt skollagen har huvudmannen ett ansvar att utforma utbildningen på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero och det är dags att börja följa skollagen. Vi kräver en inventering och regelbunden kontroll av ljudmiljön i grundskolorna i Stockholms stad. Inte bara för barn med en funktionsnedsättning utan för alla barn och allas rätt till lärande.

 

 

Relaterade nyheter

  • Välkommen till årsmötet!
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Välkommen till årsmötet!

    Nu finns alla handlingarna för årsmötet 2024 att ta del av på hemsidan. Varmt välkommen till vårt årsmöte onsdag 27 mars 18.00-21.00 i lokalerna på Malmgårdsvägen 63 A. Glöm inte att anmäla dig för serveringens...

  • Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar

    Hörselskadade i åldern 18-40 år träffas digitalt ungefär varannan vecka i samtalsgrupp på Zoom. Nästa träff är måndag 25 april klockan 18-20. Länken hittar du här nedan.

  • Styrelsen 2022-23
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Styrelsen 2022-23

    Det här är HRF Stockholms nya styrelse som valdes på årsmötet den 26 mars.
    Från vänster i bilden: Christer Nygren (ny ledamot), Dorota Kuczynska (ny ledamot), Niklas Wikman (ny ordförande), Louise Edlund (ny viceordförande), Jan Lamby (ledamot), Anne-Marie Persson (ledamot), Jan-Åke Danielsson (kassör).