Datum: <time datetime="2022-06-16">16 juni 2022</time>

Medborgarinitiativ

I april lämnade jag, Dan Krantz in ett medborgarinitiativ som handlade om hörslingor i kommunala lokaler. Det handlade mycket om hörslingor som inte fungerar, som ingen kan hantera eller som helt enkelt saknas. Jag måste säga att kommunen har hanterat ärendet skyndsamt för nu har jag fått svar på ärendet.

Kommunen meddelar det här.

 Sammanfattning av ärendet 

Den 20 april 2022 lämnar en kommuninvånare in ett medborgarinitiativ om hörselanpassning av kommunens lokaler. I initiativet uppmärksammas att det är viktigt att kommunen ser till att lokaler är anpassade för personer med hörselnedsättning. I flera kommunala lokaler finns utrustning som ska underlätta för personer med hörselnedsättning men initiativställaren upplever att utrustningen ofta inte fungerar som tänkt. Kommuninvånaren upplever även att det finns otydligheter avseende vilken enhet som är ansvarig för att utrustningen fungerar. Kommuninvånarens föreslår att kommunen genomför en inventering avseende befintlig utrustning, iordningställer utrustning som idag inte fungerar, utbildar personal samt installerar utrustning där det idag saknas. 

Kommunstyrelsens presidium har vid beredningsmöte inför kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att medborgarinitiativet ska hanteras som ett initiativ avseende de delar som avser att installera utrustning i lokaler där det saknas idag. Resterande delar av initiativet hanteras istället som en synpunkt och hanteras skyndsamt av förvaltningen. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår den 24 maj 2022 att kommunstyrelsen beslutar att tacka för initiativet och att uppdra till förvaltningen att utreda standarder för när kommunala lokaler ska vara anpassade för personer med hörselnedsättning. 

Kommunstyrelsen noterar att andra delar i medborgarinitiativet, avseende iordningställande och följsamhet av rutiner, kommunicerats till ansvariga verksamheter för hantering. 

 Beslut 

Kommunstyrelsen tackar för medborgarinitiativet och beslutar att uppdra till förvaltningen att utreda standarder för när kommunala lokaler ska vara anpassade för personer med hörselnedsättning. 

Kommunstyrelsen noterar att andra delar i medborgarinitiativet, avseende iordningställande och följsamhet av rutiner, kommunicerats till ansvariga verksamheter för hantering. 

Lite reflektioner

Det är tydligt att kommunen ska ta fram ordentliga riktlinjer för när en lokal ska vara utrustad med hörslinga. Det är också bra att på de ställen där det ska finnas hörslingor har förvaltningen fått uppdraget att skyndsamt se till att dessa fungerar. Vi kommer under hösten från HRF att följa upp detta och kontrollera att så sker.

D

Relaterade nyheter

  • Vårresa
    Datum: <time datetime="2024-05-14">14 maj 2024</time>

    Vårresa

    Tillsammans med Markaryds HRF kommer vi den 22 maj att bege oss på en vårresa längs med Åsnens Västra strand. Vår guide för dagen blir Nils Svensson som berättar om trakterna och människorna som levt...

  • Höstupptakt
    Datum: <time datetime="2024-05-14">14 maj 2024</time>

    Höstupptakt

    Vi planerar för en höstupptakt tillsammans med Strokeföreningen i Sunnerbo att besöka IKEA-muséet i Älmhult. Denna höstupptakt kommer att ske någon gång i Augusti men datum ännu inte bestämt. Arbetet med att dra igång hösten...

  • Apphjälpare
    Datum: <time datetime="2024-04-19">19 april 2024</time>

    Apphjälpare

    HRF Ljungby har tillsammans med övriga föreningar i distriktet och Hörselvården Region Kronoberg utbildat apphjälpare. Det betyder att om du får problem med din uppkoppling hörapparat/telefon kan du vända dig till din lokala HRF förening...