Teleslingor Boverkets Byggregler Ändras
Seger för HRF: Boverket backade om teleslingor
HRF har lyckats rädda kravet på teleslingor i publika lokaler. Boverket föreslår nu att kravet ska finnas kvar i de nya byggreglerna, men med en justerad, teknikneutral formulering.
– Det här är en stor och viktig seger för HRF och landets hörselskadade, säger Ulf Olsson, HRF:s förbundsordförande.
Det blir även i fortsättningen krav på att samlingssalar ska ha system för ljudöverföring till hörhjälpmedel.
2023 kom Boverket med förslag till nya byggregler. Syftet var att förenkla regelverket och öppna för nya lösningar. Men förslaget möttes av hård kritik från i stort sett alla remissinstanser eftersom regelverket blev otydligare och ställde lägre krav.
En av de främsta kritikerna var HRF som reagerade kraftigt. Framför allt mot att Boverket tagit bort kravet på ”teleslinga eller andra tekniska lösningar” i publika lokaler.
Försvinner kravet på teleslinga, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterade HRF.
– Över en halv miljon hörapparatanvändare riskerade att stängas ute från kultur, politik och andra delar av samhället, men med stöd från medlemmar och andra hörselskadade har vi nu lyckats avvärja det hotet, säger Ulf Olsson.
Boverket har nu skickat sitt justerade förslag till EU-kommissionen, som kan lämna synpunkter, och räknar med att fatta beslut om de nya reglerna senare i höst. De nya byggreglerna beräknas träda i kraft 1 juli 2025.
Dagens byggregler kräver att ”teleslinga eller andra tekniska lösningar” installeras i publika lokaler som rymmer fler än 50 personer, vid ny- och ombyggnad.
”Om Boverkets första förslag hade gått igenom, skulle teleslingor och motsvarande snabbt bli allt färre, och risken vara stor att det som byggs eller byggs om skulle vara otillgängligt för hörselskadade.”, bedömde HRF.
Därför mobiliserade HRF för att rädda teleslingorna. Under det gångna året har HRF fört diskussioner med Boverkets experter. Samtidigt sjösatte HRF en kampanj, ”Rädda våra teleslingor”, till stöd för påverkansarbetet.
– Det lyckades. Dessutom kommer kravet att vara bredare, och omfatta fler lokaler än idag, säger Ulf Olsson.
Boverkets nya förslag, som tagits fram efter diskussioner med HRF, ser ut så här:
”I en publik lokal, där ljudmiljön är väsentlig för att personer med nedsatt orienteringsförmåga ska kunna ta del av betydelsefull information, ska ljudmiljön vara projekterad och utförd för god hörbarhet, god taluppfattbarhet och god orienterbarhet.
I samlingssalar och receptioner ska system för ljudöverföring till hörhjälpmedel finnas så att tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt hörsel kan uppnås.” (3 kap. 6 §).
Med ”betydelsefull information” avses inte bara viktig information, utan även sådant som är relevant och som personer utan hörselnedsättning kan ta del av.
Med samlingssalar avses publika lokaler, till exempel en biograf, teater, eller konferenslokal.
Gränsen på 50 personer tas bort. Det är inte lokalens storlek som är avgörande utan hur den används och om det finns ett rimligt behov av teleslinga eller motsvarande, uppger Boverket till HRF.
Det finns dock undantag från kravet på anpassning, till exempel om kostnaden är oskäligt hög i förhållande till den förväntade nyttan, om det finns tekniska skäl eller om tillgängligheten bara blir försumbart bättre.
Fotnot: Förslaget i sin helhet går att hitta på boverket.se. Sök ”Regler som är anmälda till eu”. I länklistan finns föreskrifter om ”tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader”.