Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2018-04-23">23 april 2018</time>

Lela blev audionom tack vare HRF Stockholm

Lela Nozadze kom från Georgien till Sverige 1999 som gästforskare i alternativ kommunikation vid Institutionen för Tal, Musik och Hörsel på Tekniska Högskolan. Planen var att hon skulle stanna en kort tid men hon blev kvar och har nu byggt på sin civilingenjörsexamen med en audionomexamen. Detta tack vare HRF Stockholms projekt att förse hörselskadade barn i Georgien med hörapparater.

– På KTH kom jag i kontakt med professor Karl-Erik Spens som i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm då redan hade gjort flera resor till bland annat Ukraina för att hjälpa hörselskadade barn.
Lela insåg att hon inte överhuvudtaget hade hört talas om hörselskadade människor hemma i Georgien. Dövas förening och en dövskola fanns och var väletablerade men ingen pratade om hörselnedsättningar där. I många öststater på den tiden gömdes ofta människor med olika funktionsnedsättningar och syntes inte i samhället.
– Jag tänkte ”varför kan vi inte genomföra ett liknande projekt i Georgien och hjälpa hörselskadade barn där?”. Jag kunde ju vara tolk och behjälplig med lite av varje.
Hon fick gehör av både Karl-Erik och Helena Lanzer-Sillén, tidigare kanslichef på Stockholmsföreningen. Tack vare bidrag från Svenska Institutet 2005 kunde hon tillsammans med Karl-Erik, Helena, hörselpedagogen Ewa Martony och audionomen Eva Larsson resa till Georgien och göra hörselmätningar på barn och fixa hörselgångsinsatser till de hörapparater som föreningens medlemmar skänkt.– Under den första resan besökte vi framför allt dövskolan och förskolan för döva/hörselskadade barn. Alla barn som hade hörselnedsättning fick en hörapparat med en individuell hörselgångsinsats. Vårt besök handlade också om att etablera kontakt med olika beslutsfattare för att diskutera förbättringar i hörselvården.

Verksamhet i Georgien har sedan dess fortsatt nästan varje år med lite olika bemanning i gruppen. Flera gånger har även privata hörselaktörer låtit sina audionomer följa med och hjälpa till med mätningar och hörapparatanpassningar. Andra i branschen har bjudit på utprovningsmateriel och lån av utrustning.
Strax innan tidningen gick i tryck blev det klart att gruppen fått ytterligare finansiering och de förbereder sig nu för en ny resa i höst.
Förutom hörselmätningar och utprovning av hörapparater, startade de också en utbildning av medicinsk personal med hjälp av överläkare Inger Uhlén och enhetschef Åsa Skjönsberg från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge med det långsiktiga målet att få igång en riktig utbildning av audionomer i Georgien .
– Gruppens arbete har medfört mycket positivt för hörselvården i Georgien. Det bidrog till att den georgiska regeringen gradvis har infört gratis hörapparater för gravt hörselskadade. De är inte de bästa apparaterna men ändå ett stort steg i rätt riktning.

En annan stor insats var att man tidigt började operera in cochleaimplantat på barn. Eva Karltorp, överläkare på CI-enheten på Karolinska Universitetssjukhuset, genomförde viss vidareutbildning av georgiska kirurger avseende CI-operationer på små barn.

Lela var främst med som tolk och den som skapade kontakter men hon fick också prova på att göra hörselmätningar, lyssna på föreläsningar om audiologi, hörselpedagogik och hörselteknik. Hennes intresse för audionomyrket växte allteftersom hennes kunskapsbas inom området blev större och större.
– Att se hur människors livskvalitet förbättrades så mycket av hörapparaterna var väldigt inspirerande och jag kände att det var ett yrke för mig.
År 2012 inledde hon sin audionomutbildning och nu är hon inne på sitt tredje arbetsår som audionom. Hon drivs fortfarande av känslan att kunna förbättra människors livskvalitet och hennes engagemang i patienterna är stort och genuint.
– Det är så otroligt intressant att hitta rätt lösning för varje patient. Alla är unika och jag vill att det ska bli bästa möjliga lösning för var och en. Jag gillar att utvecklas i mitt jobb och det får jag verkligen göra i det här, där den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden.

Maken och de båda barnen flyttade till Stockholm rätt snart efter Lela och hela familjen etablerade sig väl här. Att flytta tillbaka till Georgien har Lela inte funderat över.
– Jag skulle ju inte stanna här om jag inte trivdes. Men jag vill gärna hjälpa mitt land och jag ställer upp som konsult och kan använda min svenska kunskap och utbildning för att göra en insats för hörselskadade i Georgien.

Lela beskriver sig som kunskapsgirig och en person som hela tiden vill utvecklas och prova på nya saker.
– Jag kan sakna forskningen då och då men jag är nöjd att jag fått finansering från min arbetsgivare att åka till audiologiska världskongressen och Audionomdagarna i Sverige. Det är också viktigt att träffa andra audionomer och diskutera och lära av varandra.
Hennes mål är att varje patient ska ha en signifikant förbättring av hörseln när hon är klar med sitt arbete. För att utprovningen ska lyckas så bra som möjligt ser hon helst att någon anhörig är med när hon träffar sina patienter. Men allra viktigast är patientens egen motivation.
– Den bästa belöningen för mitt arbete är när de kommer tillbaka efter en månad på uppföljningsbesök. och säger att hörapparaterna fungerar jättebra. Då blir jag verkligen glad.

Relaterade nyheter

  • Välkommen till årsmötet!
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2024-03-13">13 mars 2024</time>

    Välkommen till årsmötet!

    Nu finns alla handlingarna för årsmötet 2024 att ta del av på hemsidan. Varmt välkommen till vårt årsmöte onsdag 27 mars 18.00-21.00 i lokalerna på Malmgårdsvägen 63 A. Glöm inte att anmäla dig för serveringens...

  • Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-04-21">21 april 2022</time>

    Är du en inbetweener? Häng med på våra digitala träffar

    Hörselskadade i åldern 18-40 år träffas digitalt ungefär varannan vecka i samtalsgrupp på Zoom. Nästa träff är måndag 25 april klockan 18-20. Länken hittar du här nedan.

  • Styrelsen 2022-23
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

    Styrelsen 2022-23

    Det här är HRF Stockholms nya styrelse som valdes på årsmötet den 26 mars.
    Från vänster i bilden: Christer Nygren (ny ledamot), Dorota Kuczynska (ny ledamot), Niklas Wikman (ny ordförande), Louise Edlund (ny viceordförande), Jan Lamby (ledamot), Anne-Marie Persson (ledamot), Jan-Åke Danielsson (kassör).