Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2019-11-07">7 november 2019</time>

Brev till våra HRF-medlemmar angående förslag till höjda avgifter för hjälpmedel inom Region Örebro

Sedan distriktet och våra föreningar i slutet av augusti fick vetskap om Region Örebros avsikt att höja/börja ta ut avgifter för hjälpmedel för samtliga med någon form av funktionshinder inom regionen har distriktet agerat på följande sätt:

Vi har haft en insändare och en debattartikel i Nerikes Allehanda med argument mot såväl startavgift som abonnemangsavgift för hörapparater och övriga hörhjälpmedel.

Den 23 september träffade distriktet och företrädare för Hörselskadades Riksförbund, då främst dess ordförande Mattias Lundekvam, Häls-och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin samt ett par av nämndens ledamöter. Vid det mötet framfördes med skärpa argument mot främst abonnemangsavgifter. Mattias sade, att vi inte var emot avgift av något slag, men att  abonnemangsavgiften skulle få Region Örebro att gå från att ha varit den bästa regionen för hörselskadade till att bli en av de sämsta. Mötet fick dock inte Karin Sundin att ändra sin inställning till förslaget på plats, men vid nästkommande nämndmöte återremitterades förslaget för ny beredning. Hörselskadades Riksförbund hade inför det mötet skickat en skrivelse till samtliga ledamöter med en redogörelse för Förbundets ställningstagande i frågan.

Under oktober har en av våra medlemmar blivit intervjuad av Nerikes Allahanda och samma medlem har också varit med i Tvärsnytt för att föra fram vår ståndpunkt.

Hörselskadades Riksförbund förbereder ännu en skrivelse till Häls-och sjukvårdsnämndens ledamöter inför Regionfullmäktiges sammanträde 18-19 november, denna gång med stöd i Hälso-och sjukvårdslagen.

Vi hoppas fortfarande att våra och övriga funktionshinderföreningars argument mot avgifterna skall ge effekt. Vi får vänta och se tills beslut är fattat.

För HRF distrikt i Örebro län
Lena Wiklander
ordförande

Brevet finns även att läsa i PDF-format

Relaterade nyheter

  • Låna gudie/slingväska
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2023-07-04">4 juli 2023</time>

    Låna gudie/slingväska

    ( Och tips på guidade turer med T-slinga eller på teckenspråk. ) Vet Du att HRF i Örebro Län lånar ut slingväskor, som kan användas av dig, när du vill gå på t.ex guidad tur,...

  • CI-dag (FULLBOKAT!)
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2023-07-04">4 juli 2023</time>

    CI-dag (FULLBOKAT!)

    (Anmälan senast 7/9) OBS! FULLBOKAT Lördagen den 16 september 2023Kl. 9.30 – ca kl. 15.00ABF, Fredsgatan 18 i Örebro.(5-10 min gångväg från Örebro Resecentrum/Centralstation.) CI-användare/ blivande CI-användare Välkommen till en dag med fördjupad kunskap om...

  • Aktiviteter för alla medlemmar
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-02-08">8 februari 2022</time>

    Aktiviteter för alla medlemmar

    Curling Om intresse finns för att vi ska ordna Curling, så anmäl detta till kansliet senast 28 februari, så tittar vi på detta och meddelar de som anmält intresse vilket datum vi anordnar detta. Kansliet:...