Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2017-12-04">4 december 2017</time>

HRF anmäler Audika till Konsumentombudsmannen

HRF anmälde på onsdagen hörselvårdsföretaget Audika till Konsumentombudsmannen (KO) för vilseledande marknadsföring. I ett nyhetsbrev/pressmeddelande ger Audika sken av att ha samarbete med Hörselskadades Riksförbund, trots att så inte är fallet.

HRFs KO-anmälan av Audika sker med anledning av att företaget har hänvisat till Hörselskadades Riksförbund, Hörselveckan och vår devis ”Ett hörselsmart samhälle nu” i sin marknadsföring. Det här innebär så kallad renommésnyltning, varumärkesintrång och vilseledande marknadsföring.

På onsdagen skickade HRF även ett varningsbrev till Audika, via en advokatfirma, där vi uppmanar Audika att omedelbart upphöra med – och i framtiden avstå från – all marknadsföring och alla budskap av detta slag.

Kritik mot oseriösa affärsmetoder
En allvarlig konsekvens av Audikas pressmeddelande/nyhetsbrev är att hörselskadade och andra kan vilseledas att tro att Hörselskadades Riksförbund samarbetar med eller på något sätt rekommenderar Audika som vårdgivare.

Detta är särskilt allvarligt med tanke på att HRF under lång tid har riktat skarp kritik mot Audika för oseriösa affärsmetoder, oetiska bonussystem och stötande uttalanden. Så sent som i juni i år skickade HRF ett brev till Audika där vi kritiserade företagets vd för att ha uttalat sig ”på ett sätt som tyder på en anmärkningsvärd brist på insikt om Audikas ansvar som vårdgivare och en skev syn på hörselskadades behov av hörselvård”. I samband med detta stoppades Audikas annonser i Auris.

Kan skada HRFs trovärdighet
Marknadsföring som ställer HRFs oberoende i fråga och ger sken av att Hörselskadades Riksförbund har anknytning till ett företag som bedriver oetisk och ibland aggressiv försäljning riktad mot hörselskadade kan allvarligt skada vår trovärdighet. Och trovärdighet är ovärderligt för vår organisation. I HRFs värdegrund står det: ”Medlemmar, andra hörselskadade, beslutsfattare och samhället i övrigt ska ha förtroende för det vi säger och det vi gör. Det får inte råda någon tvekan om att vi sätter hörselskadade främst och att vi står fria från kommersiella, partipolitiska eller personliga intressen.”

Föreningar/distrikt bör iaktta försiktighet
Förbundsstyrelsen uppmanar HRFs föreningar och distrikt att iaktta försiktighet vid kontakter med Audika. Förtroendevalda som har frågor kring detta kan kontakta förbundet, kommunikationschef Ingvild Falkenhaug.

HRFs KO-anmälan innebär inte att förbundet uppmanar enskilda hörselskadade att sluta vara patienter hos Audika. Däremot är det viktigt att vi i HRF är tydliga med att vi är kritiska till hur företaget Audika agerar och att vi har anmält företaget. Sedan är det upp till den enskilde att besluta om hen vill vara patient hos Audika eller inte.

Tidigare HRF-artiklar som rör Audika:
Hård kritik mot hörselcheckar från ny utredning
Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater 
”Häpnadsväckande respektlöst av Audikas vd”

Efter HRFs kritik – nu avskaffas bonusar för audionomer

Relaterade nyheter

  • HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-11-07">7 november 2021</time>

    HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE

    HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE Lördagen 4 december kl 11.00 är Du välkommen till 4 krogar, Vattentorget i Växjö. HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE Lördagen 4...

  • DIGITALT ÅRSMÖTE 2021
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-02-24">24 februari 2021</time>

    DIGITALT ÅRSMÖTE 2021

    Hörselskadades Förening, HRF, Växjö KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL DIGITALT ÅRSMÖTE Lördagen 20 mars 2021 kl. 11.00. DIGITALT ÅRSMÖTE VIA TEAMS OBS! Årsmötet är helt digitalt på grund av de restriktioner och rekommendationer som finns just...

  • FÖRENINGSÅRSMÖTET 2020
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2020-09-13">13 september 2020</time>

    FÖRENINGSÅRSMÖTET 2020

    Hörselskadades Förening, HRF, Växjö kallar alla medlemmar till årsmöte 19 september kl 11.00. Plats: IOGT, Viktoriasalen, Vattentorget, Växjö.   Hörselskadades Förening, HRF, Växjö kallar alla medlemmar till årsmöte 19 september kl 11.00. Plats: IOGT, Viktoriasalen,...