Äldreprojektet

Ett projekt för att förbättra stödet till äldre hörselskadade startade hösten 2011. Det riktades till äldreboenden i hela Uppsala län. Projektet inleddes med en kartläggning av hörmiljön genom att en enkät skickades till samtliga äldreboenden i länet, 54 st. Hälften besvarade enkäten.

utflykt_till_ulva._okant_ar_0
Utflykt till Ulva kvarn. Så här trevligt skulle alla äldre kunna ha det.

På sjukhus och äldreboenden är det inte ovanligt att hörapparater blir liggande för att personalen inte vet hur man byter batteri eller sköter hörapparater. Men hur sjuk en människa än är behöver han/hon ha så goda möjligheter för kommunikation som möjligt. Kan inte hörapparat användas fungerar det nästan alltid med samtalsförstärkare och hörlurar. En undersökning som HRF låtit göra (Handu/HRF 2005) visar att det råder stor brist på grundläggande tillgänglighet i de flesta äldreboenden. Bra stöd till äldre hörselskadade är en fråga om livskvalitet och respekt för varje människas rätt till fungerande kommunikation.

Konsekvenser av en hörselnedsättning och samtidigt brister i hörmiljön är att det blir svårt att kommunicera med omgivningen, att larm/övriga signaler inte uppfattas, att man förlorar möjligheten att ta del av vardagsnära händelser. Det leder till isolering, utanförskap och slutligen till en försämrad hälsa. Isolering har negativ inverkan på demenssjukdomar och kan bland annat medföra depression.

Hörselskadades distrikt i Uppsala län har, efter en kartläggning av hörmiljön på äldreboenden i Uppsala län, sammanställt nedanstående förslag till åtgärder för att förbättra hörmiljön. Vi uppmanar varje kommun att ta del av förslagen och påbörja arbetet med att åstadkomma ett bättre stöd till äldre hörselskadade. Det är en investering i minskade ohälsokostnader och de äldre får en ökad delaktighet och livskvalitet.

  • Hörslingor ska kontrolleras regelbundet
  • Hörslinga till TV bör finnas i allmänna samlingsrum
  • Samtalsförstärkare bör finnas på alla äldreboenden
  • Personalen ska ha kompetens att kontrollera att hörhjälpmedel fungerar
  • Undertexter på TV bör användas när svenska TV-program visas
  • Allmänna rum bör ha akustikplattor eller motsvarande ljuddämpande lösning
  • Förstärkt ringsignal eller optisk signal bör finnas
  • Allmän telefon bör ha hörförstärkning
  • Optiskt eller taktilt brandlarm ökar säkerheten
  • Hörselombud bör finnas på varje äldreboende
  • Informationen måste förbättras avseende t ex hörselinstruktörer, audionommottagningar, tolk och texttelefon

Resultat i Uppsala kommun 

Som en effekt av vår enkät och rapport 2012 beslutade Uppsala kommun 2014 bl a att man skulle ”utforma funktionen hörselombud” och ”tydliggöra rutiner för hörselnedsättningsfrågor”. Därefter har inte något hänt utöver att man sett över teleslingor i samlingssalar på vårdboenden. Vi har vid flera tillfällen därefter efterfrågat åtgärder, men inte förrän i dec 2018, efter ett antal kontakter med den nya äldreombudsmannen, blev vi inbjuden till ett samtal där vi fick beskriva behoven för äldre hörselskadade. Det var inledningen till en omfattande rapport som var underlag till ett positivt beslut i Äldrenämnden i dec 2019. Beslutet innebär att man beviljar de åtgärder som föreslås i rapporten, nämligen att:

  • Organisera regelbunden kompetensutveckling och nätverk för
    hörselombuden samt ytterligare tydliggöra hörselombudens
    ansvarsområde och uppdrag
  • Skapa rutin för regelbundna kontroller av hörslingor inom
    äldreförvaltningens verksamheter
  • Tydliggöra ansvarsfördelningen vad gäller kostnader och regelbundna kontroller av hörslingor
  • Skapa tydlig användarinstruktion till verksamheterna om hur man
    använder hörslinga

I rapporten tar man också upp syn- och hörselinstruktörernas viktiga roll ”Uppdraget som syn- och hörselinstruktör har en tydlig utvecklingspotential, deras unika kompetens borde tas tillvara för att höja kompetensen generellt via hörselombud i verksamheterna så att kompetensen når fler brukare. ”

Rapporten kan vara ett bra stöd för andra föreningar i landet som arbetar med att påverka kommuner att satsa på hörselombud och syn- och hörselinstruktörer.

Rapporten kan du läsa här