Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2020-04-03">3 april 2020</time>

REGION KRONOBERGS HÖJNING 272% INTE ÄR ETT APRILSKÄMT, ETT APRIL SKAM!!!

CHOCKHÖJNING AV AVGIFTER FÖR HÖRAPPARATER – RISKEN STOR FÖR ÖKAD OHÄLSA

ETT SLAG UNDER BÄLTET MITT I EN PANDEMI.

CHOCKHÖJNING AV AVGIFTER FÖR HÖRAPPARATER – RISKEN STOR FÖR ÖKAD OHÄLSA

ETT SLAG UNDER BÄLTET MITT I EN PANDEMI.

Hörselskadades Distrikt Kronoberg har 1 april erfarit att den folkvalda blå-gröna majoriteten i Regionens Hälsö-och sjukvårdsnämnd har fattat beslut om att chockhöja utprovningsavgiften för hörapparater med 600: – eller 272 %. Det är med stor förvåning och besvikelse vi tar del av beslutet som tyvärr inte är ett aprilskämt!!!

För tredje gången inom ett halvt år har Region Kronoberg lagt förslag till Hälsö-och sjukvårdsnämnden att fatta beslut om att höja utprovningsavgiften för hörapparater.

Tredje gången gick förslaget igenom.

Det är en helt orimlig höjning som nu är beslutad. Många kommer att avstå att söka hörselvård (på grund av den orimliga kostnaden) och det står både individ och samhälle dyrt. Det kommer att dröja alldeles för länge innan personer med hörselproblem får/söker hörselvård, trots att dröjsmål leder till utanförskap, slitningar i relationer med andra och även kan innebära hälsorisker. Huvudvärk, stress och allvarligare utmattningssymptom är inte ovanligt hos personer som väntar med att söka hjälp för sina hörselproblem. Beslutet är så klart ett bra, effektivt och cyniskt sätt att kapa köerna till hörselvården eftersom färre kommer att ha resurser att betala så hög avgift.

HRF Distrikt har vid flera tillfällen påtalat detta för de styrande och även informerat om att hörselrehabilitering och hörapparater lönar sig. Hörselskadade med rätt hjälpmedel och rätt stöd håller sig friska längre. Fungerande kommunikation skapar förutsättningar för jobb, studier och delaktighet, bryter isolering samt motverkar demens och andra hälsorisker. 15% av befolkningen har en hörselnedsättning och många av dem ställs nu i ett utanförskap på grund av den höga kostnaden.

Vi är bedrövade över att de styrande inte lyssnat på oss, som lever med en hörselnedsättning – och avstått från den drastiska avgiftshöjningen.

Hörselskadades Distrikt Kronoberg

Lena Ekbring -Rindsäter ordförande

Gudrun Rydh sekreterare

Relaterade nyheter

 • HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2021-11-07">7 november 2021</time>

  HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE

  HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE Lördagen 4 december kl 11.00 är Du välkommen till 4 krogar, Vattentorget i Växjö. HÖRSELSKADADES FÖRENING, HRF, VÄXJÖ KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL HÖSTMÖTE Lördagen 4...

 • DIGITALT ÅRSMÖTE 2021
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2021-02-24">24 februari 2021</time>

  DIGITALT ÅRSMÖTE 2021

  Hörselskadades Förening, HRF, Växjö KALLAR ALLA MEDLEMMAR TILL DIGITALT ÅRSMÖTE Lördagen 20 mars 2021 kl. 11.00. DIGITALT ÅRSMÖTE VIA TEAMS OBS! Årsmötet är helt digitalt på grund av de restriktioner och rekommendationer som finns just...

 • FÖRENINGSÅRSMÖTET 2020
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2020-09-13">13 september 2020</time>

  FÖRENINGSÅRSMÖTET 2020

  Hörselskadades Förening, HRF, Växjö kallar alla medlemmar till årsmöte 19 september kl 11.00. Plats: IOGT, Viktoriasalen, Vattentorget, Växjö.   Hörselskadades Förening, HRF, Växjö kallar alla medlemmar till årsmöte 19 september kl 11.00. Plats: IOGT, Viktoriasalen,...