Datum:

Hörselskadades dag 15 oktober

Stig-Axel Nilsson, Ragnhild Sehlberg HRF Professor Jerker Rönnberg, Anna Berggren Alzheimer, Anita Strömgren, Maria Jonson HRF Foto: Aina Edlund

Hrf Örnsköldsvik och Alzheimer föreningen arrangerade föreläsningen ”Vi hör med örat men lyssnar med hjärnan” med professor emeritus Jerker Rönnberg den 15 oktober på Kronan i Stadshuset.

Vi var ett 40-tal deltagare som bänkat oss för att lyssna på denna föreläsning som gav en del aha-upplevelser om hörsel. I pausen fick vi åtnjuta kaffe med Polarklämma och hembakta rullrån.

Lite fakta om Jerker Rönnberg

Professor i Psykologi med inriktning på handikappvetenskap vid                 Linköpings universitet. Blev fil. Dr i psykologi vid Uppsala universitet 1980. Docent vid Umeå universitet 1981. Lektor vid Linköpings universitet 1983.

Är professor emeritus i psykologi med inriktning på forskning om                funktionsnedsättningar och funktionshinder. 

Erhöll stora hörselpriset 2020 av Hörselforskningsfonden och beskrevs som en “upptäcktsresande i hjärnans labyrinter”

Jerker förklarar att lyssna med hjärnan engagerar vår kognition, centrala mänskliga funktioner som uppmärksamhet, minne, tänkande och förståelse dvs korttidsminne, långtidsminne och arbetsminne.

Visuell analogi till hörselproblem: Kognitiv hjärnkraft.

Illustrativa fall angående arbetsminne:

GS: Använde taktilt/visuellt. Han lade handen på mammans strupe och lärde sig på så vis att höra och förstå.

Olika kommunikationsstrategier, gemensam nämnare hör arbetsminneskapacitet. Kan hålla handen på axeln och förstå vad andra säger. Han kompenserar sin dövhet genom taktilering.

SJ: Använde sig av läppavläsning/talavläsning repetition/bekräftelse.

MM: Tvåspråkig/visuell analyseringsförmåga.

Rönnberg berättar hur hjärnan reagerar och svarar på olika ljud och tester i samband med ljudaktivitet för arbetsminnet.

Hjärnan ändras mycket beroende på vad man har för uppgift.

Tre kognitiva minnessystem:

AM: Arbetsminne

ELTM: Episodiskt långtidsminne

SLTM: Semantiskt långtidsminne

Vid hörselskador måste individen använda ett större arbetsminne för att hänga med. Hörapparater måste anpassas individuellt efter varje enskild individ, annars kan man få svårt att acklimatisera sig till apparaterna.

50 000 gånger varje dag använder vi hjärnans lexikon.

Hypotes:

Kognitivt åldrande kan leda till nedgång i ELTM som kan vara starten på en kedja som leder till Alzheimer demens.

Funktionell hörselskada verkar skynda på denna utveckling.

Hörselskador är kopplade till morfologiska förändringar i kognitiv hörselregioner.

ALLTSÅ: Vi har en potentiellt hörselrelaterad mekanism som driver ELTM försämring och som kan bidra till Alzheimers sjukdom.

Aina Edlund

Relaterade nyheter

  • Hörselskadades dag i Ö-vik
    Datum:

    Hörselskadades dag i Ö-vik

    Gratis hörseltester av HRF i Ö-vik På Hörselskadades dag den 21 oktober hade HRF i Ö-vik öppet hus på Himmel och Pannkaka i Föreningarnas Hus där det gjordes gratis hörseltester och informerades om hörsel. Det...

  • HRF i Ö-vik på Höstmarknad
    Datum:

    HRF i Ö-vik på Höstmarknad

    i Bjästa den 26 augusti 2023 HRF i Örnsköldsvik fanns med på Höstmarknaden i Bjästa lördagen den 26 augusti, där utförde man gratis ett 25-tal hörseltester. Föreningen fick också några nya medlemmar,  vilket vi nog får vara...

  • HRF Ö-vik på The High Coast international Day 2023
    Datum:

    HRF Ö-vik på The High Coast international Day 2023

    på Stora torget i Ö-vik 2 september HRF i Örnsköldsvik fanns på plats med husbilen på The High Coast International Day på Stora torget i Ö-vik den 2 september för att utföra gratis hörseltester, samt...