HRF i Sverige

Hörselskadades Riksförbund (HRF) finns i hela Sverige och bedriver verksamhet på alla nivåer i samhället, såväl på riksplanet som på små orter.

Medlemmarna är grunden i HRFs verksamhet. De flesta är hörselskadade, det vill säga har nedsatt hörsel, tinnitus, Menières sjukdom och ljudöverkänslighet eller är vuxendöva. HRF är också till för anhöriga, inte minst föräldrar till hörselskadade barn. Föreningarna finns i nästan alla kommuner, men också på länsnivå.

HRFs föreningar…

• erbjuder råd, stöd och möjlighet att träffa andra hörselskadade för att utbyta erfarenheter, under tillgängliga former.

• ordnar lokala aktiviteter, allt ifrån föreläsningar och studiecirklar till teater, utflykter och liknande.

• bedriver intressepolitiskt påverkansarbete på lokal nivå, framför allt gentemot kommunen – till exempel genom att ställa krav på anpassade skolformer och bättre tillgänglighet. Distrikt samlar föreningar inom ett större geografiskt område, oftast ett län eller en region. De utgör en viktig kraft i HRFs påverkansarbete, eftersom de påverkar landstingspolitiker och andra beslutsfattare och därmed förmå dem att skapa ett bättre samhälle för hörselskadade.

Distrikt samlar föreningar inom ett större geografiskt område, oftast ett län eller en region. De utgör en viktig kraft i HRFs påverkansarbete, eftersom de påverkar landstingspolitiker och andra beslutsfattare och därmed förmå dem att skapa ett bättre samhälle för hörselskadade.