Datum: <time datetime="2022-06-16">16 juni 2022</time>

Svensk politik hörs för dåligt

I början på juni skrev vi en insändare till Smålänningen i Ljungby om att det är dåligt med slingor, teckentolkning och skrivtolkning på politiska möten runt om i kommun och region.

En av fem väljare riskerar stängas ute från valrörelsen.

Att kunna följa och delta i valrörelsen är en grundläggande del av vår demokrati. Men en av fem väljare har en hörselskada – och riskerar att stängas ute från stora delar av valrörelsen på grund av bristande tillgänglighet. 
Valåret 2022 är det fortfarande inte självklart att vi som har en hörselnedsättning kan ta del av valdebatter, valmöten, kampanjfilmer och intervjuer. Det är inte självklart med textning, teleslingor och god hörbarhet. 
Svensk politik hörs alldeles för dåligt, konstaterar vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Det är dags att ändra på det. Det är dags för en hörselsmart valrörelse, där varje video och nyhetsinslag textas, där varje tal hörs i högtalare och på teleslinga, och där varje valmöte är både skrivtolkat och teckenspråkstolkat.
Ytterst handlar det här om medborgerliga rättigheter och respekt för människors lika värde. För om inte alla kan följa och delta i valdebatten – har vi då riktig demokrati? 
Men hörselsmart tillgänglighet är också viktigt för politiker och andra som vill nå ut med sitt budskap. Och vilket parti har råd att vända ryggen åt 1,5 miljoner väljare? 
Vi i Hörselskadades förening i Ljungby frågar nu samtliga partier: Kommer ni se till att vi får en hörselsmart, tillgänglig valrörelse i Ljungby kommun? Är ni beredda att i aktiv handling visa att ni värnar om delaktighet och demokrati?

Dan Krantz HRF Ljungby

Relaterade nyheter

  • Vårresa
    Datum: <time datetime="2024-05-14">14 maj 2024</time>

    Vårresa

    Tillsammans med Markaryds HRF kommer vi den 22 maj att bege oss på en vårresa längs med Åsnens Västra strand. Vår guide för dagen blir Nils Svensson som berättar om trakterna och människorna som levt...

  • Höstupptakt
    Datum: <time datetime="2024-05-14">14 maj 2024</time>

    Höstupptakt

    Vi planerar för en höstupptakt tillsammans med Strokeföreningen i Sunnerbo att besöka IKEA-muséet i Älmhult. Denna höstupptakt kommer att ske någon gång i Augusti men datum ännu inte bestämt. Arbetet med att dra igång hösten...

  • Apphjälpare
    Datum: <time datetime="2024-04-19">19 april 2024</time>

    Apphjälpare

    HRF Ljungby har tillsammans med övriga föreningar i distriktet och Hörselvården Region Kronoberg utbildat apphjälpare. Det betyder att om du får problem med din uppkoppling hörapparat/telefon kan du vända dig till din lokala HRF förening...