Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2017-01-28">28 januari 2017</time>

Informationsträff med Mo Gård folkhögskola om teckenspråkskurser

Idag besökte ett gäng teckenspråksintresserade Mo Gård i Norrköping för att diskutera möjligheterna till Teckenspråks- eller TSS-kurser i Östergötland.

Idag var det skrivtolkad informationsträff med HRF och Mo Gård om att starta teckenspråks/TSS-kurser i länet. Bakgrunden är att hörselvårdens kurser just nu inte finns på kvällstid, samtidigt som vi i HRF som tidigare har gått kurserna vill fortsätta utveckla vårt tecknande och vill att det finns möjligheter att lära sig teckenspråk eller TSS över hela länet.

Träffen inleddes med fika och att Tomas Larsson, biträdande rektor på Mo Gårds folkhögskola, berättade om hur folkhögskolan fungerar, om deras teckenspråkiga profil som innebär att fullt teckenspråkiga lärare (både döva, hörselskadade och hörande) undervisar på deras allmänna och speciella linjer. De finns inte på landsbygden som många andra folkhögskolor, utan oftast kring storstadsområdena och även här i Norrköping. Utbildningen handlar ofta om att hjälpa teckenspråkiga unga vuxna att läsa upp betyg för att få behörighet till fortsatta studier, men också andra som på olika sätt kan få hjälp att utvecklas både studiemässigt och som individer. Bland annat erbjuder Mo Gård kortkurser och uppdragsutbildning.

Deltagarna på träffen var allt ifrån hörselskadade som själva var intresserade av teckenspråksstudier till hörande föräldrar till hörselskadade barn. Erfarenheter och önskemål vad gäller kurser varierade mycket, men engagemanget för teckenspråksutbildning mycket stort. Det hettade till lite extra när svårigheterna för hörselskadade barn att få teckenspråksutbildning kom på tal. Det är ganska svårt att hitta teckenspråkiga miljöer, och i och med att fler barn får CI idag blir det än mindre fokus på fullt teckenspråkiga miljöer i förskola och skola.

Är du intresserad av teckenspråkskurser? Eller är du kanske förälder till barn med hörselskada? Ta då kontakt med Gunnel på gunnjoha@hotmail.com och engagera dig i teckenspråks- eller föräldrafrågor.

.

Relaterade nyheter

  • Första numret av Östergyllen 2022
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-02-09">9 februari 2022</time>

    Första numret av Östergyllen 2022

    Vad händer i HRF Östergötland nu när coronarestriktionerna börjar släppas? Läs om alla aktiviteter i senaste Östergyllen. Östergyllen-arkivet

  • Meniéreträff 23 mars (notera nytt datum)
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-01-17">17 januari 2022</time>

    Meniéreträff 23 mars (notera nytt datum)

    Meniéreträff är det den 23 mars. Notera ändringen av dag jämfört med de som stod i Östergyllen. Efter en lång period av restriktioner och inställda möten är det dags att återigen ses för en Menièreträff....

  • Regelboken för primär hörselrehabilitering uppdaterad
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-12-02">2 december 2021</time>

    Regelboken för primär hörselrehabilitering uppdaterad

    Regelboken definierar uppdraget för de mottagningar som bedriver hörselvård i region Östergötland för personer 20 år och äldre med lätt till måttlig hörselnedsättning. Patienter med grav hörselnedsättning eller speciella diagnoser/behov tas om hand inom den...