Det goda samtalet på Hörselns dag
På Hörselns dag, lördagen den 21 oktober, ordnade HRF Stockholm evenemanget Det goda samtalet på Kulturhuset vid Sergels torg. Vi lanserade då samarbetet med restaurangguiden White Guide som resulterar i att vi på deras stora gala den 5 mars delar ut en utmärkelse till en Stockholmsrestaurang med bra ljudmiljö.
Dagen inleddes med vår ordförande Anna Quarnström som berättade om ljudmiljöfonden. Fonden instiftades i Lars Lindéns namn när han avgick år 2015. Styrelsen har beslutat att arbetet med att förbättra restaurangers ljudmiljö gynnas bäst genom att uppmärksamma dem som har bra ljudmiljö och därmed inspirera andra att förbättra sina lokaler.
Mästerkocken Sigrid Bárány var dagens konferencier ledde publiken genom evenemanget med bravur.
Mikael Mölstad är redaktionschef för och en av White Guides grundare. Han sade att ljudmiljön uppmärksammas mer och mer bland restauranggäster och att han därför varmt välkomnar föreningens initiativ till samarbete för att lyfta upp frågan bland krogägarna.
Karsten Thurfjell, ständig sekreterare i Gastronomiska Akademin och journalist och programledare på Sveriges radio, höll en intressant föreläsning om restaurangernas historia och konstaterade att vi aldrig gått ut och ätit på restaurang så mycket som i våra dagar.
Teater Hipp Happ framförde en specialskriven sketch om hur det kan gå när ett gäng vill gå ut och äta och ha trevligt. Dålig ljudmiljö förstör mycket av den upplevelsen som ett restaurangbesök i goda vänners lag innebär, oavsett om man har en hörselskada eller inte.
Slutligen hölls ett panelsamtal med de ovannämnda deltagarna plus Visita Stockholms ledamot Ingmari Pagenkemper. Hon är också konstnärlig ledare vid Södra Teatern och har varit krogägare. Enligt henne är det så mycket som ska falla på plats när man öppnar en restaurang att ljudmiljön tyvärr ofta hamnar långt ner på prioriteringslistan.
Men alla paneldeltagarna var överens om att det vore bra för hela branschen om man satsade mer på bra ljudmiljöer. Bättre för alla gäster helt enkelt, och inte minst för dem som har restauranger som arbetsmiljö.
Väldigt många i publiken räckte upp handen när dagens konferencier Sigrid Bárány frågade hur många som vänt i dörren på grund av hög ljudnivå.
Den uppmärksamhet som ljudmiljöpriset får ska förhoppningsvis få krogägarna att inse nyttan att satsa på bra ljudmiljö.
De medverkande fick den engelske psykologen Charles Spence bok Gastrophysics. Den handlar om hans speciella forskningsområde, nämligen hur buller påverkar inte bara hur vi hör och mår utan också hur maten smakar.
Foto: Sin Vuu