Krokodilers hörsel i fokus på Hrf-hörselskadades förenings möte i Umeå
UMEÅ. Ett 40-tal intresserade samlades i Funktionsrätts lokaler den 9 april för att lyssna på professor Helge Rask-Andersens föreläsning om den ständigt pågående forskning han är involverad i och den långa erfarenhet han har som öronkirurg. Det som nu är i fokus, handlar om krokodilers öron kan hjälpa hörselnedsatta.
Hrf Umeå bjöd i samarbete med studieförbundet Sensus på en efterlängtad och fängslande föreläsning som uppskattades storligen av dagens auditorium. Den nu 76-årige professorn i experimentell otologi (läran om hörseln) vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala Universitet, har under sin 50-åriga vetenskapliga karriär både kunnat verka som opererande kirurg vid Akademiska sjukhuset, samt som forskare och föreläsare.
Över 1,2 miljarder människor runt om i världen drabbas av funktionsnedsättande hörselskador. I Sverige har vi ungefär 1,5 miljoner individer vars tillvaro kompliceras av att man inte hör så bra, dvs nästan 20% av befolkningen. Att förebygga hörselskador är lättare än att åtgärda dem, men olika metoder utvecklas och nu studerar alltså Helge Rask-Andersen vad som gäller för krokodiler och hur det kan hjälpa. Krokodiler lever nästa lika länge som människan. De kan bli upp till ca 70 år och har god hörsel hela livet. Detta beror på att krokodilerna kan skapa nya hårceller och forskningen har hittat orsaker till det. Så nu hoppas Helge och hans forskningsteam att det ska bli möjligt att kunna hjälpa patienter med nedsatt hörsel av olika slag.
Den orsak som är vanligast vad gäller hörselnedsättning är att örats sinnesceller slutar att fungera och hos människor kan sinnescellerna inte återbildas. Hypotesen om att krokodilers öron kan hjälpa hörselnedsatta bygger på att de kunnat se att nya hårceller ser ut att bildas från s k stödjeceller som aktiveras hos krokodilen. Denna cellstruktur saknas hos människor, men forskningsteamet tror att det som sätter igång återväxten är nerver, som utgår från hjärnan, säger Helge Rask-Andersen. Kunskap om hur krokodilerna gör detta, ska kunna hjälpa människor med nedsatt hörsel.
Det ska poängteras att i den här studien, har inga levande djur använts. Inga krokodiler har heller avlivats på grund av forskningen, uppger Helge Rask-Andersen. Det var Kolmårdens djurpark som kontaktade forskarna, då de var tvingade att avliva krokodiler, och föreslog att djuren skulle användas för forskning. Därför blev forskarna vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet en av få grupper i världen som studerat krokodilens inneröra.
Förutom ”krokodilperspektivet” fick åhörarna också en lektion i hur örat som helhet fungerar, vid kristallsjuka, tinnitus mm och hur olika åtgärder så som t ex cochleaimplantat kan hjälpa och öka hörseln hos de personer som har svåra hörselskador.
Efter 2 timmars intressant föreläsning fick de som kommit till Hrf denna dag, ställa frågor till professor Rask-Andersen innan han skyndade iväg till Uppsala och sin forskningsateljé igen.
//BrittInger Ärlebro




Bilderna tagna av Carola Hedmark.