HRF i Örnsköldsvik
Onsdagen den 22 mars bjöd HRF i Örnsköldsvik in medlemmar till Cafékväll på KOM IN.
Ordförande Roger Berg öppnade med att hälsa välkommen till Cafékvällen på KOM IN. Yvonne Bergman, audionom på Hörcentralen i Örnsköldsvik presenterade sig och sin kollega Mikael som är den ende audionomen som jobbar med barn i länet.
Medlemmarna fick möjlighet att ställa frågor som audionomerna gav bra svar på. HRFs styrelse hade även sammanställt en rad frågor till audionomerna.
Hur ser bemanningen ut i dag/vakanser?
På Hörcentralen i Örnsköldsvik skall det vara 5 tjänster, bemanningen är på 2,2 audionomer i dag. Yvonne Bergman är den enda audionomen som jobbar heltid, hon jobbar även mot öronmottagningen. Hörcentralen i Örnsköldsvik är bäst bemannad i länet. Tre konsulter jobbar tre dagar i månaden.
Vilka dagar finns det tekniker på plats?
På Hörcentralen i Örnsköldsvik finns tekniker på plats onsdagar och torsdagar.
Hur ser rehabiliteringen ut?
Rehabiliteringen i Härnösand är fullbemannad och fungerar väldigt bra, finns även pedagogisk hjälp att få.
Vilka hörhjälpmedel kan man få?
Man får den hörapparat man vill ha, men man måste kunna hantera och sköta sin hörapparat väl. En hörapparat avskrivs på 3 år, men chipet kan man programmera om, i dag kan man förändra mycket med hörapparaten. Minst en gång per år bör man göra en översyn av sin hörapparat. Efter en femårsperiod på sin hörapparat bör man lämna den till en tekniker som får mäta upp den.
Hörhjälpmedel till hemmet
Man får de hörhjälpmedel man behöver till sitt hem (viktigt att kunna höra sitt brandlarm) men man måste kunna hantera sitt hjälpmedel. Västernorrland är en bra region när det gäller hörhjälpmedel. Utprovningsavgift för hjälpmedel till hemmet är 300 kr/hörhjälpmedel.
Förklara högkostnadsskyddet
Region Västernorrland har fast utprovningsavgift med 300 kr/hörapparat. Den fasta utprovningsavgiften ingår inte i högkostnadsskyddet. Besöksavgiften som ingår i högkostnadsskyddet är 300 kr/gång. Personer som är 85 år eller äldre betalar ingen besöksavgift.
Vem äger och försäkrar hörapparater?
När du provar ut en hörapparat via hälso- och sjukvården i Västernorrland är det regionen som äger hörapparaten. Om du skulle förlora eller råka förstöra hörapparaten blir du betalningsskyldig. Region Västernorrland har en avskrivningsmodell på tre år där hörapparatens värde (inköpspriset) skrivs av med 33 procent per år. Kontrollera därför värdet på hörapparaten och att du har en försäkring som täcker förlust eller skada på hörapparaten.
Hämta/lämna repade hörhjälpmedel, rutiner
Man kan lämna sitt trasiga hörhjälpmedel med information om ägare, mobilnummer och önskemål om man vill hämta den när den är lagad i en låst ”postlåda” på Hörcentralen. Vill man hämta sitt lagade hörhjälpmedel, gör man det omgående när Hörcentralen hör av sig, annars skickas det per post.
Reservhörapparat
Behöver man för att exempelvis klara sitt jobb när ens hörapparat/er går sönder och inte hinner lagas omgående, eller måste skickas till Härnösand för reparation får man låna en hörapparat om produkten finns i sortimentet. Det finns ingen dubbelordination i lagret. Tappar man en hörapparat, beställs en ny om den finns kvar i sortimentet. Hör man inte alls utan hörapparater lämnar man in en hörapparat i taget, boka gärna en tid med en tekniker.
Hörcentralens audionomer tyckte att det var bra att HRF i Ö-vik ordnade en sådan här träff. Informationen från Yvonne och Mikael var väldigt bra tyckte medlemmarna.
Roger tackade alla för visat intresse. Stig-Axel och alla vi andra tackade skrivtolkarna med en applåd och så fikade vi.
Kristina Förare