Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2020-04-12">12 april 2020</time>

HRF: Viktigt att hörselskadade registrerar sig för SMS112

Nu uppmanar HRF alla hörselskadade, och särskilt riskgrupper, att registrera sitt mobilnummer för tjänsten SMS112. På så sätt blir det möjligt att sms:a till SOS Alarm vid en nödsituation, till exempel för att tillkalla ambulans.

Den som har en hörselnedsättning kan ha svårt att ringa till SOS Alarm. I många år drev HRF därför kravet att det skulle bli möjligt att skicka sms till nödnumret 112.

Och till slut blev det verklighet; i dag kan hörselskadade sms:a till SOS Alarm.

Men det finns en hake: Det räcker inte med att ha en hörselskada för att använda tjänsten. Det gäller också att förregistrera sitt mobilnummer hos SOS Alarm.

Ta det säkra för det osäkra

Just nu, då många blir sjuka i covid-19, är det särskilt viktigt att hörselskadade kommer ihåg att förregistrera sitt nummer, påminner HRF.

Registreringen kan ta några dagar, därför gäller det att ta det säkra för det osäkra och registrera sitt mobilnummer innan en akut situation uppstår. Och innan hosta och feber övergår i andningssvårigheter .

Vill slopa förregistrering

Tjänsten SMS 112 har funnits sedan 2012 och är mycket viktig. Men kravet på förregistrering begränsar tillgängligheten, konstaterar HRF, som vill ha bort kravet på förregistrering. Istället för särlösningar för vissa grupper vill HRF se en lösning som innebär att alla kan larma via sms, oavsett hörsel och registrering.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Vår integritetspolicy
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2018-09-16">16 september 2018</time>

  Vår integritetspolicy

  Vi i HRF värnar om den personliga integriteten för våra medlemmar och andra personer vi har kontakt med. Vi är därför noga med att hantera de personuppgifter som anförtros oss på ett tryggt och säkert...

 • Svensk text i din TV
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2015-01-20">20 januari 2015</time>

  Svensk text i din TV

  Så tar du fram textning via text-tv: 1. Ta fjärrkontrollen och tryck på text-tv-knappen. 2. Tryck in numret som gäller för kanalen du tittar på (se nedan). 3. Programmet kommer nu tillbaka i bild, med...